Foto: Shutterstock
Latvijas Veterinārārstu biedrība (LVB) zinātniskā seminārā par suņu barības vada paplašināšanās slimības pētījumiem paziņojusi, ka slimības izraisītājs nav noskaidrots, taču saistība ar konkrēta ražotāja barību esot nepārprotama. Turklāt esot atklāta viela, kurai suņu barībā nevajadzētu būt. Vienlaikus AS "Tukuma straume" pārstāvji ziņo, ka konferences apmeklēšana viņiem esot liegta.

Raksturojot pētījumu, veterinārārste Ilze Matīse-VanHoutana pastāstīja, ka suņu barības vada paplašināšanās uzliesmojums ir nenoliedzams. Suņu barības vada paplašināšanās un polineiropātijas (nervu bojājumi) uzliesmojums novērots tikai Latvijā, līdz ar to jāņem vērā vietējie faktori, tostarp toksiska barība. No 2014. gada aprīļa līdz 2016. gada augustam konstatēti 238 gadījumi, bet katrs ceturtais suns gājis bojā. Visi gadījumi, kuros konstatēta barības vada paplašināšanās, apstiprināti ar rentgenuzņēmumiem. Turklāt trīs pētījuma posmos apstiprināts, ka vairāk nekā 90 procenti suņu ēduši konkrēta veida barību, kas zinātniski apzīmēta kā "Brand A" jeb "Zīmols A". Tāpat uzliesmojuma laikā saslimušo suņu skaits esot samazinājies, stāstīja Matīse-VanHoutana. Ja 2016. gada februārī tie bijuši 36 suņi, tad augustā – tikai viens.

Īsākais periods, kura laikā suņi ēduši "Zīmola A" barību, ir vien pāris mēneši, taču ilgākie periodi sniedzas pat vairākos gados, informēja Matīse-VanHoutana.

Saslimušo suņu gadījumi konstatēti visā Latvijā, izņemot Latgalē, ko veterinārārste Matīse-VanHoutana pamatoja – suņu saimniekiem tālu jādodas pie veterinārārsta. Pētījuma laikā tikušas aptaujātas citu valstu veterinārās klīnikas un speciālisti, lai noskaidrotu, kāda ir situācija ar šo slimību tur, taču ārvalstīs gada laikā galvenokārt netika konstatēts neviens gadījums vai vien daži saslimuši suņi.

Veterinārārsts Ivars Lūsis no Latvijas Lauksaimniecības universitātes raksturoja veikto pētījumu, kura rezultātā apstiprināts – tikai konkrēto "Zīmola A" barību ēduši 208 suņi, "Zīmola A" un vēl cita veida barību – 47, bet pavisam citu barību, kas nav "Zīmola A" barība, ēdis tikai viens suns. Gadījuma studijas skaidri parāda nepārprotamu saikni starp sauso barību A un barības vada paplašināšanos, sacīja Lūsis. Mazāks risks saslimt ar šo slimību esot novērots kucēm, suņiem, kas baroti kompleksi, proti, ar dažāda veida barību, suņiem, kuru ēdienkartē ir arī vitamīni, un suņiem, kuri ēd svaigu gaļu.

Tikai konkrēto "Zīmola A" barību ēduši 208 suņi, "Zīmola A" un vēl cita veida barību – 47, bet pavisam citu barību, kas nav "Zīmola A" barība, ēdis tikai viens suns.
Veterinārārsts Jānis Jeserevičs, kas praktizē Somijā, pastāstīja, ka galvenās suņu barības vada paplašināšanās pazīmes ir izmaiņas balsī, vemšana, vājums un nespēks, taču vienam sunim neesot novērota neviena no iepriekš minētajām pazīmēm, taču daļa purniņa bijusi paralizēta.

Pētījumā arī secināts, ka pastāv veidi, kā uzlabot suņu veselību: jāveic izmaiņas suņu ēdienkartē, nomainot "Zīmola A" sauso barību pret cita veida barību (vēlams – slapjo, ne sauso) un ēdinot suni no stāvus pozīcijas. Tāpat iesakāmas B vitamīnu kompleksa injekcijas, kas palīdzot atveseļošanās procesā. Ar laiku suņos atgriežoties aktivitāte un dzīvīgums, palielinās enerģijas līmenis, samazinās vemšana un normalizējas balss.

