1. aprīlī priecīgs notikums novērots tiešraidē no melno stārķu ligzdas Zemgalē. Tur beidzot atgriezies ligzdas saimnieks, melnais stārķis Ozols, ziņo "Dabasdati.lv" foruma dalībnieki.

Putns atgriezies 1. aprīļa pēcpusdienā. Kā novērojuši "Dabasdati.lv" foruma dalībnieki, melnais stārķis jau uzreiz ķēries pie ligzdas labiekārtošanas darbiem un tīrīšanas, turklāt uzreiz uzvedies kā mājās. Dalībnieki sprieduši, ka melnais stārķis izskatās pēc Ozola, viena no ligzdas pastāvīgajiem iemītniekiem, savukārt putna biedre Zīle vēl nav atgriezusies. Tiesa, tā kā putni nav gredzenoti, nav iespējams pavisam precīzi noteikt, vai tie ir pērnā gada putni, taču lietotāji, salīdzinot dažādu laiku fotogrāfijas, tiekušies pieņemt, ka nu ligzdā uzturas Ozols. Dalībnieki teikuši, ka jāgaida, kamēr atgriežas putna dzīvesbiedrs, lai varētu mēģināt konkrētāk noteikt, kurš no tiem ir mātīte, bet kurš – tēviņš.

"Dabasdati.lv" foruma lietotāja "Vērotāja" ievietojusi video fragmentu ar melnā stārķa atgriešanos ligzdā.

Pērn melnais stārķis ligzdā atgriezās 26. martā. Šogad speciālistiem bažas sagādāja fakts, ka nolūzis putnu iecienītais zars, pa kuru stārķi staigāja. Iepriekš varēja vien izteikt minējumus, vai tas ietekmēt putnu atgriešanos, bet, kā redzams, ligzdas saimnieks mājvietā atgriezies veiksmīgi.

Tiešraide no melno stārķu ligzdas Zemgalē skatāma šeit.

Piedalīties "Dabasdati.lv" forumā par melno stārķu ligzdā notiekošo var šeit.

Vienuviet skatīt piecas ligzdas, kuras aprīkotas ar tiešraides kamerām, var šeit. Vienlaikus var vērot notikumus jūras ērgļu, melno stārķu, vistu vanagu, ūpju un zivjērgļu dzīvē. Jūras ērgļi vēl nav sagādājuši nevienu oliņu, bet vistu vanagi silda jau četras oliņas. Ūpju pāris rūpējas par trim oliņām. Tāpat ligzdā atgriezies arī zivjērglis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!