Foto: Privātais arhīvs
Dzīvot ar invalīdu – tā situāciju raksturo suņu saimnieki, kuru mīluļi saslimuši ar barības vada paplašināšanos. Visi aptaujātie saimnieki stāsta, ka suņi ēduši tieši AS "Tukuma straume" ražoto "Dogo" barību, taču uzņēmuma vaina nav apstiprināta. Pētījumi norit, bet saslimušo suņu dzīve ir neatgriezeniski izmainīta. Daudzi no viņiem jau ir miruši, bet daudzi sadzīvo ar to, ka nu jāēd vertikālā stāvoklī un pusdienās tiek pasniegta tikai slapjā barība.

"Dogo" sāga ilgst jau vairāk nekā pusotru gadu, slimība saasinājās 2015. gada pavasarī. Tās laikā saslimuši simtiem suņu, liecina Latvijas Veterinārārstu biedrības sniegtā informācija, taču joprojām nav noskaidrots ne slimības cēlonis, ne rasta atbilde uz to, vai tiešām vainīga varētu būt AS "Tukuma straume" ražotā "Dogo" barība. 23. augustā izskanēja ziņa, ka ražotājs ir iesniedzis prasību tiesā. Mērķis – piedzīt no veterinārārstiem 458 tūkstošus eiro. Pamatojums – neslavas celšana.

Nekas nav pierādīts

Lai saprastu, kas ir barības vada paplašināšanās, lūdzu slimību komentēt Dr. Beinerta veterinārās klīnikas veterinārārstam Laurim Muldiņam: "Slimība var būt iedzimta, bet, protams, ārēji faktori arī to var ietekmēt. Vai tā ir konkrētā barība – tam nav pierādījumu. Slimības ietekmē sunim mainās balss, pēc ēdiena uzņemšanas parādās vemšana. Barība uzkrājas barības vada paplašinājumā, un suns barību mēģina atvemt. Parasti barības vads ir tukšs, jo barība pāris sekunžu laikā nonāk kuņģī. Ja tur kaut kas uzkrājas, var iekaist barības vads, blakus esošie elpceļi, traheja, līdz ar to – veidojas klepus, rīstīšanās."

Vai slimības cēlonis var būt konkrēta veida barības izmantošana, piemēram, sausā vai slapjā veidā? Nē, saka Muldiņš, tam nav pierādījumu. "Visbiežākais cēlonis ir iedzimtība. Suns var mēģināt ar to sadzīvot, protams, dzīves kvalitāte tad ir daudz sliktāka. Izārstēt šo problēmu nav iespējams." Saimniekam gan jārēķinās, ka būs krietni jānomaina suņa ēdienkarte, jādod šķidrā barība, kas sunim jāēd, pašam atrodoties vertikālā stāvoklī.

Slimība var būt iedzimta, bet, protams, ārēji faktori arī to var ietekmēt. Vai tā ir konkrētā barība – tam nav pierādījumu.
Lauris Muldiņš, veterinārārsts
Pēdējā laikā klīnikā nav vērsušies suņu saimnieki, kuru mīluļiem novērotas barības vada paplašināšanās pazīmes. Muldiņš stāsta, ka ne visi suņi, kas saslimuši ar šo slimību, ēduši "Dogo". "Literatūrā visbiežāk parādās iedzimtības faktors, tāpēc grūti pateikt, vai barībā ir kādi toksīni," tā speciālists, piebilstot, ka galvenokārt sasirguši vidēji liela un liela auguma suņi.

Zināmi vien divi saslimšanas gadījumi

Sazinoties ar AS "Tukuma straume" priekšsēdētāju Aivaru Podnieku, viņš stāsta: "Jau vairāk nekā gada garumā medijos atsevišķas personas izsaka nepamatotus pieņēmumus un mājienus par mūsu zīmola "Dogo" produkciju un tās it kā saistību ar dzīvnieku saslimšanu. Kopš tā laika un līdz pat šim brīdim neviens slima suņa saimnieks nav vērsies pie mums uzņēmumā ar piedāvājumu sniegt savus datus vai kā citādi lūdzis uzņēmuma palīdzību slimības un tās cēloņu noskaidrošanas izpētē. Šāda situācija liek aizdomāties tikai par vienu – vai tiešām saslimšanas gadījumi un to daudzums ir īsti? Jo, ja tā būtu, tad, visticamāk, cilvēki stāvētu pie mūsu uzņēmuma lielā daudzumā, bet tā nav."

