Foto: LETA

Latvijas Televīzijas Redakcionālā padome šobrīd neizskata iespēju atcelt plānotās "RUS.LSM" Eiropas Parlamenta (EP) priekšvēlēšanu debates, portālu "Delfi" informēja Latvijas televīzija (LTV).

"Valsts iestāžu un politiķu publiskos paziņojumus uzskatām par mērķtiecīgiem centieniem ietekmēt sabiedriskā medija darbību, kas brīvā un demokrātiskā valstī nav pieļaujams. Tāpēc neatkāpsimies no būtiskā uzdevuma priekšvēlēšanu debatēs uzrunāt iespējami plašu auditoriju. Latvijas Televīzija savā saturā sargā un vienmēr sargās latviešu valodu. Esam pārliecināti, ka priekšvēlēšanu debates citās valodās mūsu latviešu valodu nekādi neapdraud, taču nodrošina ko ļoti būtisku – sniedz iespējami plašai auditorijai Latvijā uzticamu un daudzveidīgu informāciju par demokrātiskajiem procesiem un vērtībām, tai skaitā žurnālista vadītās Eiropas Parlamenta vēlēšanu debatēs uzklausot kandidātu atbildes uz ikvienam iedzīvotājam būtiskiem jautājumiem par demokrātiju, drošību un mūsu valsti," sacīja LTV galvenā redaktore Sigita Roķe.

Atbilstoši plānotajam līdz 27. maijam tiek gaidītas partiju vai partiju apvienību atbildes par dalību "RUS.LSM" organizētajās priekšvēlēšanu debatēs. Kad tiks noskaidrots dalībnieku sastāvs, nepieciešamības gadījumā redakcija lems par izmaiņām debašu organizēšanā, pauž LTV.

Šobrīd plānotas debates, sadalot partijas vai partiju apvienības četrās pārraidēs, jo "RUS.LSM" studijā nav iespējams nodrošināt debates plašākā dalībnieku lokā. Redakcionālā padome norāda, ka "RUS.LSM" rīkotās debates ir tikai neliela daļa no plašā satura, ko, sagaidot EP vēlēšanas, piedāvās LTV un sabiedrisko mediju portāls LSM.

Jau vēstīts, ka LTV aicina valsts institūcijas un politiķus neiejaukties redakcionālajos lēmumos par EP vēlēšanu atspoguļošanu. Šāda LTV reakcija sekoja pēc tam, kad gan Valsts valodas centrs (VVC), gan bijušais Valsts prezidents Egils Levits pauda, ka LTV plānotās priekšvēlēšanu debates krievu valodā neatbilst Satversmei. Tāpat pretenzijas pret debatēm krievu valodā ir arī Latvijas valodas aģentūrai, kas arī atsaucas uz Satversmi, kā arī Nacionālo drošības koncepciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!