Foto: Shutterstock
Vai esi kādreiz novērojis, ka tavs kaķis skrien pakaļ tevis aizmestai mantiņai un to ikreiz nes atpakaļ? Neuztraucies, ar tavu kaķi viss ir kārtībā! Turklāt varam apstiprināt – tā dara daudzi jo daudzi četrkājainie mīluļi. Un, kas vēl īpašāk, dažām no kaķu šķirnēm šādas izdarības ir īpaši raksturīgas.

Uzticīga sekošana un mantiņas atnešana – šīs ir dažas no pazīmēm, kas vieno šķietamos ienaidniekus, suņus un kaķus. Taču kaķu saimnieki, ticams, nenoliegs, ka kaķos tik tiešām ir vērojamas dažādas darbības, kas vairāk ir raksturīgas tieši suņiem. Suņi pastaigas laikā ar prieku skrien pakaļ aizmestam kociņam un to nes atpakaļ, un kaķi dara līdzīgi. Tā var būt bumbiņa vai spēļu pelīte, arī kaķis vēlēsies tai skriet pakaļ un to atnest saimniekam.

Portāls Pet360.com apkopojis tās kaķu šķirnes, kuras izteikti atgādina par dažādām suņiem raksturīgām darbībām.

Palīgs it visur

Foto: Shutterstock
Turcijas Angoras kaķis ir saimniekus mīlošs dzīvnieciņš. Viņš būs ziņkārīgs jebkura darba palīgs, jo Turcijas Angoras kaķim noteikti vajadzēs būt tur un darīt to, ko dara saimnieks. Tāpat viņi ziņkārīgi iepazīs katru jaunu cilvēku, kas būs ienācis mājoklī.

Šīs šķirnes kaķi ir rotaļīgi, draiski un neatlaidīgi. Delverīgās dabas dēļ kaķi ir piemēroti ģimenei, kurā aug bērni, jo tad kopīgās spēles būs īpaši jautras un patiks kā jaunajiem ģimenes locekļiem, tā kaķim.

Turcijas Angoras kaķim ir garš kažoks, tāpēc tas var atgādināt arī Norvēģijas vai Sibīrijas meža kaķi. Kaķi var piedzimt arī baltā krāsā un ar zilām acīm, taču bieži vien tieši šādi mīluļi ir vājdzirdīgi. Tāpat baltas krāsas Turcijas Angoras kaķiem var būt dažādu krāsu acis.

Ar savām slepenajām vietām

Foto: Shutterstock
Mankss pieķersies savam saimniekam tā, ka sekos viņam līdzi pa visu mājokli. Kaķim patiks, ja viņa ģimenes loceklis aizmetīs kādu rotaļlietu, un mīlulis tai labprāt skries pakaļ, nesot atpakaļ saimniekam un lūdzot pēc spēles turpināšanas.

Zīmīga manksu pazīme ir aste, kura tikpat kā neeksistē. Citos gadījumos manksa astīte var būt ļoti īsa, gluži kā zaķa ļipiņa vai nedaudz par to garāka.

Manksi ir ziņkārīgi un gudri, turklāt, izmantojot savu gudrību, kādu rotaļlietu viņi var paslēpt tikai sev zināmā vietā un to pēc tam veikli atrast.

Pievērsīs uzmanību ar ķepu

Foto: Shutterstock
Ne tikai kaķa izteiksmīgās ausis, bet arī mīlīgā daba un draudzīgums ir Amerikas sprogausu kaķi raksturojošas īpašības. Neparastā izskata kaķis ir rotaļīgs un ar lielu enerģiju.

Sprogausu kaķis ir ziņkārīgs un uzmanīgs, viņš labprāt izpēta jaunas vietas. Taču vēl svarīgāks kaķim ir saimnieks, kuram mīlulis būs uzticīgs. Tāpat kaķis, līdzīgi kā suns, nekautrēsies saimniekam pievērst savu uzmanību, ar ķepu cilvēku nedaudz pabakstot vai ņaudot.