Kā tas atklājas turpmākajos stāstos, saslimušo suņu saimnieki bija lojāli "Tukuma straumes" klienti, gadiem ilgi pērkot "Dogo" barību un ar to barojot savus suņus, no kuriem daļa diemžēl ir gājuši bojā. Podnieks skaidro, ka ir sastapies ar divējādu suņu saimnieku, tostarp arī uzņēmuma klientu, attieksmi: "Vienmēr esam uzsvēruši, ka esam gatavi iesaistīties un palīdzēt jebkuram slimam sunim, kurš ir ēdis mūsu ražoto barību, sniedzot konsultāciju par dzīvnieka veselību sadarbībā ar kompetentu veterinārārstu. Diemžēl vai par laimi, kā nu to vērtē, bet šādu gadījumu skaits, kad esam kopā ar veterinārārstu palīdzējuši meklēt risinājumu suņa veselības uzlabošanai, ir uz roku pirkstiem saskaitāms. Piemēram, vienā gadījumā izrādījās, ka suns ir saslimis nevis barošanas dēļ, bet gan tāpēc, ka norijis kastani. Taču viņa saimnieks šādu iemeslu sava mīluļa sliktajai pašsajūtai sākotnēji pat neizvērtēja, jo jau bija pakļauts mākslīgi radītajam viedoklim, kas izvērtās par masveida psihozi, kad cilvēkiem šķita, ka pie katras dzīvnieka veselības pasliktināšanās vainojama mūsu produkcija. Tajā pašā laikā mēs esam daudz biežāk sastapušies ar diametrāli pretēju situāciju. Suņu īpašnieki, gan tiekoties klātienē ar mūsu darbiniekiem dažādos pasākumos, gan arī elektroniski ir atzinīgi vērtējuši mūsu ražoto produkciju un vēlējuši, lai šī absurdā situācija, kad veiksmīgs Latvijas ražotājs tiek nepamatoti nomelnots, ātrāk beigtos."

Mums ir zināmi tikai divi konkrēti gadījumi, kad suņiem tika diagnosticēta barības vada dilatācija un papildus dažas citas saslimšanas.
Aivars Podnieks, AS "Tukuma straume" valdes priekšsēdētājs
Arī informāciju publiskajā telpā par to, ka saslimuši ne vien daži, bet gan desmitiem un pat simtiem suņu, "Tukuma straumes" valdes priekšsēdētājs noliedz: "Mums ir zināmi tikai divi konkrēti gadījumi, kad suņiem tika diagnosticēta barības vada dilatācija un papildus dažas citas saslimšanas. Un, kas ir ārkārtīgi svarīgi, šos gadījumus atklājām mēs paši, komunicējot ar dzīvnieku saimniekiem par citām tēmām, nevis viņi informēja par tām mūs proaktīvi. Nevienā no šiem gadījumiem "Dogo" nebija saslimšanas iemesls, tāpēc uzskatām, ka milzīgā ažiotāža sabiedrībā un medijos ap slimību ir sacelta nepamatoti. Tā kā šī ažiotāža tiek sasaistīta ar mūsu uzņēmuma ražoto barību "Dogo", kas paredzēta veseliem dzīvniekiem, tad uzskatām to par klaju nomelnošanas kampaņu ar mērķi izstumt "Dogo" no suņu barības tirgus un celt neslavu uzņēmumam."

Turpinājumā piedāvājam iepazīties ar trim pieredzes stāstiem par saslimušajiem suņiem, no kuriem daļa ir mirusi, bet daļai uz visu mūžu būs jāsadzīvo ar nepieciešamībām, ko saimnieki salīdzina ar invaliditāti. Visi suņi ēduši "Dogo" barību.

Solvitas stāsts: Dzīve ir pavērsta kājām gaisā, ļāvām sunim aiziet

Bija brīži, kad likās – paliek labāk, bet tikpat ātri atkal grimām atpakaļ. Sapratām, ka savu sunīti nemocīsim, jāļauj aiziet… Viņš nesagaidīja astoņu gadu jubileju.

Elitas stāsts: Pusotrs mēnesis, un suņa vairs nebija

Viņš izdila. Viņam palika tikai galva vien, no ķermeņa masas vairs nekas nebija palicis, viņš mūsu acu priekšā mira badā.. Mēs centāmies darīt visu labāko. bet redzējām, ka nevaram sunim palīdzēt… Apzinājāmies savu bezspēcību slimības priekšā.

Lauras stāsts: Ar grūtībām 'izvilkām' sunim dzīvību

Suns joprojām klepo, kad padzeras ūdeni, ik pa brīdim atvemj barību, taču esam iemācījušies ar to sadzīvot un zinām, ar ko suni drīkst barot. Viņš vairs nevar ēst sausu barību, graudi vienmēr tiek mērcēti, dodam arī putras. joprojām mūsu suns ēd no paaugstinājuma, viņam ir uztaisīts īpašs pusdienu galds. Katra ēdienreize prasa aptuveni 15-20 minūtes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!