Foto: Shutterstock
Kur iet kaķis, tur viņu bieži vien pavada gan ņaudēšanas, gan murrāšanas skaņas. Taču, izrādās, ir arī tādi mīluļi, kuriem vokālo spēju izrādīšana nemaz nav tik ļoti raksturīga, kamēr ir citi sugasbrāļi, kuru ņaudēšana ir visai spēcīga un skaļa. Kuri tie ir?

Lai arī kādam varētu šķist, ka visi kaķi ir gandrīz vai vienādi un atšķiras tikai pēc izskata, tā nebūt nav. Mīluļus var nošķirt arī dažādās kategorijās. Piemēram, nosakāms, kuras ir senākās kaķu šķirnes pasaulē, gluži kā tās, kuras radušās salīdzinoši nesen. Tāpat var noteikti, kuru kaķu šķirņu pārstāvji nemaz nebaidās no ūdens un pat labprāt dosies peldē, lai arī ir pieņemts, ka kaķi no ūdens mūk kā no uguns un pat īslaicīga mazgāšanās viņiem nepavisam nepatīk.

Tāpēc šoreiz piedāvājam apskatu ar tām kaķu šķirnēm, kuru pārstāvi vairākos šķirņu aprakstos minēti kā klusākie. Tomēr ņem vērā, ka arī vienas šķirnes vidū var būt īpatņi, kuri lauž stereotipus par šķirni un ir visai atšķirīgi, tāpēc var tomēr gadīties, ka kāds peļu junkuriņš būs daudz runātīgāks un skaļāks. Savukārt arī turpmāk vēstīsim par tām kaķu šķirnēm, kuru vokālās dotības atšķiras no sugasbrāļu ņaudēšanas.

Miera mika Skotijas stāvausu kaķis

Skotu jeb Skotijas stāvausu kaķis izskatā var atšķirties. Pat vienā metienā var piedzimt gan skotu stāvausu kaķis, gan skotu nokareno ausu kaķis. Kā jau liecina apzīmējumi, vienam mīlulim austiņas var būt stāvas un neatšķirties no citiem peļu junkuriņiem, savukārt skotu nokareno ausu kaķītim austiņas būs pavisam īpatnējas, proti, noliekušās uz leju (ausu ļipiņas nebūs spicas un stāvas, bet gan nokarenas). Tas, vai kaķītim konkrētajā metienā būs nokarenas austiņas, atklājas tad, kad mīlulis ir nepilnu mēnesi vecs. Ap trešo vai ceturto dzīves nedēļu austiņas vai nu sāk lēnām ieliekties un kļūt nokarenas, vai arī paliek stāvas. Var vien izteikt minējumus!

Kā "MansDraugs" iepriekš atklājusi stāvausu kaķa Anafa saimniece Dagnija Prikule, šīs šķirnes mīluļi ir mierīgi un klusi, un teju vai nesatricināmi. Pat tad, ja līdzās kaķim dzīvo mazs bērns, kurš ziņkārības dēļ brīžiem var kaķīti paraustīt, arī tad kaķis diezin vai mazākajam ģimenes loceklim uzbruks. Galvenokārt šie mīluļi ir īsteni ģimenes kaķi, kuriem ir rāms un patīkams raksturs, kas saimnieku tā vien vilina mājoklī audzināt skotu kaķīti. "Petguide" vēsta, ka kaķim ir maiga balstiņa, kuru kaķis klusītēm var izrādīt.

Tiesa, šie dzīvnieki ir diezgan alerģiski, tāpēc saimniekam jābūt īpaši uzmanīgam, atlasot pārtiku un veidojot kaķīša ēdienkarti.

Kaķa apaļīgās formas un mīlīgais purniņš nespēs atstāt vienaldzīgu. Vai nav skaistulis?

Lasīt vairāk

Izteiksmīgais kartēziešu kaķis

Foto: Shutterstock

Par kartēziešu kaķu izcelsmi ir daudz hipotēžu. Ir dati, ka jau 16. gadsimtā gan Romā, gan Francijā bijuši kaķi ar zilu apmatojumu, bet 18. gadsimta ierakstos regulāri parādījies nosaukums "Chartreux", attiecinot to uz ziliem, īsspalvainiem kaķiem no Parīzes.

