Foto: Shutterstock
Kāds suns, tāds saimnieks! Būsi taču dzirdējis šādu teicienu, vai ne? Bieži vien to mēdz teikt, raksturojot suņa un saimnieka izskatu, taču tas pats var attiekties arī uz abu draugu paradumiem. Suns lieliski pielāgojas cilvēka dzīvei gan šaurā mājoklī, gan mājā ar pagalmu. Taču vērts apdomāt arī par pavisam maziem ikdienas nieciņiem, kurus mēs veicam un kurus itin veikli var pārņemt arī četrkājainais draugs.

Dzīvojot ar četrkājaino draugu, pavisam noteikti nevar izbēgt no pienākumiem, kas jāpilda absolūti visiem suņu saimniekiem: nodrošināšana ar ēdienu, regulāras pastaigas, suņuka kopšana un, protams, kopā pavadītais laiks ar sunīti. Taču tikpat nozīmīgi ir arī pavērot, vai pats saimnieks neveicina dažu robežu pārkāpšanu. Galu galā, ģimenē galvenais ir cilvēks, un sunim kā bara dzīvniekam ir vajadzīgs barvedis. Vai tu spēj tāds būt?

Protams, saimnieks noteikti pamana, ka suns atkal ir uzlecis uz krēsla, kaut to darīt nedrīkst, un arī parakņājies atkritumu tvertnē, kaut tas simtiem reižu ir aizliegts. Bet kā ir ar tevi pašu? Arī cilvēka darbības suņuks rūpīgi vēro un tās var pat pārņemt, ziņo "Pets4homes". Tāpēc turpinājumā vari noskaidrot, kuras no mūsu mazajām darbībām un paradumiem nemaz nav tik nevainīgas un kuras mūsu četrkājainais draugs var ātri iemācīties atdarināt un tām paklausīt.

Našķi no cilvēka ēdienkartes

Foto: Shutterstock
Kurš gan spēj atturēties no gardi smaržojošas picas, kraukšķīgiem čipsiem un cepumiem ar debešķīgu pildījumu... Taču atceries, ka tam jāpaliek vien tavā ēdienkartē. Ja tajā iekļauj vien šos gardumus, rēķinies, ka ar laiku savā dienaskārtībā būs jāiekļauj arī ārsta apmeklējums vai medikamenti, kas palīdzēs cīnīties ar dažādām kaitēm.

Ticams, ka suns noteikti redz, ko tu vakaros pie televizora ekrāna ēd. Un arī tu redzi suņa aizkustinošo skatienu, kas tā vien sauc pēc viena vienīga cepuma gabaliņa vai jebkā cita, ko tu tajā brīdī ar gardu muti notiesā. Sak, iedošu vienu gabaliņu, kas tad notiks? Taču nevajag suni kārdināt un izmēģināt, vai mīlulis ēdīs to vai citu gardumu no tava iecienīto našķu klāsta. Ja arī tev tas šķiet vien mazs, nevainīgs gabaliņš, sunim tas noteikti būs kas jauns. Var pietikt pat ar dažām vīnogām, lai ietekmētu suņuka veselību, nemaz nerunājot par šokolādi un citiem pārtikas produktiem, kas noteikti nav ieteicami sunim.

Vēlams sunīti nepārbarot un saglabāt veselīgu svaru. Lai arī reizēm tomēr gribas mīluli palutināt, labāk to dari ar kādu veselīgāku gardumu vai našķi, kas paredzēts dzīvniekiem. Cilvēku pārtikā var būt piedevas un garšvielas, kas sunim nepavisam nav veselīgas. Plašāk par tiem pārtikas produktiem, kas sunim nāks par ļaunu, lasi šeit.

Izvairīšanās no pastaigas sliktos laikapstākļos

Foto: Shutterstock

Nepieskatīšana jeb lai suns iet tur, kur grib

Foto: Shutterstock
Ar suni ir kā ar bērnu – klusums nav vis nomierinošs, bet gan aizdomīgs. Nereti četrkājainais draugs ir atradis kādu nodarbi un uzvedas pavisam klusi un prātīgi, nepievērsdams sev uzmanību. Tādos brīžos saimnieki savu suņuku var atrast visai interesantās situācijās, kad tiek pastrādāts arī kāds nedarbs.

Pieskatīšana un suņa vērošana ietilpst saimnieka pienākumos. Gluži kā ar bērnu, tā arī ar sunīti nevar rīkoties neapdomīgi, proti, palaist dzīvnieku savā vaļā un nemaz neinteresēties, kur viņš palicis. Tas īpaši attiecas, ja ar mīluli dodies ciemos uz dzīvokli vai plašu mājokli. Tev viesošanās reize noteikti ir patīkama atkaltikšanās ar draugiem, taču sunim vide var būt jauna un nepierasta, līdz ar to arī satraucoša. Tāpēc labāk ik pa laikam pievērst sunim uzmanību un pārliecināties, ka viņš, piemēram, negrauž tava drauga šūpoles vai nerakā dārzu. Protams, tādas darbības atkrīt, ja suns allaž guļ tev blakus, taču ir mīluļi, kuriem patīk iepazīt jaunas vietas un piedzīvojumi.

Ja svinības notiek tavā mājoklī un ja suņuks nav pieradis pie tik daudziem cilvēkiem vienuviet, var gadīties, ka kņada un notikums sunītim ir nedaudz satraucošs. Tāpēc reizi pa reizei pārliecinies, ka dzīvnieks nav satraukts, pārbaudot, kur viņš atrodas. Bieži vien suns gulēs savā guļvietā, vēlēdamies atpūsties, taču citi mīluļi rīkosies gluži vai pretēji – centīsies tikt katra ciemiņa klēpī un kārtīgi samīļoties.

Tu savu mājdzīvnieku zini vislabāk, tāpēc pārliecinies, ka ar savām izvēlēm viņam nekaitē, iesaka "Pets4homes" speciālisti.

Aizliegt un tad pēkšņi atļaut

Foto: PantherMedia/Scanpix
Suņiem vajadzīgi skaidri nosacījumi, kam sekot. Taču pārliecinies, ka noteikumus ievēro arī tu pats! Ja uz dīvāna vai gultas sunim nav atļauts lekt un gulēt, tad šādu noteikumu tik tiešām jāievēro.

Noteikumiem nevajadzētu pieļaut izņēmumus, jo sunītim tie gluži vienkārši var nebūt tik saprotami kā tev. Ja vienā dienā lekšana uz gultas ir aizliegta, bet citā reizē pats saimnieks to veicina, kā lai te top gudrs? Lai arī tev, iespējams, šķitīs, ka esi vien pieļāvis izņēmumu, jo, piemēram, tev ir labs garastāvoklis, sunim viena atļaujas reize būs pietiekama, lai turpmāk lektu gultā gan tad, kad saimnieks ir blakus, gan tad, kad viņš atrodas darbā.

Ja vēlies labi saprasties ar mīluli un gribi panākt, ka viņš tevi klausa vienmēr, nemaini savus noteikumus un seko tiem arī pats. Neskaidro nosacījumi ikdienā var suņuku mulsināt, padarīt nedrošāku, radot arvien jaunas situācijas, kurās suns nezinās, ko darīt. Nereti šādas situācijas pāraug destruktīvā uzvedībā.

Plašāk par to, kā dažādas suņa saimnieka darbības var atspēlēties pret viņu pašu, lasi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!