Foto: Shutterstock

Aktualizējot jautājumu par suņu saslimšanu ar barības vada paplašināšanos jeb megaesophagus, veterinārārsti vēlējušies tikai palīdzēt dzīvniekiem, nevis gremdēt suņu pārtikas "Dogo" ražotāju AS "Tukuma straume", intervijā pauda Jelgavas veterinārās klīnikas "Sanarius" un dzīvnieku krematorijas īpašniece Anna Jesereviča.

Veterinārārste atzīst, ka ieteikusi saviem klientiem atturēties no "Dogo" izmantošanas. "Ja pie manis ar vienādiem simptomiem atnāk klienti, kuri saka, ka viņu dzīvnieki ir ēduši vienādu pārtiku, loģiski, ka es iesaku atturēties no šīs pārtikas. Tas ir mans veterinārārsta pienākums – pasargāt dzīvnieku un rūpēties par viņa veselību. Vēl jo vairāk – ja barību pārtrauc lietot, dzīvnieka veselība uzlabojas. Tam ir konkrēti piemēri, kas liek izdarīt secinājumus. Neesmu veikusi ekspertīzes – to secinu tikai no klīniskās ainas. Jā, es ieteicu nelietot "Dogo" un no tā neatsakos," Jesereviča komentēja AS "Tukuma straume" vēršanos tiesā pret viņu par nepatiesas informācijas izplatīšanu par barību.

Veterinārārste atklāja, ka "Sanarius" arī pirms "Dogo" skandāla šo suņu barību iegādāties nevarēja. "Ja atveru barības paku un no paša sākuma man nepatīk tās smaka, es savam dzīvniekam to nedošu, bet cilvēkiem ir brīva izvēle. Ja man prasīja viedokli par "Dogo" pārtiku, es atbildēju, ka to netirgoju," atzina Jesereviča.

Viņa ir pārliecināta, ka veterinārārsti, runājot par iespējamo "Dogo" barības ietekmi uz megaesophagus slimības attīstību, gribējuši ātrāk atrast slimības iemeslu: "Ticiet man, neviens neceltu skandālu tikai tāpēc, ka gribētu nogremdēt "Tukuma straumi". Lai ražo, bet lai ražo tā, lai dzīvnieki necieš. Tas ir mans lozungs. Ražotnei vajadzēja sapulcēt visus veterinārārstus un pastāstīt, kas ir kas, jo viņi zina, kas viņu "virtuvē" notiek. Mēs no malas to nezinām. Taču ne jau es būšu soģis. Ja cilvēks ir pie vainas, viņš agri vai vēlu atbildēs."

Slimības iemeslu meklēšana Pārtikas un veterinārā dienesta ierēdņu vidū ir radījusi neuzticību praktizējošiem veterinārārstiem, secina Jesereviča.

Veterinārārste Jesereviča ir minēta starp tām personām, kuras barības ražotājs iesūdzējis tiesā par neslavas celšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!