Pētnieki nesaskata korelācijas starp saslimušajiem suņiem un šķirnēm, jo daudzi suņi ir bezšķirnes, liela un vidēja auguma, veci un jauni (no pāris līdz pat 12 gadiem veci). Galvenokārt (76 procenti) saslimušo ir tēviņi.

Vienlaikus pētījumā noskaidrots, ka "Zīmola A" barībā ir urīnviela, kas nav toksiska, bet kurai suņu barības sastāvā nevajadzētu būt.

Zinātniskajā seminārā arī paziņots, ka līdzīgi suņu saslimšanas gadījumi novēroti arī Igaunijā, kur suņi ēduši "Zīmola A" sauso barību.

Pētījumi joprojām tiks turpināti, ziņo Matīse-VanHoutana. Pētnieki ASV jau esot piekrituši turpināt sadarbību un veikt padziļinātas toksiskās analīzes. Matīse-VanHoutana skaidro, ka 2015. gadā pētījumi izmaksājuši 35 tūkstošus eiro, ko sniegusi valdība, bet 2016. gadā – 32 tūkstoši eiro, ko saziedojuši iedzīvotāji. Četri pētnieki saņēmuši atlīdzību 500 eiro mēnesī pirms nodokļu nomaksas.

Pētnieki uzskata, ka 2016. gada vasarā novērotais saslimušo suņu skaita samazinājums korelē ar "Zīmola A" pārdošanas apjomu krišanos un sabiedrības informētību.

Vai tiešām, veicot pētījumu par Latvijas iedzīvotāju saziedoto naudu, pētniekiem nevajadzētu būt maksimāli atklātiem, diskutējot par pētījumu? Vai viņiem maksimāli atklāti nebūtu jāsniedz informācija par tā rezultātiem? Bet diemžēl viņu rīcība norāda uz pretējo – dati jau atkal tiek slēpti.
Aivars Podnieks, AS "Tukuma straume" valdes priekšsēdētājs

Tikmēr "Tukuma straumes" pārstāvji "MansDraugs" informē, ka LVB bez pamatotiem iemesliem ir aizliegusi "Dogo" ražotājam piedalīties publiskā konferencē par suņu slimību megaesophagus jeb barības vada paplašināšanos. "Lai gan veterinārārsti vairāk kā pusotru gadu publiskajā vidē saista uzņēmuma suņu barības zīmolu ar šo slimību, viņi nav atļāvuši "Dogo" pārstāvjiem piedalīties diskusijā par pētījumu, kas veikts par ziedotāju līdzekļiem," ziņo uzņēmumā.

"Par spīti tam, ka konferences reģistrācijas formā nekur nebija atrunāti jebkādi ierobežojumi attiecībā uz dalībnieku sastāvu, tomēr LVB pārstāve – veterinārārste Lita Konopore – noraidīja vairāku uzņēmuma pārstāvju dalību 20. septembra pasākumā."

"Mums ļoti rūp, ka ir konstatētas suņu saslimšanas un nav zināms to iemesls, tāpēc pieteicām savu dalību pasākumā pēc pašu iniciatīvas, brīvprātīgi. Cerējām, ka pētnieki beidzot nāks klajā ar ticamu un uz faktiem balstītu informāciju. Taču viņu visai agresīvā nostāja pret mums, aizliedzot dalību pasākumā, kārtējo reizi met ēnu pāri viņu mēģinājumiem nodarīt kaitējumu mūsu uzņēmuma darbībai. Vai tiešām, veicot pētījumu par Latvijas iedzīvotāju saziedoto naudu, pētniekiem nevajadzētu būt maksimāli atklātiem, diskutējot par pētījumu? Vai viņiem maksimāli atklāti nebūtu jāsniedz informācija par tā rezultātiem? Bet diemžēl viņu rīcība norāda uz pretējo – dati jau atkal tiek slēpti," saka AS "Tukuma straume" valdes priekšsēdētājs Aivars Podnieks.

Jau vēstījām, ka kopš 2015. gada pavasara novērots neparasti liels ar barības vada paplašināšanos saslimušo suņu skaits. Sabiedrībā un no Latvijas veterinārārstu puses izskanējis viedoklis, ka slimības ierosinātāja varētu būt suņu sausā barība "Dogo", ko ražo AS "Tukuma straume", taču ražotājs noraida visus pārmetumus. Par neslavas celšanu uzņēmums iesniedzis tiesā prasību pret vairākām privātpersonām (veterinārārstiem) un uzņēmumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!