Foto: Shutterstock
"Jebkas, kas pieaugot ir mazāks par kaķi vai lielāks par jaundzimušu teļu. Jebkas rets. Jebkas no darba suņiem," šādu visai skarbu ziņojumu par saimniekiem nepiemērotiem suņiem pārpublicējusi veterinārārste no Lielbritānijas, un tas raisījis diskusijas dzīvnieku draugu vidū. Lai arī, protams, godprātīgu cilvēku un suņu saimnieku netrūkst, vēl aizvien esot tādi, kas nepietiekami izvērtē savas spējas rūpēties par dažādu šķirņu suņiem.

Britu veterinārārstes Katas Henstridžas sociālajos tīklos pārpublicētajā informatīvajā fotogrāfijā lasāmas, kā šķiet, nozares speciālistu kolektīvās domas par šķirnes suņiem un viņu saimniekiem: "Tātad. Tev nav atļauti brahicefāli vai hondrodistrofiski suņi. Jebkas, kas pieaugot ir mazāks par kaķi vai lielāks par jaundzimušu teļu. Jebkas rets. Jebkas no darba suņiem, ja vien tu apņemies ar viņu darboties fiziski un emocionāli, nevis 20 minūtes dienā pavadāsi viņu pie siksnas. Neko gudrāku par tevi." Henstridža piebildusi, ka par šiem teikumiem nevajadzētu apvainoties, taču par to zina un runā teju vai katrs veterinārārsts.

Tāpat ziņojumā uzsvērts, ka suns nav piemērots cilvēkam, ja viņš par dzīvnieku ir gatavs maksāt vairāk tikai mīluļa spalvas krāsas dēļ. Līdzās citiem faktoriem, piemēram, suņa vēsturiskajai izcelsmei un tam, vai suns jau izsenis zināms kā labs sargsuns vai cīņu suns, skaistiem un vilinošiem šķirnes raksturojumiem audzētavu mājaslapās vai, gluži pretēji, brīdinošiem uzrakstiem, veterinārārsti nobeigumā teiktu: "Izņemot visu iepriekšminēto, tev varbūt tāds suns, kādu vien gribi!"

Veterinārārste Henstridža "Daily Mail" paskaidrojusi, ka mūsdienās arvien populāri ir rūpēties par mazajiem, dekoratīvajiem sunīšiem, piemēram, čivavu un Jorkšīras terjeru, lai arī tieši neizsīkstošā suņu popularitāte mīluļiem var vairāk kaitēt. Pieprasījuma dēļ var uzrasties negodprātīgi audzētāji, kuri, kā stāstījusi Henstridža, audzē sunīšus ar veselības problēmām.

Taču ne viss ir tik negatīvi kā vēsta ziņojums. Veterinārārste atgādina, ka visa pamatā ir pamatīga izpēte, lai jaunais saimnieks būtu sagatavojies savam mājas mīlulim: "Jebkuras suņu šķirnes pārstāvis būs labs mīlulis, ja būs pareizi audzināts un jau no mazotnes socializēts. Arī bērniem mājās jāapgūst prasme komunicēt un uzvesties ap suņiem, lai spētu viņus cienīt."

Arī Latvijas Veterinārārstu biedrības Mazo dzīvnieku veterinārārstu sekcijas vadītājas vietniece Lita Konopore piekrīt ziņojumā teiktajam, uzsverot, ka saimniekam jāizpēta, kas raksturīgs katrai suņu šķirnei, un jāsaprot, vai tas atbilst cilvēka spējām: "Taču, ja izvēlas to, kas ir sarakstā, jābūt gatavam sadzīvot un maksāt par savām izvēlēm ar grūtu ikdienu sadzīvē un dārgām izmaksām."

Jau iepriekš "MansDraugs" vēstīts, ka veterinārārsti brīdina saimniekus par brahicefāliem suņiem un izvēli par labu šiem mājdzīvniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!