22. jūnija pēcpusdienā Latvijas Dabas fonda nodrošinātajā tiešraidē novērots, kā viens no ūpēniem ligzdā negaidīti apmetis kūleni.

Ūpju ligzdā Kurzemē mīt piecu putnu (divu pieaugušo un trīs mazuļu) ģimenīte. Viens no ūpēniem ligzdu jau pametis, tāpēc nu tiešraides skatītāji var vērot, kā lidot mācās divi pārējie mazuļi.

Ik pa brīdim putnēni tiešraides skatītājiem sagādā smaidu, veicot kādu amizantu darbību. Par to parūpējies arī viens no diviem ūpēniem, kuram, šķiet, nagi ieķērušies zarā. Cenšoties no traucēkļa atbrīvoties, ūpju mazulis sagrīļojās un negaidīti apmeta kūleni. "Dabasdati.lv" foruma dalībnieki putnēnu salīdzinājuši ar putnu pasaules akrobātu.

Lai arī abi ligzdā esošie putnēni savā starpā ir pazīstami, pēkšņais kūlenis sabiedēja otru ūpju mazuli, kurš jau izpleta spārnus aizsardzības pozā, taču ātri vien to pārstāja darīt, sapratis, ka nekas viņu tobrīd neapdraud.

Jāpiebilst, ka ūpju mazuļi itin cītīgi vingrina spārnus un mācās lidot, un par to tiešraides skatītāji varēja pārliecināties arī iepriekš. Piemēram, šajā video var lūkot, kā putnēns, mācīdamies lidot un vicinādams spārnus, nogāžas uz snīpja, bet šeit var vērot, kā jaunais putns gandrīz izveļas no ligzdas, bet, par laimi, pieķeras mājokļa ārējai konstrukcijai.

Tiešraide no ūpju ligzdas Kurzemē skatāma šeit.

"Dabasdati.lv" forums par ūpju ligzdā notiekošu rodams šeit.

Citas tiešraides no putnu ligzdām vienuviet var skatīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!