Foto: Kadrs no video

Reaģējot uz biedrības "Dzīvnieku brīvība" sūdzību par ceļojošo cirku "Tropicana" Rīgā, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) veicis pārbaudi cirkā, nekonstatējot pārkāpumus, "MansDraugs" informēja PVD pārstāve Ilze Meistere.

Jau vēstījām, ka biedrība nākusi klajā ar ziņojumu par cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem, kuriem cirka "Tropicana" izrādes laikā "jādzerot" šķidrums no alkohola pudeles un kuriem tiekot sperts ar kājām. "Ir šokējoši un ļoti skumji, ka Latvijā vēl arvien notiek šādi šovi, kur bērniem tiek mācīta klaji cietsirdīga izturēšanās pret dzīvniekiem," ziņojumā norādīja biedrības valdes locekle Katrīna Krīgere. "Šāda barbariska izklaide uz dzīvnieku ciešanu rēķina ir pretrunā mūsdienīgas sabiedrības vērtībām."

Savukārt cirka pārstāvji norādīja, ka biedrība izplatot baumas: "Mēs jau ilgi cīnāmies ar cirka nomelnošanu un vienmēr ir nepatīkami, kad cilvēki domā par mums sliktu, kaut arī dzīvnieki, kas dzīvo mūsu cirkā, saņem pašu labāko aprūpi, regulāras pastaigas, rotaļas un nepieciešamo pārtiku. Arī dresūrā pie mums nav pieļaujama agresivitāte. Cirka dzīvnieki ir mākslinieku labākie draugi un ir ļoti žēl dzirdēt tik nomelnojošas ziņas."

Izskatot biedrības sūtīto sūdzību un veidot pārbaudi cirkā, Meistere informēja: "PVD ir veicis pārbaudi dzīvnieku turēšanas vietā un atzinis, ka tie tiek turēti atbilstoši normatīvajiem aktiem – voljēros un būros, dzīvniekiem ir nodrošināts dzeramais ūdens un sugai atbilstoša barība, dzīvnieki ir normālā miesas stāvoklī, aktīvi, bez slimības pazīmēm. Praktizējošs veterinārārsts veicis dzīvnieku klīnisko apskati. PVD pārbaudē nekonstatēja labturības prasību pārkāpumus, kā arī cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem."

Biedrības pārstāve Krīgere, informēta par PVD pārbaudi, "MansDraugs" norādīja: "Mūsu pārliecība ir tāda, ka dzīvnieki cirkā cieš jebkurā gadījumā, jo šādās vietās vienkārši nav iespējams nodrošināt piemērotus turēšanas apstākļus, lai dzīvnieki justos labi. Mēs vēršamies ne tikai pret tiem dresētājiem, kas būtu pieķerti izteikti varmācīgās rīcībās, bet pret jebkuru cirku, kur izmanto savvaļas sugu dzīvniekus. Protests, protams, notiks." Krīgere atgādināja, ka protesti plānoti pie cirka "Tropicana" telts sestdien, 17. decembrī, pulksten 15 Purvciemā, blakus t/c "Minskas centrs", un otrdien, 20. decembrī, pulksten 17 Zolitūdē, Anniņmuižas bulvārī.

Viņa arī piebilda, ka tiem bērniem, kuri skatās izrādi, netiek skaidrots, ka pērtiķis dzer tikai ūdeni, nevis, piemēram, alkoholisku dzērienu. "Par to viņš priecājas un aplaudē, un nākamajā brīdī, piemēram, mēģina šņabi mājās iebarot savam mājdzīvniekam. Viņam ir ierādīts, ka tā ir normāla un apsveicama izklaides forma," pauda Krīgere.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!