Foto: Privātais arhīvs
Gāze, kura zemē gāž priekšmetus un mielojas ar izsmalcinātiem gardumiem – tā īsumā varētu raksturot pašmāju komiķa Edgara Bāliņa mājdzīvnieciņu, melnbalto kaķenīti ar interesantajiem plankumiem purniņā. Lai arī pirmais, ko cilvēki ievēro, ticams, ir Gāzes interesantais izskats, zem tā slēpjas interesanta personība ar savu raksturu un paradumiem, "MansDraugs" pastāstīja kaķenītes saimnieks.

Edgars stāsta, ka ar dzīvniekiem allaž uzturējis tuvas attiecības. "Kad dzīvoju kopā ar vecākiem, bija gan suņi, gan kaķi, tāpēc saprasties un sadzīvot ar tiem sanācis pietiekami," viņš atklāj "MansDraugs". Turklāt pieredze ar dzīvniekiem, sevišķi kaķiem, noder arī tāpēc, ka Edgars darbojas raidījuma "Ķepa uz sirds" veidošanā. "Caur Gāzi vairāk izprotu, ko dzīvnieki dara un kāpēc," teic Edgars, minot savu mājas mīluli, kura kopā ar viņu dzīvo jau aptuveni divarpus gadus.

Foto: Privātais arhīvs

"Ja godīgi, tā vairāk bija sakritība. Ieraudzīju bildi internetā un sapratu – šis ir manējais, tur nav variantu," sastapšanos ar kaķenīti Gāzi (tolaik sauktu par Dzirnaviņu, jo atrasta Dzirnavu ielā Rīgā) atceras saimnieks Edgars. Jautāts, vai liela nozīme bijusi arī kaķenītes izskatam un "ūsiņām" jeb melnajiem plankumiem purniņā, viņš atzīst: "Jā, protams, liela loma bija viņas krāšņajām ūsām, bez tām viņa laikam nenonāktu manā dzīvē." Lepnais saimnieks piebilst, ka izvēli uzņemties rūpes par Gāzi nemaz nenožēlo: "Varbūt tas likās pārsteidzīgs lēmums, taču noteikti to nenožēloju un nākotnē noteikti apsvēršu vēl kāda dzīvnieka "adoptēšanu", bet tad, kad apstākļi to ļaus. Tā ir patīkama sajūta, ka mājās kāds ir un kaķis ir patiešām mīļš un draudzīgs!"

Saprotams, ne viens vien noteikti prātos, kāpēc kaķenīte nosaukta par Gāzi, un sāks meklēt asociācijas ar šo vārdu. Edgars saka: "Man patiesībā neviens neprasa par to vārdu, visiem tāpat ir skaidrs. Protams, vārds ir tikai tāpēc, ka viņa visu gāž zemē."

Abu iepazīšanās un pierašana vienam pie otra notikusi diezgan ātri. Arī pret mājokļa ciemiņiem Gāze neiebilst, viņai vien nepatīk, ka ciemiņi ir vairāki un skaļi uzvedas, skaidro Edgars. "Tas tomēr ir viņas dzīvoklis un viņai nepatīk, ja neesmu iepriekš saskaņojis vizītes," mājokļa karalieni Gāzi raksturo viņas saimnieks.

Foto: Privātais arhīvs

"Patiesībā kaķis neaizņem īpaši daudz laika, ja tiek atrasta lieliska harmonija un sadzīve," ikdienu kopā ar četrkājaino draugu raksturo Edgars. "Kaķim patīk, ja viņam liek mieru tad, kad viņam jāliek miers, un patīk, ja viņam neliek mieru tad, kad viņš vēlas nemieru." Veiksmīgu attiecību pamatā ir spēja katram respektēt otra vēlmes un neuzstāt uz komunikāciju tad, kad tā nepavisam nav vēlama. Skaidrojot, ar ko nācās rēķināties, kad mājās ienāca kaķenīte, Edgars teic, ka kaķu barībai un smiltiņām nemaz tik lieli finansiālie līdzekļi netiek iztērēti. Viņš joko: "Visgrūtāk bija pierast pie spalvām. Puse algas jānotriec spalvu rullīšos, jo Gāzei, kā jau dāmai, ļoti patīk rotāties un valstīties drēbēs – vēlams tajās, kuras īpaši labi pievelk spalvas."

Edgars pastāsta, ka Gāze, iespējams, ir pārdzimusi itāliete, jo kaķenītei patīk arī saimnieka ledusskapja saturs. Tiesa, viņa ir gana izvēlīga un ir īpaši iecienījusi gardumus, kas kaķiem nav nemaz tik ļoti raksturīgi: "Gāze ir īsta gardēde, acīmredzot iepriekšējā dzīvē bijusi vīna cienītāja no Itālijas, jo no visa visvairāk ir iecienījusi zaļās olīvas, "Prosciutto" šķiņķi un cieto sieru. Reti gan viņa tiek lutināta ar šīm lietām, jo tās īsti nav paredzētas kaķim."

Foto: Privātais arhīvs

Lai arī komiķis ikdienā ir diezgan aizņemts un mājās pavada salīdzinoši neilgu laiku, viņš skaidro, ka tas nav traucēklis un ka viņa mīlule šādam dzīvesveidam neiebilst: "Jā, mans aktīvais dzīvesveids liek mums bieži būt šķirtiem, taču neliekas, ka Gāzei tas īpaši traucētu. Viņa tomēr ir mājas saimniece un pati prot sevi pieskatīt pietiekami labi. Dažreiz man tiek uzmests dusmīgs skats, taču viss ir labi. Dažreiz taču vajag noilgoties vienam pēc otra!"

Protams, ikreiz, kad mājoklī sanāk ciemiņi, Gāze piedzīvo zvaigžņu stundu: "Daudzi vēlas nobildēties ar viņu un sadraudzēties. Savā ziņā viņa ir neliela "Instagram" zvaigzne, tāpēc šad tad pa vakariem mēdzu ievietot nelielas "intervijas" ar Gāzes līdzdalību."

Tā kā kaķenīte pie Edgara nonākusi laimīgas sakritības rezultātā un diezgan pēkšņi, viņš vērtē, ka dzīvnieka klātbūtne mājoklī likusi viņam būt par kripatiņu atbildīgākam un rūpīgākam.

Ik pa laikam Edgars savā "Instagram" profilā ievieto kadrus no Gāzes ikdienas, taču galerijā zemāk var vienuviet aplūkot mirkļus no kaķenītes dzīves pie komiķa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!