Foto: Shutterstock
Runājot par kaķu lielumu, saprotams, tas ir nosacīts. Salīdzinot ar gandrīz vai jebkuru suni, kaķis ir daudz mazāks mājdzīvnieks, taču arī peļu junkuriņu pasaulē nosakāmas tās šķirnes, kuru pārstāvji izaug daudz lielāki par saviem sugasbrāļiem. Kuras tās ir?

Simpātiskais regdols ar suņa dabu

Foto: Shutterstock

Šis kaķis tā nosaukts tādēļ, ka, pacelts no zemes un palaists vaļā, viņš nokrīt kā lupatu lelle ("ragdoll" tulkojumā no angļu valodas nozīmē "lupatu lelle"). Vēl mēdz teikt, ka saimnieka skavās kaķis tik ļoti atbrīvojas, ka ar viņu var darīt teju vai visu, ko vien cilvēks vēlas, kaķītis tādos brīžos līdzinās kā lelle, kuru var pēc vajadzības pārvietot. Tiek arī apgalvots, ka šīs šķirnes kaķi bīstamās situācijās nevis pretojas, bet samierinās ar visu, lai kas arī notiktu.

Iespējams, tiešām regdols ir viens no tiem kaķiem, kuru dzīvesveids ir nesatricināms. Jebkuru notikumu ārpasaulē mīluļi uztvers mierīgi un par to īpaši nesatrauksies. To pierāda kaut vai internetā populārais regdola šķirnes runcis Timo, kurš dzīvo Nīderlandē. Palūkojoties uz fotogrāfijām un video ar šīs šķirnes kaķi, nudien šķiet, ka regdols ir miera un labsajūtas iemiesojums!

Foto: Shutterstock

Turklāt regdols ir arī viens no lielākajiem kaķiem pasaulē. Kaķu mīļotāju asociācijas (CFA) mājaslapā vēstīts, ka kaķi pilnībā pieaug aptuveni četru gadu vecumā, un šo augumu noteikti ievēros ne tikai kaķa saimnieks, bet arī jebkurš cilvēks, viesojoties mājoklī, kur mīt regdols.

Tiem, kuri vēlas ārkārtīgi aktīvu kaķīti, regdols nebūs pati labākā izvēle, taču šīs šķirnes mīluļa saimnieki noteikti varēs ievērot dažādas pozas, kādās aizmidzis kaķis, un tās iemūžināt interesantās fotogrāfijās. Tiesa, par regdolu mēdz runāt arī kā par kaķi, kurš līdzinās sunītim. Ja kaķim uznākusi luste, var izdoties sarīkot aizraujošas spēles, mētājot bumbiņu, ko kaķis ar prieku nesīs saimniekam atpakaļ. Tāpat var gadīties, ka kaķis no saimnieka iemācās dažādas darbības, tāpēc bumbiņas mētāšanu noteikti vērts vismaz mēģināt apgūt.

Lasīt vairāk

Milzis meinkūns ar pušķīšiem ausu galā

Foto: Shutterstock

"Lielākais meinkūnu trūkums ir tāds, ka tie izraisa atkarību," reiz sarunā ar "MansDraugs" stāstīja meinkūnu audzētāja Anžela Fomičeva. Meinkūnu iespaidīgo augumu viņa raksturoja tā: "Centieni meinkūnu barot pēc iespējas vairāk, lai viņš izaugtu pēc iespējas lielāks, ir viena no izplatītākajām kļūdām. Rezultāts ir nevis izteikti liels meinkūns, bet meinkūns ar izteikti lielu punčuku." Meinkūns arī tiek minēts kā pats, pats lielākais mājas kaķis pasaulē.

Turklāt meinkūna lielo augumu paspilgtina kāda lūsim līdzīga īpašība. Tās ir peļu junkuriņa austiņas, kuras galiņos rotā nelieli spalvu pušķīši. Tā kā kaķis pats ir ļoti pūkains un liels, rodas sajūta, ka patiesībā meinkūna saimniekam mājoklī mīt nevis mājas kaķis, bet gan dzīvnieka savvaļas radinieks.

Foto: Shutterstock

Lai arī kaķa lielais augums saimniekam reizēm var būt apgrūtinošs, jārēķinās, ka šis milzis nebūs savrups sēdētājs, viņam allaž gribēsies būt starp cilvēkiem. Jā, vai iedomājies, kā meinkūns trinas tev gar kājām, kad dodies uz istabu vai virtuvi? Daudziem saimniekiem tā ir realitāte, bet kaķa draudzības vārdā taču to ir vērts paciest, vai ne?

No lieliem kaķiem nemaz nav jābīstās. Gluži kā liela izmēra suņi, arī kaķi patiesībā ir milzu draudzības un sirsnības iemiesojumi. Viņiem nav raksturīga ārkārtīgi liela trakulība un nespēšana nosēdēt mierā. Mīluļi ir ļoti gudri, nosvērti, draudzīgi un komunikāciju alkstoši.

Arī dzīvnieku izstādēs tieši izmēros lielie kaķi, tostarp milzīgais meinkūns, vienmēr izpelnās atzinību, apmeklētāju brīnīšanos un ievērību, sak, tas nu gan ir liels kaķis!