Ja Amerikas sprogausu kaķim reiz ir iepatikusies spēle, kad jāatnes aizmesta rotaļlieta, mīlulis to gribēs darīt pats. Saimnieks nereti var attapties ar viņa klēpī iemestu vai blakus nomestu rotaļlietu, kam kaķis tā vien gaida skriet pakaļ.

Saimniekiem nevajadzētu uztraukties, ka sprogausu kaķa azartiskums ar laiku mazināsies, jo par šiem kaķiem tiek rakstīts – spēju rotaļāties viņi nezaudē arī vecumā.

Staigā pie pavadas

Foto: Shutterstock
Šis kaķis ir diezgan spēcīgs un atlētisks, tāpēc saprotams, ka Abesīnijas kaķis noteikti neatteiksies no fizikām aktivitātēm. Līdzās rotaļlietas mētāšanai un atnešanai, kas ir viena no suņiem raksturīgajām pazīmēm, Abesīnijas kaķis arī labprāt paklausīgi sekos savam saimniekam pa māju.

Tiek pat vēstīts, ka kaķis labi padodas apmācībām, proti, Abesīnijas kaķis ir apmācāms pārvietoties pie pavadas. Plašāk par to, kā iemācīt savam kaķim pārvietoties pie pavadas, lasiet šeit.

Šī kaķa enerģija ir teju neremdināma, tāpēc arī saimniekiem jāspēj nodrošināt gan spēles, gan citas aktivitātes, kur Abesīnijas kaķis var piedalīties. Ja šīs šķirnes mīluļus ilgstoši atstāj vienus, tas viņiem nenāk par labu. Šiem skaistuļiem klāt noteikti nepieciešams cilvēks, kas ar viņu darbojas, citādi saimnieks noteikti dzirdēs kaķa neapmierinātības ņaudienus, ja četrkājainajam draugam pēkšņi būs garlaicīgi.

Pacietīgs un kluss

Foto: Shutterstock
Ja mājoklī ir bērni, bet vēl nav četrkājainā drauga, tad Burmas kaķis būs lieliska izvēle. Šie kaķi ir vieni no sabiedriskākajiem mīluļiem, kuri pavisam noteikti ir kompānijas dvēseles.

Kas šo kaķi raksturo kā suni? Pacietība un neatlaidība, kā arī, protams, rotaļīgums. Burmas kaķis pacietīgi sēdēs un gaidīs savu maltīti, kā arī būs aktīvs spēļu biedrs un noteikti gribēs iesaistīties tajā, ko dara bērni. Turklāt Burmas kaķis nav liels "runātājs", lai gan savu reizi saimnieks noteikti kaķa vokālās spējas izdzirdēs.

Burmas kaķis ir uzticīgs savam saimniekam, turklāt kaķi interesē teju viss, ko dara saimnieks. Mīlulis ieritināsies sava saimnieka klēpī, tādējādi izrādot pieķeršanus, un tādam žestam reti kurš saimnieks spēs pretoties.

Gulēs amizantās pozās

Foto: Shutterstock
Šīs šķirnes mīluļiem gan nevar pretoties. Lielais, pūkainais, draudzīgais kaķis ar vēsu prātu noteikti piepildīs mājokli, jo par šo mīluli priecāsies kā pieaugušie, tā bērni.

Regdols nav uzmācīgs, taču viņš noteikti izbaudīs laiku, ko var pavadīt ar saimnieku. Šīs šķirnes kaķi ņaud reti, taču, ja ņaud, saimnieks dzird vien klusu balstiņu. Regdoli ir ārkārtīgi jauki dzīvnieki, kurus saimnieks gribēs paņemt rokās. Tiesa, dzīvnieki lielā auguma dēļ ir gana smagi.

