Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Bijušais Valsts prezidents Egils Levits pievienojies Valsts valodas centra (VVC) paustajai nostājai, ka Eiropas parlamenta priekšvēlēšanu debašu rīkošana krievu valodā neatbilst Satversmei, izriet no Levita rakstītā vietnē "X".

Bijušais prezidents norāda, ka, viņa ieskatā, kandidātu priekšvēlēšanu debates krievu vai jebkurā citā svešvalodā ir pretrunā ar Satversmes Ievadu un 4. pantu, kas nosaka valsts valodas statusu un lomu Latvijas demokrātiskajā procesā. Tāpat šādas debates esot pretrunā sabiedrisko mediju uzdevumam.

Satversmes tiesa ir lēmusi, ka demokrātiskās līdzdalības valoda Latvijā ir latviešu valoda. Tas nozīmē, ka politiskajam procesam ir jānotiek latviešu valodā, jo valsts valoda veido kopēju informatīvo un demokrātiskās līdzdalības un diskusiju telpu visiem Latvijas pilsoņiem.

Levits arī norādījis, ka Satversmes tiesa ir noteikusi, ka visiem pilsoņiem jāprot valsts valoda. "Latvijas pilsoņus vieno kopēji jautājumi. Bet par tiem pastāv dažādi viedokļi. Tie mums jādiskutē kopējā informācijas un demokrātiskās līdzdalības telpā mūsu kopējā valsts valodā - latviešu valodā," raksta Levits.

Viņš arī uzsvēris, ka šķelt Latvijas pilsoņus, sadalot tos dažādās informatīvajās un demokrātiskās līdzdalības telpās dažādās valodās, ir pretrunā arī ar demokrātijas principu. Valsts valoda ir platforma pilsoņu sarunai un diskusijām par kopējiem politiskiem jautājumiem - šoreiz par Eiropas nākotni.

Tā politiski ir slikta zīme, ka Latvija kā ES dalībvalsts par Eiropu diskutē nevis savas valsts valodā, kas vienlaikus ir viena no oficiālajām ES valodām, bet gan Krievijas valsts valodā. Tas norāda, ka ne visi ir izpratuši, kurā ģeopolitiskā telpā mēs atrodamies.

Egils Levits

Levits arī uzvēris, ka Latvija vairs nedrīkst atražot Krievijas koloniālā mantojuma paradigmas. "Latvija ir demokrātiska, tiesiska un latviski nacionāla Eiropas valsts, kuras pilsoņus vienā demokrātiskās līdzdalības telpā vieno kopēja valsts valoda, kas jāprot visiem. Tas jāievēro arī sabiedriskajiem medijiem," norāda bijušas prezidents.

Levita paustajam piekrīt arī bijusī Satversmes tiesa priekšsēdētāja, pašreizējā Eiropas Savienības Tiesas tiesnese Ineta Ziemele.

Jau vēstīts, ka, VVC ieskatā, šāda iecere savā būtībā ir pretrunā ar Satversmē nostiprināto valsts valodas statusu un tās lomu sabiedrības integrācijā. Uzsveram, ka jebkuras svešvalodas nemotivēta lietošana plašsaziņas līdzekļos notiek tikai un vienīgi uz latviešu valodas lietojuma sašaurinājuma rēķina.

Šis jautājums aktualizējies pēc tam, kad platformā "X" vairāki aktīvisti sāka iebilst pret LTV plānu šī gada 3., 4., 5., un 6. jūnijā rīkot priekšvēlēšanu debates krievu valodā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!