Foto: Shutterstock
Izvēloties mājdzīvnieku, noteikti tiek ņemta vērā gan četrkājainā drauga spalva (garums, kopšana), gan mīluļa augums, gan arī raksturs. Taču ir vēl kāda pazīme, kas var būt visai būtiska, un tā ir balss. Gan kaķu, gan suņu pasaulē nosakāmi tie dzīvnieciņi, kas visbiežāk ir klusi vai, gluži pretēji, nekautrēsies riet un ņaudēt. Kuri tie ir?

Atceries gan, ka suņa un kaķa izvēle allaž ir atbildīgs process, kura laikā jāapsver daudzi jo daudzi faktori. Neaizmirsti noskaidrot, kāda ir kaķa vai suņa kopšana, cik daudz fizisko aktivitāšu nepieciešams sunim (tiem, kas raduši strādāt, skriešana būs neatņemama dienas daļa), kāds ir kaķa raksturs. Bieži vien cilvēki savus uzticamos draugus izvēlas vien pēc izskata, un grūti ko pārmest, ja reiz jauno saimnieku uzrunājis tieši suņa valdzinošais veidols.

Taču neaizmirsti, ka par šo veidolu būs jārūpējas, turklāt ne tikai suņa, bet arī kaķa saimniekam. Kā vienam, tā otram mīlulim spalva jākopj un jāķemmē, arī jāmazgā, kad tas nepieciešams. Tāpat jānodarbina mīluļa prāts, sarūpējot dažādas spēles, kurās noteikti jāiesaistās arī pašam saimniekam. Un, protams, jāsniedz lielumliela mīlestības deva ik dienu! Bez tās ikdiena ar mājas mīluli nedrīkst būt iedomājama. Gan ar klusu, gan skaļāku draugu dzīve būs piedzīvojumiem pilna, to nu nevar noliegt.

Negribi rējēju? 15 klusākās suņu šķirnes

Foto: Shutterstock

Daudzi sapņo par suni, kurš nerietu (nu, labi, vismaz nedarītu to bieži un skaļi). Biežākais iemesls – dzīvoklim ir plānas sienas ar sliktu skaņas izolāciju un aiz tām – klusumu ļoti mīloši kaimiņi. Citi vienkārši vēlas, lai mājās vienmēr valdītu klusums un miers, tādēļ arī četrkājaino draugu vēlas tādu, kas harmoniski iederētos šajā vidē, nevis "miera saliņu" nopostītu ar nemitīgu riešanu. Portāls "Vetstreet.com" aptaujājis 218 veterinārmedicīnas speciālistus, lai uzzinātu viņu viedokli par to, kuras ir klusākās suņu šķirnes, un apkopojis 15 populārākās atbildes.

Kollijs

Kolliji nav gluži klusa šķirne – ja būtu, Lesija nevarētu mums pastāstīt, ka mazais Timijs ir iekritis akā un viņam nepieciešama palīdzība! Taču šis maigais un mīlīgais suns "runā" tikai tad, ja tam ir ļoti nopietns iemesls.

Ja kollijam ir pietiekami daudz fizisko aktivitāšu, viņš rej reti. To trūkuma iespaidā gan viņš var sākt trokšņot, ziņojot, ka vēlas kaut ko darīt.

Lasīt vairāk

Nerimstošās 'taures' – trauksmaini suņuki, kuru rejas dzirdēsi bieži

Foto: Shutterstock

Ja dzīvo daudzdzīvokļu mājā un kādā no stāviem dzīvo čivava, noteikti zini, ka spalgais rējiens ir dzirdams kā pirmajā, tā pēdējā stāvā un arī ārpus mājas. Šķiet paradoksāli, kā tik mazs ķermenis var izdot tik spalgas skaņas! Taču, izrādās, lielākie trokšņotāji ir nevis augumā lielie suņi, bet gan mazie un dekoratīvie mīluļi.

Čivava

Jā, tik tiešām – augumā mazais suņuks spēj izdvest gana skaļas un spalgas skaņas, kuras noteikti nevarēsi palaist garām. Būdams augumā mazāks pat par mājas kaķi, čivava ir liels suns mazā ķermenī, turklāt to var redzēt arī mīluļa uzvedībā.

Mazais mīlulis spēj būt arī sargsuns, par ko viņa augums noteikti neliecina. Saceldams pamatīgu troksni, čivava spēj veiksmīgi piesaistīt apkārtējo uzmanību.

