Foto: Kadrs no video
Ir ļoti iespējams, ka attēlā redzamais kaķis šķitīs jau iepriekš kaut kur manīts. Iespējams, pie vainas ir populārais video, ko runča Viljama saimniece Agita Puriņa 2016. gada 25. jūnijā, karstajā pēcsvētku dienā, publicēja savā feisbuka profilā. Nepilnu 10 mēnešu laikā video skatīts vairāk nekā astoņus miljonus reižu. Kāds noteikti teiks – tas taču ir grāvējs! Un Viljama saimniece Agita "MansDraugs" apstiprina, ka video tik tiešām ievērots ne tikai Latvijā, bet arī pasaulē, un par interviju video fragmenta sakarā interesējas pat Japānā!

Stāsts par Viljamu noteikti jāsāk no paša sākuma. Kas ir skaistais runcis un kā viņš nonācis pie Agitas? Saimniece skaidro, ka sākotnēji viņas ģimenē dzīvoja viena kaķenīte vārdā Šēra, kura aptuveni četru gadu vecumā kļuvusi agresīva un sākusi uzbrukt ģimenes locekļiem. "Izbraukājām vairākas vetklīnikas, taču neviens nevarēja pateikt, kas viņai noticis. Meklējot informāciju internetā, atradu risinājumu – ir nepieciešams vēl viens kaķis, un tā arī izdarījām," atceras Agita. Tad atkal sākās informācijas meklēšana internetā, tiesa, šoreiz ar mērķi saprast, kādu kaķīti varētu izvēlēties kā Šēras un visu ģimenes locekļu uzticamo draugu.

Gala izvēle veikta pēc kādas dzīvnieku izstādes apmeklējuma, kad secināts – mājas mīlulis būs skotu nokareno ausu kaķis. Lai arī sākotnēji varētu šķist, ka runcis Viljams ir britu īsspalvainais kaķis, par ko liecina īsā spalva pelēcīgajā krāsā, patiesībā nokarenās, uz iekšu ieliektās austiņas nepārprotami liecina par Viljama piederību nokareno ausu kaķiem. Agita stāsta, ka šīs šķirnes kaķi ir tik draudzīgi, ka paši vēlas mīļoties, savukārt britu mīluļi ir atturīgāki un bailīgāki.

Foto: Privātais arhīvs

Viljama izskats gan nav nejaušība, teic saimniece, jo ģimenes locekļi mērķtiecīgi meklējuši pelēku un īsspalvainu kaķi. Meklējumi sludinājumu portālā sākotnēji cietuši neveiksmi. "Uz pelēkajiem kaķīšiem bija liels pieprasījums, uzreiz tā neizdevās sarunāt," atminas Agita, taču pēc ilgstošiem pūliņiem beidzot atrasts Viljams. Braucot pakaļ jaunajam mājdzīvniekam, Agita ar meitu Diānu jau domājusi kaķītim vārdu, zinot, ka mājup vedīs tieši runci. Kaķa īpašniece piekodinājusi, ka būtu vēlams, lai mīluļa vārds sāktos uz burta "V". "Un mums viens bija sarakstā – Viljams," skaidro Agita. Runcis šī gada janvārī nosvinēja savu gada jubileju.

"Viljams ir ļoti mīlīgs kaķis, pats vēlas, lai viņu samīļo. Nāk ar mums bučoties – tas viņam ļoti patīk. Katru rītu mūs modina samīļojot," draudzīgo kaķīti raksturo viņa saimniece. Viljamam arī patīk gulēt saimnieces gultā vai uz sava plediņa, taču par vietu gultā abi no kaķiem gandrīz vai cīnās. Agita teic, ka parasti gultā guļ tas kaķis, kurš pirmais ir paspējis ērtajā vietiņā iekārtoties.

Simpātiskais kaķis paguvis sastrādāt arī dažādus nedarbus. Agita paskaidro, ka mājokļa dzīvojamajā istabā reiz atradās bambusa tapetes: "Maziņš būdams, viņš rāpās pa tām līdz griestiem. Tapetes ļoti cieta, tāpēc bijām spiesti tās mainīt. Tad viņam patīk pa logu vērot putniņus, taču uz palodzes ir orhidejas un diemžēl ik pa laikam kāds pods atrodas zemē." Ģimenes nebēdnis Viljams mazotnē arī tīkojis rāpties pa saimnieces un citu cilvēku biksēm, tādējādi izraujot diegus, taču, kā Agita min, galvenais bijis tas, ka nu viņš ir uzrāpies augšā pa biksēm, ticis pie saimnieka un varējis samīļoties.

