Foto: Shutterstock
Suņa veselībai jābūt katra saimnieka prioritāšu sarakstā. Ja esi uzņēmies rūpes par četrkājaino draugu, gādā, lai ar viņa veselība būtu pēc iespējas labāka. Vai aizdomājies arī par mīluļa zobiņiem? Jā, suņa mutes dobuma higiēna bieži vien ir tā, ko saimnieki izvēlas izlikties nemanām. Taču ne vienmēr slikta elpa nozīmē to, ka suns tikko ir paēdis savas pusdienas.

Latvijas Lauksaimniecības universitātes Veterinārās klīnikas speciālisrs Agris Ilgažs, skaidrojot par suņu mutes dobuma higiēnu, apliecina, ka par to ir tikpat svarīgi rūpēties, kā cilvēkam par saviem zobiem. Veterinārā stomatoloģija piedāvā teju vai visu to pašu, ko cilvēkam, proti, piena zobu izraušanu, zobakmens notīrīšanu, sakodiena korekciju, zobu restaurāciju, pat sarežģītas ķirurģiskas manipulācijas. Ja reiz tas viss ir pieejams, kāpēc gan nepiedomāt par to, vai ar suņuka zobiņiem viss ir kārtībā?

Veterinārārsts apstiprina, ka saimnieki bieži vien sūdzas par nepatīkamo suņa elpu. Kāds tam ir skaidrojums? Tikko apēstās pusdienas? Nē, vairumā gadījumu pie vainas jau ir parodontoze, kuras pazīmes ir, piemēram, apsārtušas smaganas, jutīgi zobi, asiņošana, pat zobu izkrišana. Par pirmsākumu šim procesam liecina aplikuma uzkrāšanās un zobakmens veidošanās uz zobiem.

Ilgažs norāda – ja 48 stundas suņukam nav tīrīti zobi, tad pie tiem pielīp barības paliekas, veidojot aplikumu, kas neilgā laikā attīstās par zobakmeni. Aplikums un zobakmens uzkrāj sevī ne tikai barības atliekas, bet arī mutes dobumā nonākušo mikrofloru, tostarp arī pūšanas baktērijas. Ja zobi netiek tīrīti, zobakmens sunim būs problēma visa mūža garumā. Ar savu masu tas pakāpeniski apaudzē visu zoba kronīti, noārda smaganas (tās kļūst irdenas un regulāri asiņo), iespiežas dziļākajos periodontālajos audos, noārda žokļa alveolāro kaulu, veido strutas, sāk žokļa kaula noārdīšanu. Dzīvnieka izelpa kļūst nepatīkama, un parodontoze ietekmē arī barības uzņemšanu, līdz ar to suns var ēst mazāk, retāk, jo process gluži vienkārši mīlulim sagādā sāpes.

Intensīvu slimības attīstību galvenokārt novēro mazo šķirņu suņiem, piemēram, kokerspanieliem, pūdeļiem, špiciem. Miniatūrajiem sunīšiem šo slimību var novērot jau kucēna vecumā, kad mutes dobumā ir tikai piena zobi, lielāku šķirņu suņiem – pēc gada vecuma vai pēc vairākiem gadiem.

Ja suņa saimnieks sava mīluļa veselībai, tostarp muts higiēnai, nepievērš uzmanību, parodontoze tomēr attīstās. Var atšķirties tās smaguma pakāpe, taču šāds liktenis suņukam ir gandrīz vai neizbēgams. Ko darīt? Viens no galvenajiem nosacījumiem ir zobu tīrīšana. Jā, suņiem, tāpat kā cilvēkiem, ir jātīra zobi! Suņiem zobi ir jātīra vienu reizi dienā, iesaka klīnikā. Par to, kā to darīt savam sunim, kas jāievēro, un kādi līdzekļi jāizmanto, droši konsultējies ar veterinārārstu. Protams, suns ne uzreiz pieradīs pie jaunā procesa, tāpēc ieteicams zobiņu tīrīšanu sākt pēc iespējas ātrāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!