Turklāt čivavas nebūt nav no tiem vieglprātīgākajiem suņiem, jo viņi ir gudri un uzticami. Mīluļus neiesaka saimniekiem, kas allaž ir projām no mājām, kā arī maziem bērniem, kuri vēl neprot pienācīgi apieties ar mazo radībiņu.

Senatnē Meksikā čivava uzskatīts par teju vai svētu dzīvnieku. Ar viņu bieži vien saistīja pēcnāves dzīvi. Mūsdienās gan čivava sava mazā auguma un interesantā rakstura dēļ kļuvis par vienu no populārākajām suņu šķirnēm pasaulē.

Lasīt vairāk

Pieci skaļi kaķi, kurus saimnieks noteikti dzirdēs

Foto: Shutterstock

Kaķu saimnieki noteikti vismaz reizi dienā dzird savu mīluli ņaudam. Taču arī šī skaņa var atšķirties un vienam kaķim būs klusāka, kamēr cits ņaudēs visai skaļi. Arī kaķu šķirņu raksturojumos bieži vien minēts par īpaši runātīgiem un skaļi ņaudošiem kaķiem. Kuri tie ir?

Orientālais kaķis

Autore Temzina Pikerela grāmatā "Kaķa grācija. Ilustrēta vēsture" raksta, ka orientālais jeb austrumu kaķis ir lielisks ģimenes kompanjons, kurš apveltīts ar katram mājdzīvniekam raksturīgām īpašībām. Viņš ir draudzīgs, uzticīgs, mīlošs, kā arī skaists. Orientālais kaķis var būt visdažādākajās krāsās, taču viņa izskata īpašā pazīme ir salīdzinoši lielās austiņas. Arī galvas forma ir šķietami trijstūraina, nevis vienmērīgi apaļa kā citiem kaķiem.

Bet, protams, orientālo kaķi raksturo arī skaņas, kas viņu pavada. Šis mīlulis nekautrēsies izteikt savas domas skaļi un skaidri, viņa balsi saimnieks noteikti dzirdēs pat no blakusistabas. Viņa skaļā balss nudien ir izteiksmīga!

Kaķa izcelsmes valsts ir Lielbritānija, kur tie savulaik ievesti no Taizemes. Orientālos kaķus saista ar siāmiešu kaķu grupu. Ja orientālie mīluļi ir siāmietim raksturīgā krēmkrāsā ar tumšiem plankumiem, abus mīluļus nezinātājam varētu būt grūti atšķirt.

Lasīt vairāk

Sešas klusas kaķu šķirnes, kas saimniekam netraucēs

Foto: Shutterstock

Kur iet kaķis, tur viņu bieži vien pavada gan ņaudēšanas, gan murrāšanas skaņas. Taču, izrādās, ir arī tādi mīluļi, kuriem vokālo spēju izrādīšana nemaz nav tik ļoti raksturīga, kamēr ir citi sugasbrāļi, kuru ņaudēšana ir visai spēcīga un skaļa. Kuri tie ir?

Skotijas stāvausu kaķis

Skotu jeb Skotijas stāvausu kaķis izskatā var atšķirties. Pat vienā metienā var piedzimt gan skotu stāvausu kaķis, gan skotu nokareno ausu kaķis. Kā jau liecina apzīmējumi, vienam mīlulim austiņas var būt stāvas un neatšķirties no citiem peļu junkuriņiem, savukārt skotu nokareno ausu kaķītim austiņas būs pavisam īpatnējas, proti, noliekušās uz leju (ausu ļipiņas nebūs spicas un stāvas, bet gan nokarenas). Tas, vai kaķītim konkrētajā metienā būs nokarenas austiņas, atklājas tad, kad mīlulis ir nepilnu mēnesi vecs. Ap trešo vai ceturto dzīves nedēļu austiņas vai nu sāk lēnām ieliekties un kļūt nokarenas, vai arī paliek stāvas. Var vien izteikt minējumus!

Tiesa, šie dzīvnieki ir diezgan alerģiski, tāpēc saimniekam jābūt īpaši uzmanīgam, atlasot pārtiku un veidojot kaķīša ēdienkarti.

Kaķa apaļīgās formas un mīlīgais purniņš nespēs atstāt vienaldzīgu. Vai nav skaistulis?

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!