"Viljams ir ļoti ziņkārīgs, viņš visur uzkāps, jo visu ir nepieciešams redzēt. Vakariņu gatavošana ar viņu ir daudz grūtāka nekā ar maziem bērniem. Ja Šēra visu vēro no apakšas, tad Viljamam viss ir jāredz no augšas. Trauku mazgāšanā arī Viljams piedalās, bāžot galvu zem ūdens strūklakas. Pēc tam virtuves uzkopšana prasa lielāku laiku. Ziemassvētku laikā ļoti saistošas kaķim bija sveces, viņš pat vairākas reizes mēģināja tās nodzēst," runča paradumus uzskaita Agita. Taču Viljamam ir raksturīgs vēl kāds paradums, kas ģimenes locekļos izraisa gan prieku, gan smieklus: "Viljamam ir interesanta sēdēšanas poza. Kā mēs smejamies – Viljams meditē." Vairākos attēlos galerijā redzams, ka kaķis sēž gandrīz vai kā cilvēks.

Agita saka, ka viņas ģimenei dzīvnieciņi ir ļoti tuvi un mīļi. "Atnākot mājās, uzreiz skatāmies, kur ir mūsu mīļumi. Sasveicināmies, paglaudām, samīļojam. Ja darba diena ir bijusi saspringta, tad kaķis noteikti palīdz noņemt stresu. Glaudot kaķi, pašiem rodas miers," dzīvi ar četrkājainajiem draugiem raksturo divu kaķu saimniece Agita. "Savulaik man pašai bija uzskats, ka kaķis dzīvoklī – tā ir dzīvnieku mocīšana. Šēru man bērni uzdāvināja dzimšanas dienā, jo ļoti vēlējās mājās kaķi. Protams, nevarēju viņu citam atdot. Neviens no kaķiem pat nevēlas iet ārā. Viljams ir bijis pastaigā, bet vislabāk tomēr jūtas mājās. Secinu, ka mani aizspriedumi nebija patiesi. Arī kaķis, ja viņš visu laiku atrodas dzīvoklī, jūtas labi un ir laimīgs."

Šķiet, ka Viljams jūtas labi un ir laimīgs arī pērnā gada 25. jūnijā. Video fragmentā zemāk redzams, kā Viljams, laiski iesēdies izlietnē, bauda tekošo ūdeni un pat pieliecas, lai mitrums tiek arī uz viņa galviņas.

Jautāta par publicēto video un Viljama attiecībām ar ūdeni, Agita stāsta: "Viljamam, neraksturīgi kaķim, patīk ūdens. Kad bija pusgadu vecs, sākās jauna tradīcija. No rītiem, kad biju vannasistabā, Viljams ātri iegūlās izlietnē, līdz ar to bieži kavēja manu ikrīta cēlienu. Nodomāju – atvēršu ūdens krānu un tad jau Viljams atbrīvos izlietni. Bet nekā, viņam tas patika. Ātri meklēju telefonu, lai uzfilmētu šo jauko video. Tā arī bija karsta vasaras diena, tāpēc Viljamam patika veldzēties."

Kaķa atpūta izlietnē kopš 25. jūnija ir apskatīta vairāk nekā astoņus miljonus reižu, kas pašmāju video ir diezgan ievērojams sasniegums. To negaidīja arī pati Agita: "Ieliekot video "Facebook", nekad nebiju domājusi, ka notiks kas tāds. Video tika "šērots", to pārpublicēja man nezinot. Tikai no draugiem ik pa laikam saņēmu informāciju, kurās saitēs mans video ir pārpublicēts." Video publicēts ne tikai pašmāju, bet arī ārzemju medijos, piemēram, "Daily Mail". Agita min, ka viņu un publicēto video ar Viljamu pārstāv Losandželosas mediju kompānija "Jukin Media", kura ikdienā darbojas ar populāriem, cilvēku radītiem video fragmentiem un to tālāku izmantošanu. "Caur šo kompāniju arī Japānas mediju kompānija ir ieinteresējusies par šo video. Esam vienojušies par interviju. Līdz ar to Viljama popularitāte vēl aug," tā video autore. Viņa atklāj vēl kādu video popularitātes aspektu: ""Facebook" esmu saņēmusi daudzas vēstules ar jaukiem un mīļiem komentāriem par Viljamu. Tas viss ir tik mīļi un aizkustinoši."

Foto: Privātais arhīvs

Par Viljamu un viņa sēdēšanu izlietnē, ticams, zina daudzi jo daudzi cilvēki visā pasaulē. Vai arī paziņu lokā Viljams kļuvis par sava veida slavenību? "Protams, Viljams ir kļuvis par slavenību mūsu draugu un kolēģu vidū. Viņi ik pa laikam aptaujājas: "Kā iet Viljamam? Kādus nedarbus atkal ir sastrādājis? Kad būs jauni video vai bildes?" smejas Agita.

"Daloties sociālos tīklos ar šīm bildēm un video, tie visiem liek pasmaidīt un saņemt pozitīvas emocijas," ar prieku secina Viljama saimniece Agita.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!