Lasīt vairāk

Vikingu iemīļotais Norvēģijas meža kaķis

Foto: Shutterstock

Liels un pūkains četrkājainais draugs, iespējams, ir tas, ko vēlas daudzi topošie saimnieki. Tādam aprakstam noteikti atbilst Norvēģijas meža kaķis – viens no lielākajiem mīluļiem. Viņam ir izteikti biezs un pūkains kažoks, draiskulīga daba, kā arī leģendām apvīta vēsture. Tiek pat vēstīts, ka šīs šķirnes kaķi vikingi dāvinājuši savām līgavām!

Pilnu krāšņo augumu kaķi sasniedz aptuveni piecu gadu vecumā, turklāt visu šo laiku kaķi nezaudē kaķēniem raksturīgo rotaļību un zinātkāri. Šis nu ir tas lielais kaķis, kam patiks gan palēkāt, gan paskraidīt, gan pakacināt kādu bumbiņu vai rotaļlietu. Kaķa ikdienā ārkārtīgi aktīvie brīži mīsies ar dziļas snaudas un atpūtas mirkļiem.

Foto: Shutterstock

Turklāt kaķi noteikti nespēs atturēt arī dažāda veida plaukti mājoklī. Ja ir kāda brīva vietiņa, tā tūliņ tiks iekarota! Liela izmēra kaķiem patīk, ja viņi var būt augstāk par zemi un mājokli pārredzēt no interesanta skatu punkta.

Kaķu mīļotāju asociācijas mājaslapā vēstīts, ka kaķi ļoti labi satiek ar cilvēkiem, taču visa komunikācija, ticams, notiks tā, kā to vēlēsies lielais peļu junkurs. Ja viņš vēlēsies, sēdēs saimniekam klēpī, taču, ja noskaņojums vedinās uz ko citu, tas nekavējoties notiks.

Lasīt vairāk

Sibīrijas meža kaķis ar apaļām formām

Foto: Shutterstock

Sibīrijas meža kaķi gan pēc izskata, gan pēc rakstura ir ļoti līdzīgi Norvēģijas meža kaķiem un meinkūniem. Taču šī šķirne nav tik populāra kā abas pārējās. Sibīrijas meža kaķi ir sastopami gandrīz tikai Krievijā un bijušajās Austrumu bloka valstīs.

Noteikti nevar neievērot Sibīrijas meža kaķa valdzinošo un simpātisko purniņa izteiksmi. Paskatoties uz šo kaķīti, tā vien gribas pasmaidīt četrkājainajam draugam pretī un samīļot kaķīti. Sibīrijas kaķim raksturīga laba fiziskā forma, spēks, spēja ātri reaģēt, vēstīts Kaķu mīļotāju asociācijas mājaslapā.

Foto: Shutterstock

Sibīrijas mīlulim raksturīga vēlme pēc cilvēka sev blakus. Kaķim ir nosvērts raksturs, lai arī daudzkārt viņam labpatiks padraiskoties un kārtīgi izkustināt ķermeni. Līdzīgi kā citi lielie kaķi, arī Sibīrijas mīlulis var iemācīties spēlēties ar bumbiņu un to kā sunītis satvert zobos, atnesot saimniekam un gaidot cilvēka nākamo darbību.

Lai arī parasti kaķi no ūdens vairās kā no uguns, Sibīrijas meža kaķis ir citāds. Šiem mīluļiem gan patīk paspēlēties ar ūdeni un pat peldēties tajā (ja kaķi pie ūdens radināti jau no mazām dienām). Tā kā šīs šķirnes kaķi radušies Sibīrijas teritorijā, viņi ir raduši izdzīvot pat bargos laikapstākļos un viņu kažociņš pasargā kaķus no sala.

Pretēji iepriekšējām kaķu šķirnēm, Sibīrijas kaķim ir apaļākas ķermeņa formas, ne tik spicas un trijstūrainas. Kaķi pilnībā pieaug piecu gadu vecumā.

Lasīt vairāk

Eksotiskais savannas kaķis

Foto: Shutterstock

Savannas kaķis ienes mājās nedaudz mežonīguma. Graciozajam kaķim ne tikai piemīt uzkrītošs izskats, kas atgādina Āfrikas servalu, tas arī ir enerģijas pilns dzīvnieks, kuram patīk bezgalīgi spēlēties ar kādu. Turklāt, paskatoties uz savannas kaķi un mīluļa valdzinošo izskatu, tā vien gribas domāt, ka tas nav vis parasts mājas mīlulis, bet gan savvaļas kaķītis.

Savu tiesu iespaidīgā auguma veidošanā devis savannas kaķa radītājs servals, kurš pagājušā gadsimta 80. gados sapārojās ar mājas kaķenīti, tādējādi radot ievērojami lielākus mājas kaķus. Tiesa, saimniekam šī šķirne varētu būt kā ciets riekstiņš, jo prasīs ne tikai atbildību, bet arī pūles mīluļa uzturēšanā un izprašanā.

Foto: Shutterstock

No pārējām kaķu šķirnēm savannas mīlulis noteikti atšķiras ar izskatu vienu. Savannas kaķim nav raksturīgās kuplās spalvas un salīdzinoši lielās galvas, tā vietā ir izteikti plankumains un īss kažociņš, kā arī ķīļveida galva.

Kā jau savvaļas kaķa radiniekam, savannas kaķim noteikti nav raksturīga pārmērīga laiskošanās un nekā nedarīšana. Šīs šķirnes kaķi ir ārkārtīgi ziņkārīgi un piedzīvojumus alkstoši. Mīluļus var apmācīt doties pastaigās ārā, un tad gan nebeidzami prieki, atklājot jaunas vietas, būs ne tikai saimniekam, bet arī kaķim.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!