Kartēziešu kaķis ir ārkārtīgi simpātisks un izteiksmīgs, viņa izskats vien aicina mīluli iepazīt tuvāk. Un, kad tas darīts, nav šaubu, ka kartēzietis ir uzticams mājdzīvnieks, kas tīkos staigāt pakaļ savam saimniekam. Kā tad ar ņaudēšanu? "Petguide" vēsta, ka kartēzieša ņaudēšana drīzāk ir kā maiga, patīkama čivināšana, ko kaķis var izdalīt dažādos brīžos. Taču tā noteikti nebūs uzbāzīga ņaudēšana, kas ar laiku sāk traucēt ģimenes locekļiem.

Šos mīlulis ir ļoti ziņkārīgs, viņu interesēs gan tas, kas notiek telpās, gan arī tas, kas rada kņadu ārpusē. Ar šo mīluli gana jānodarbojas un jāspēlējas, tādējādi stiprinot saikni starp saimnieku un kaķīti.

Tiesa, šī kaķu šķirne nav tik izplatīta kā citas, kuras, runājot par šķirnes kaķiem, ienāk prātā uzreiz. Taču, iepazīstot šo kaķīti tuvāk, interesenti apjauš, ka kartēzietis piemirsts velti, jo arī viņa rakstura īpašības ir ļoti piemērotas lieliskam cilvēka kompanjonam

Lasīt vairāk

Abesīnijas kaķis kā no Ēģiptes

Foto: Shutterstock

Daudzi cilvēki tic, ka Abesīnijas kaķi varēja atrasties Senās Ēģiptes faraonu tempļos. Mūsdienu Abesīnijas kaķis ir pārsteidzoši līdzīgs mumificētajiem kaķiem, kuri tika atrasti Ēģiptē veiktajos izrakumos. Arī daudzās kaķa ilustrācijas un statujas, kuras saglabājušās no Senās Ēģiptes laikiem, sniedz neskaitāmus pierādījumus par šo kaķu līdzību.

Taču, lai arī varētu šķist, ka Abesīnijas kaķim ar tik dižciltīgu vēsturi pienākas būt uzmanības centrā, to viņš ar vokālajām dotībām vis nepieprasa, tāpēc tiek uzskatīts par vienu no klusākajiem kaķīšiem. Kaķa ņaudēšana atgādina skaņu murrāšanu, par ko var pārliecināties video.


Abesīnieši ir ļoti ziņkārīgi. Tā kā kaķiem ir atlētisks ķermenis, viņi spēj sasniegt visdažādākos augstumus mājoklī, izpētot, kas atrodas mīlulim apkārt. Kaut ko noslēpt no kaķa nav jēgas, jo, ja reiz ieraudzījis, tad ar laiku noteikti atradīs un pārbaudīs.

Mīluļiem nepavisam nepatīk būt vieniem, jo tad gan kaķi var sākt žēloties. Taču, ja saimnieks vēlas pavadīt laiku kopā ar savu mīluli un veikt jēgpilnas darbības, vērts ar kaķīti spēlēties un mēģināt viņam iemācīt dažādus trikus. Nav jāsāk ar sarežģītām darbībām, pietiks vien, ja mētāsiet bumbiņu un kaķis kā suņuks to atnesīs.

Abesīnijas kaķis ir viens no vizuāli interesantākajiem peļu junkuriņiem, kas atgādina teju vai kādu savvaļas kaķi. Kurš gan negribētu mazu, draudzīgu draiskuli savā mājoklī?

Lasīt vairāk

Amerikas sprogausu kaķis ar interesanto vokālu

Foto: Shutterstock

Uz ārpusi izliektās ausis, pārsteigtais skatiens un aizrautība dienu no dienas raksturo Amerikas sprogausu kaķi. Šķirne ir radusies nesen, pagājušā gadsimta otrajā pusē, taču jau ir iekarojusi cilvēku uzmanību ar neremdināmo aktivitāti, kas nezūd arī pieaugušā vecumā.

