Foto: Shutterstock
Kamēr vienu aktivitātes dēļ nevarēs nomierināt, citi labprātāk laiku pavadīs, laiski gulēdami. Viņi var būt gan ar, gan bez spalvas, tāpēc katrs cilvēks var atrast kaut ko savai gaumei un vīzijai par to, kādam kaķītim jādzīvo viņa mājoklī. Tāpēc piedāvājam vairāku šķirņu apskatus pēc dažādiem parametriem, piemēram, kaķu rotaļības, draudzīguma, izskata un izcelsmes, nosakot, kuras kaķu šķirnes ir vecākās un kuras radušās pavisam nesen.

Pieci burvīgi kaķīši ar aitas kažociņu, kam ir patīkami pieskarties

Foto: Shutterstock

Kuram cilvēkam gan nepatīk paglaudīt četrkājaino draugu! Ja vēl kaķis sāk murrāt... Laime pilnīga! Tāpēc iepazīšanai piedāvājam dažas kaķu šķirnes, kuru raksturīgā pazīme ir tieši kažociņš – tas tik ļoti atgādina aitas vilnu, ka ikviens, sastapis savā ceļā, piemēram, Selkirkas reksu vai lapermu, vēlēsies peļu junkuriņam pieskarties un izbaudīt patīkamo sajūtu. Dzīvnieciņi ir ļoti draudzīgi un pat azartiski, mīlēdami savu saimnieku un pieķerdamies visiem ģimenes locekļiem.

Lasīt vairāk

Pieci mīlīgi un īpatnēji kaķīši, ar kuriem lepojas Krievijā

Foto: Shutterstock

Skaisti, mīlīgi, ar spalvu un bez – tādi ir peļu junkuriņi, kuri radušies kaimiņvalstī Krievijā. Un nebūt nav tā, ka visi viņi ir vienādi, jo katram ir kāda atšķirīgā pazīme, kas nepavisam neliecina par šķirņu radniecību. Lūk, esam izvēlējušies piecus kaķīšus, kas radušies gan salās, gan aukstos laikapstākļos, gan pavisam nejauši.

Lasīt vairāk

Astoņi gandrīz vienādi peļu junkuri, kurus atšķirs vien kaķu eksperts

Foto: Shutterstock

Redzot kādu strīpainu vai plankumainu kaķīti, nereti šķiet, ka tas ir jauktenītis. Jāatzīst, četrkājainie draugi ar interesantu un rakstainu kažoku nav retums, taču vairumā gadījumu tie ir bezšķirnes dzīvnieciņi, par kuriem rūpējas gādīgi saimnieki. Taču, lūk, esam atlasījuši astoņus kaķīšus, kas vien vizuāli var šķist līdzīgi. Patiesībā tās ir astoņas atšķirīgas kaķu šķirnes – katra ar savu vēsturi, rakstura īpašībām un, protams, izskatu.

Lasīt vairāk

Desmit mīlīgi kaķīši, kurus atcerēsies īpatnējā izskata dēļ

Foto: Shutterstock

Pilnīgi melni, rudi, krāsaini ar plankumiem – tādi ir dažādu šķirņu un bezšķirnes kaķīši. Konkrētāk raksturojot šķirnes dzīvnieciņus, katram laika gaitā, protams, ir izveidojušās savas raksturīgākās pazīms, tostarp spalvas garums (jo mēdz būt tādas šķirnes, kuru pārstāvjiem apmatojums ir ļoti īss), gan spalvas veids un krāsa. Raksturīgie plankumi purniņā, ar rokām sajūtams mīkstums un pat šķirne, kuras pārstāvji mēdz būt tikai un vienīgi melnā krāsā. Piedāvājam aplūkot kaķīšus, kurus itin viegli var atpazīt pēc izskata!

Lasīt vairāk

Desmit draudzīgas kaķu šķirnes ģimenei ar bērniem

Foto: Shutterstock

Mājas mīluļa izvēle ir atbildīgs brīdis, un pirms tam saimnieki parasti noskaidro, kādas šķirnes dzīvnieks būs viņu dzīvesveidam un apstākļiem piemērots. Ja vēl apsverat četrkājainā mīluļa iegādi, portāls "PetMD" apkopojis kaķu šķirnes, kuras ir piemērotas ģimenēm un īpaši bērniem.