Regdolam raksturīgs gan laisks dzīvesveids, gan samērā bērnišķīgas spēles. Dzīvnieciņam patiks kā aktīvas spēles un rotaļlietu nēsāšana, gan arī mierīga gulēšana brīžiem pat visamizantākajās pozās. Par to, kā dzīvo aizraujošais regdola šķirnes kaķis Timo, lasi šeit.

Interesēs mājokļa augstumi

Foto: Shutterstock
Meinkūns sasniedz teju maza suņa auguma izmērus, jo tieši meinkūni ir vieni no lielākajiem kaķiem. Turklāt ne tikai augumā, bet arī nedaudz raksturā meinkūns izturas kā citas sugas četrkājainais draugs.

Šīs šķirnes kaķi ļoti mīl savus saimniekus un nereti pat tiem uzticīgi seko. Tāpat meinkūni labprāt iesaistās dažādās spēlēs, jo viņi nav nemaz tik laiski mājas mīluļi. Bezdarbība meinkūnam nav raksturīga, jo viņš arvien meklē piedzīvojumus un tiecas pēc kā jauna un nezināma. Ja viņa ceļā gadīsies kāds koks, meinkūns izmantos iespēju tajā uzkāpt.

Tāpat saimniekam jābūt gatavam, ka kaķis savu reizi atradīsies uz augstākām mājokļa vietām, piemēram, plauktiem. Ziņkārību un rotaļību meinkūns nezaudē arī pieaugot, tāpēc uz plauktiem un citām augstām vietām kaķi noteikti varēs novērot arī vēlākos laikos.

Nenogurdināms dauzoņa

Foto: Shutterstock
Birmas kaķis ļoti ciena savu saimnieku un zina, kad viņu labāk netraucēt. Mīlulis spēj būt gan aktīvs un draisks, gan mierīgs, laiku pavadot kopā ar saimniekiem. Birmas kaķis labi satiek gan ar pieaugušajiem, gan jaunākajiem ģimenes locekļiem. Ja vien kāds no ģimenes ir gatavs veltīt laiku kaķim, mīlulis to noteikti izmantos.

Kad Birmas kaķis vēlas izlikt savu enerģiju, spēles var būt teju nebeidzamas un draiskošanās var ieilgt, taču četrkājainie draugi spēj būt pat ļoti mierīgi un labi sadzīvot arī ar saimnieku, kas labprātāk nevis spēlējas, bet mierīgi pavada laiku.

Kopābūšana ar saimnieku kaķi padara laimīgu, un to saimnieks var dzirdēt mīluļa murrāšanā. Runātīgi gan Birmas kaķi nav, taču šo spēju var attīstīt, ja saimnieks pats ir gatavs šajā attīstībā piedalīties, regulāri runājot ar kaķi.

Pārgalvīgs draiskulis

Foto: Shutterstock
Sfinkss ir no tiem kaķiem, kas savu kautrību varētu būt nolicis malā, jo mīlulis var gan neatlaidīgi sekot saimniekam, gan arī draiskoties pa visu māju un visiem tās augstumiem, proti, skapjiem un mēbelēm. Ja kāds šķērslis ir īpaši kustīgs, piemēram, krēsls uz ritentiņiem, tas kalpos kā vēl viens iemesls sfinksam to izmēģināt. Šos kaķus pat varētu raksturot kā teju vai pārgalvīgus, taču tas rodas viņu delverības rezultātā.

Sfinksa raksturs ir vērsts uz āru, jo kaķis labprāt iepazīstas ar jauniem cilvēkiem, nododas nebeidzamām rotaļām un reizēm pat uzvedas kā klauns, uzjautrinot ģimenes locekļus.

Līdzīgi kā sunim, arī šim kaķim nepieciešama saimnieka uzmanība, jo bez tās kaķis gluži vienkārši nevar iztikt. Turklāt vēl kāda sunim līdzīga pazīme ir tā, ka sfinkss aizrautīgi luncina asti priekā.

Raksta tapšanā izmantota informācija no Temzinas Pinkerelas grāmatas "Kaķa grācija. Ilustrēta vēsture".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!