Raksturojot sprogausu kaķīša ņaudēšanu, tiek lietots vārds "dūdošana". Retajos brīžos, kad kaķītis ņaud, var saklausīt teju vai muzikālas skaņas, kas noteikti patiks ģimenes locekļiem un liks vēl vairāk apbrīnot dzīvnieku un īpaši kaķu pasauli. Tiek pat uzskatīts, ka kaķi labprātāk pabakstīs saimnieku ar ķepu, nevis sāks ņaudēt, lai pievērstu cilvēka uzmanību.

Kopā ar neparasto izskatu un unikālajām austiņām, kas paspilgtina sprograusu kaķīša tēlu, viņš var lepoties arī ar lielisku raksturu, kas ir ļoti labi piemērots dzīvei ģimenē. Kaķīši ir aktīvi un rotaļīgi, viņiem daudz kas ir pa spēkam un tikpat daudz ko gribas izpētīt mājoklī. Šis kaķītis daudzkārt uzvedas kā paklausīgs suņuks, kurš ar prieku un aizrautību atnesīs saimniekam aizmestu bumbiņu vai citu rotaļlietu. Interesantas spēles garantētas!

Lasīt vairāk

Britu īsspalvainais kaķis, iemīļotais skaistulis

Foto: Shutterstock

Par šo kaķi gandrīz vai neklājas neko sliktu teikt, jo britu īsspalvainais kaķis ir daudzu jo daudzu cilvēku iemīļotākais mājdzīvnieks. Turklāt mīlulis ir arī gana kluss, ņaudot izdalīdams ne pārāk skaļas, gluži vai muzikālas skaņas.

Britu īsspalvainās kaķenītes Loras saimniece Maija Jukša iepriekš "MansDraugs" pastāstījusi, ka, viņasprāt, šīs šķirnes kaķi ir piemēroti jebkuram cilvēkam. Šiem murrātājiem raksturīgas visas labās īpašības, tostarp arī neuzbāzīgs mīļums, kas britu kaķi padara par lielisku mājas mīluli un uzticamu draugu gan jaunākajiem, gan pieaugušajiem ģimenes locekļiem. Turklāt kaķītis nav nemaz grūti vai īpaši kopjams. Ja vēlies draudzīgu, mīļu kaķīti, kas tev pieķersies, britu mīlulis būs lieliska izvēle!

Lūk, par kaķa ņaudēšanu vari pārliecināties video zemāk.

Plašāk par Loru un britu īsspalvainajiem kaķiem lasiet šeit.

Īsspalvainais eksots ar neparasto skatienu

Foto: Shutterstock

Īsspalvainais eksots ir viens no interesantākajiem kaķiem, kas jebkuram cilvēkam, ieraugot šo mīluli, noteikti paliks atmiņā. Lai arī daudzas pazīmes ir kā Persijas kaķim, eksota "lielajam brālim", īsspalvaino mīluli raksturo krietni īsāka spalva.

Arī eksota balstiņa var būt gan spēcīgāka, gan vājāka un maigāka, izskanot vien dažas reizes, kad kaķītis ņaud. Vokālo spēju izrādīšana parasti ir īsāku brīdi un neievelkas garā solo dziedājumā. Tā tiek raksturota kā neuzbāzīga, un kaķis bez iemesla tāpat vien, ticams, neņaudēs.

Ar eksota kopšanu gan ir nedaudz sarežģītāk, salīdzinot ar iepriekšējiem kaķīšiem. Tā kā kaķa āda purniņā veido krokas, tās noteikti uzmanīgi jātīra, jo pats kaķītis ne vienmēr var sevi pilnībā izmazgāt tīru. Tāpat jāparūpējas arī par eksota actiņām, kuras var asarot, bet tās akurāti ar drāniņu var tīrīt.

Kā jau mājas mīluļi, īsspalvainie eksoti ir uzticīgi savam saimniekam un ir arī gana rotaļīgi. Kurš gan nevēlēsies paspēlēties ar tik simpātisku kaķi ar visai neparastu izskatu? Varētu šķist, ka kaķi izteiksmes dēļ ir allaž neapmierināti, bet tā nebūt nav. Ja vien ir iespēja būt līdzās saimniekam un pavadīt ar viņu laiku, eksots būs pats priecīgākais draugs!

Par eksotu Aresu, kurš dzīvo Rīgā, un viņa ikdienu var lasīt šeit.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!