Lasīt vairāk

10 kaķu šķirnes, kas piemērotas alerģiskiem cilvēkiem

Foto: Shutterstock

Ja esat kādreiz apdomājuši iespēju adoptēt kaķēnu, bet skaidri zināt, ka jums no mazā mīluļa varētu būt alerģiska reakcija, arī šo dzīvnieku vidū nosakāmas šķirnes, kuras pārsvarā neizraisa komplikācijas. Protams, kaitīgais alergēns ir visos kaķos, taču dažās šķirnēs tas ir salīdzinoši mazāks. Turklāt būtiska ir arī kaķu spalva un tās garums. Tiesa, ne jau apmatojums ir iemesls, kāpēc saimnieki sāk šķaudīt vai klepot, bet gan kaķu siekalas, kurās rodama deva kaitīgā proteīna.

Lasīt vairāk

Desmit retas un neparastas kaķu šķirnes

Foto: Shutterstock

Ūdeni mīloši un karaļnamos dzīvojoši, kā arī saimnieku mīlēti ir daudzu šķirņu pārstāvji. Taču ir tādas šķirnes, kuru pārstāvjus nemaz tik bieži negadās redzēt. Daudzu šķirnes kaķu izplatība nepārsniedz kādas konkrētas valsts robežas, bet visas savulaik izpelnījušās īpašu uzmanību un cilvēku patiku. Tāpēc sniedzam iespēju ielūkoties desmit retās vai, iespējams, līdz šim nedzirdētās kaķu šķirnēs.

Lasīt vairāk

Astoņas kaķu šķirnes, kam tuva mežonīgā savvaļa

Foto: Shutterstock

Gan mērķtiecīgi, gan nejauši izveidotas ir kaķu šķirnes, kuras joprojām tomēr nevar sastapt teju katrā mājoklī. Lai arī daudzas no tām radušās ārpus Latvijas, citus četrkājainie mīluļi jau paspējuši gūt gan kaķu asociāciju atzinumu, gan cilvēku uzmanību. Rotaļīgi, uzticīgi un paklausīgi – tādi ir kaķi, kuriem nepatiks vis laiskoties un baudīt mierīgu dzīvi. Mežonīgā daba kaķos joprojām ir dzīva, tāpēc saimniekam, uzņemoties rūpes par kādu no šīs šķirnes pārstāvjiem, jābūt gatavam ilgām aktivitātēm.

Lasīt vairāk

Salīdzināti ar aitām un mērķtiecīgi radīti – jaunākās kaķu šķirnes

Foto: AP/Scanpix

Izteiksmīgs purniņš, neparasts kažoks un aizkustinošs skatiens raksturo mērķtiecīgi radītās kaķu šķirnes, kas izveidojušās salīdzinoši nesen. Pēdējo 30 un pat 40 gadu laikā entuziasti daudzviet pasaulē ir radījuši un attīstījuši vairākas kaķu šķirnes, kuras sava zīmīgā izskata dēļ ir zināmas arī šobrīd.

Lasīt vairāk

Izteiksmīgais eksots, zilacainais siāmietis un citi kaķi ar visīsāko kažoku

Foto: Shutterstock

Vai tas būtu Singapūras kaķis, kam raksturīgs īss kažoks, vai arī sfinkss, kam spalvu nav teju nemaz, īsspalvainās kaķu šķirnes cilvēkus neatstāj vienaldzīgus. Piedāvājam iepazīties ar tām kaķu šķirnēm, kuru kažoki ir īpaši īsi, taču tā nepavisam nav vienīgā pazīme, kas padara kaķus unikālus.

Lasīt vairāk

No Noasa šķirsta līdz nodedzinātai pilsētai: desmit senākās kaķu šķirnes

Foto: Shutterstock

Šķirnes, kuru nosaukumi ir teju vai dižciltīgi, un to vēsture, kas brīžiem mijas ar pārsteidzošām leģendām, raksturo vienus no vissenākajiem kaķiem pasaulē. Dažas no šķirnēm ir retas, dažas – joprojām populāras un pieprasītas. Taču katrai kaķu šķirnei ir atšķirīgs rašanās stāsts, ko ietekmē gan vēsturiskie notikumi, gan cilvēku dzīves paradumi. Kuras ir tās šķirnes, kas uzskatāmas par senākajām pasaulē?

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!