Foto: Shutterstock
Suns kasās? Pāries! Lēni un izvairīgi kāpj pa kāpnēm? Tas noteikti vecuma dēļ! Vai arī tu tā uzskati? Izrādās, par savu mīluļu veselību saimnieki mēdz būt gana bezrūpīgi, neievērojot visai acīmredzamas pazīmes, kas norāda uz dažādām kaitēm. Atceries, ka tu taču esi uzņēmies atbildību par dzīvnieciņu, un suņuks pats aiziet uz veterināro klīniku un pieteikties pārbaudēm nevar. Arī veterinārārsti apstiprina – cilvēki pret problēmām reizēm mēdz uzvesties visai vieglprātīgi.

Veterinārārsts Mārtijs Bekers "Vetstreet" atklājis, ka suņu saimnieki tiešām reizēm pat apzināti ignorē šķietami niecīgas suņu veselības problēmas, kas patiesībā diezgan ietekmē mīluļa dzīves kvalitāti. Dažreiz pat apzinīgākie suņu saimnieki pārāk pievērš uzmanību, piemēram, suņa izskatam, nekā tam, kā suns jūtas, vienlaikus palaižot garām būtiskas dzīvnieciņa veselības problēmas.

Tāpēc speciālists Bekers, skaidrojot par dzīvnieku veselības problēmām, izvēlējies piecas kaites, kuras suņu saimnieki nereti laiž gar ausīm un izliekas nedzirdam vai, kā reizēm mēdz gadīties, uzskata, ka viss notiek tā, kā tam jānotiek.

Lai noskaidrotu, vai šīm suņu slimībām tik tiešām saimnieki nepievērš pietiekami lielu un nopietnu uzmanību, vērsāmies arī pie veterinārārsta Jāņa Beinerta. Viņa komentāru par katru no slimībām vari lasīt turpinājumā.

Ausu kaites

Foto: Shutterstock

Zobu problēmas

Foto: Shutterstock

Ādas problēmas

Foto: PantherMedia/Scanpix

Artrīts

Foto: Shutterstock

Aptaukošanās

Foto: Shutterstock

Iedomājies, ka suņukam ir liekais svars un vēl artrīts. Par kādu dzīves kvalitāti gan te var būt runa? "Kad vecs suns ir tik lielās sāpēs, ka viņam ir grūti pārvietoties, viņam palielinās risks tikt iemidzinātam," skaidro veterinārārsts Bekers, raksturojot skaudro patiesību, ka neviens saimnieks nevēlas, lai viņa mājdzīvnieks ciestu sāpes.

Ja apzinies, ka tavam mīlulim ir liekais svars, nekādā gadījumā neķeries pie pašrocīgas diētas ieviešanas. Noteikti konsultējies ar veterinārārstu, kas palīdzēs saprast, ko no suņuka ēdienkartes samazināt, kādiem produktiem pievērst uzmanību un kas vēl darāms lietas labā. Taču rēķinies, ka padomiem arī jāklausa, nevis pēkšņi no ēdienkartes jāizslēdz vesela ēdienreize vai tā strauji jāsamazina uz pusi.

Veterinārārsts Beinerts aptaukošanos skaidro tā: "Visvairāk suņu ir aptaukojušies no saimnieku aklās mīlestības, kad suns skatās acīs, luncina astīti, visādos veidos mēģina dabūt kaut ko. Es teiktu, ka aptuveni 20 procenti suņu ir ar liekā svara problēmām. Ir speciālās, ārstnieciskās diētas novājēšanai un svara samazināšanai. Ja strikti pieturas normām, parasti rezultāts tiek sasniegts."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!