Foto: Shutterstock
Kaķu saimnieki noteikti vismaz reizi dienā dzird savu mīluli ņaudam. Taču arī šī skaņa var atšķirties un vienam kaķim būs klusāka, kamēr cits ņaudēs visai skaļi. Arī kaķu šķirņu raksturojumos bieži vien minēts par īpaši runātīgiem un skaļi ņaudošiem kaķiem. Kuri tie ir?

Iepriekš vēstījām par vairākām kaķu šķirnēm, kuru pārstāvji ņaud klusi un teju vai nemanāmi, it kā dziedot. Saprotams, mēdz būt arī izņēmumi, kad šķietami klusākais kaķis var izrādīties diezgan skaļš, taču šķirnes raksturojumos allaž speciālisti cenšas aptvert to, kas raksturo vairumu mīluļu.

Vari iepazīties arī ar citām kaķu šķirnēm, piemēram, tām, kuras ir retākās, senākās, jaunākās.

Līdzās šķirnes raksturojumam atradīsi arī video, kas uzskatāmi parādīs mīluļa ņaudēšanu. Iespējams, kāds saskatīs līdzības ar savu mājas mīluli, bet cits atcerēsies, ka šo skaņu jau reiz kaut kur dzirdējis.

Skaļais orientālais kaķis

Foto: Shutterstock

Autore Temzina Pikerela grāmatā "Kaķa grācija. Ilustrēta vēsture" raksta, ka orientālais jeb austrumu kaķis ir lielisks ģimenes kompanjons, kurš apveltīts ar katram mājdzīvniekam raksturīgām īpašībām. Viņš ir draudzīgs, uzticīgs, mīlošs, kā arī skaists. Orientālais kaķis var būt visdažādākajās krāsās, taču viņa izskata īpašā pazīme ir salīdzinoši lielās austiņas. Arī galvas forma ir šķietami trijstūraina, nevis vienmērīgi apaļa kā citiem kaķiem.

Bet, protams, orientālo kaķi raksturo arī skaņas, kas viņu pavada. Šis mīlulis nekautrēsies izteikt savas domas skaļi un skaidri, viņa balsi saimnieks noteikti dzirdēs pat no blakusistabas. Viņa skaļā balss nudien ir izteiksmīga!

Kaķa izcelsmes valsts ir Lielbritānija, kur tie savulaik ievesti no Taizemes. Orientālos kaķus saista ar siāmiešu kaķu grupu. Ja orientālie mīluļi ir siāmietim raksturīgā krēmkrāsā ar tumšiem plankumiem, abus mīluļus nezinātājam varētu būt grūti atšķirt.

Mīlīgais Tonkinas kaķis

Foto: Shutterstock

Raksturojot šo kaķu šķirni, autore Pikerela minējusi Tonkinas kaķi kā vienu no runātīgākajiem mīluļiem. Kamēr vien sastaptais cilvēks būs gatavs ar kaķi iesaistīties "sarunā", tikmēr kaķis būs gatavs izteikt savu viedokli ar vokālo spēju palīdzību.

Tonkinas kaķis, kura dzimtene ir Ziemeļamerika, salīdzināts ar saviem senčiem, izteiksmīgo Siāmas kaķi un simpātisko Burmas kaķi. Tonkinas mīluļa izskatā bieži vien manāms Siāmas kaķim raksturīgais kažoka krāsojums, taču tas var būt arī citos toņos.

Šīs šķirnes kaķis ir ļoti aktīvs un dauzonīgs, viņam ļoti patīk būt cilvēka tuvumā un atrasties notikumu epicentrā. Vienlaikus peļu junkuriņš ir arī ļoti mīļš un maigs. Kurš saimnieks gan spēs pretoties kaķītim, kuram ir tik aizkustinošs acu skatiens, atlētisks ķermenis un lielisks temperaments?

Draudzīgais Burmas kaķis

Foto: Shutterstock

Īsa spalva, izteiksmīgas actiņas un milzu mīlestība raksturo daudzus kaķus, tostarp arī Burmas kaķu šķirni. Apķērīgs, rotaļīgs, draudzīgs un arī visai skaļš ir šīs šķirnes pārstāvis, kura izcelsme meklējama gan ASV, gan citās valstīs, no kurām nākuši Burmas kaķa senči.

Kā raksta Pikerela, Burmas kaķis neesot no pašiem runātīgākajiem murrātājiem, taču spēj savu viedokli paust visai skaļi. Turklāt viņa naudēšanai ir īpatnēja pieskaņa, ko kaķa vokālo dotību klausītājs noteikti ievēros. Jāteic, ka ar Burmas kaķi reti kad būs garlaicīgi. Lai arī viņš izrādīs mīlestību un uzticību savam saimniekam, var gadīties, ka mīlulis pastrādā kādu nedarbu, veic negaidītu kustību vai jebkā citādi uzmundrina saimnieku un pievērš apkārtējo cilvēku uzmanību.

Šis četrkājainais draugs nebūs vienmuļš malā sēdētājs, tāpēc, ja vēlies kaķīti, kurš būs uzticams, aktīvs un vizuāli skaists, Burmas kaķis būs laba izvēle.

Populārais Siāmas kaķis

Foto: Shutterstock

Siāmas kaķis noteikti ir viens no populārākajiem kaķiem pasaulē. Viņi ir gan interesanti izskatā, gan patīkami raksturā. Izteiksmīgais kažoka krāsojums, kas jau "nodod" kaķi, un valdzinoši zilganās acis rada eleganta kaķa veidolu, taču tās noteikti nav vienīgās labās mīluļa īpašības.

Tā kā siāmietis ir gana gudrs un attapīgs, ar laiku viņš var saprast, ka ņaudēšana taču piesaista cilvēka uzmanību, un izmantot to savā labā. Kaķim gan arī vienkārši tāpat patīk paņaudēt un veidot "sarunu" ar cilvēku, un, kā zināms, atbildēt kaķim cilvēkiem visnotaļ patīk. Tāpēc ar Siāmas kaķi domu apmaiņa vokālā veidā var ieilgt un izvērsties par interesantu spēli.

Siāmas kaķa karaliskais, elegantais izskats jau izsenis piešķīris viņiem teju vai vietu tronī. Pikerela raksta, ka siāmieši tik tiešām savulaik saukti pat par karaliskajiem kaķiem. Ar šo skaistuli mājoklis noteikti būs mājīgāks un omulīgāks, un ar siāmieti reti būs garlaicīgi. Taču, ja bezdarbība viņu nomāks, par to noteikti būs dzirdams viņa balsī.

Interesantais japāņu bobteils

Foto: Shutterstock

Japāņu bobteilu raksturo neparasta astīte. Tā bobteilam allaž būs īsa, kas arī veido daļu šķirnes nosaukuma. Pikerela skaidro, ka Japānas bobteilam raksturīgas arī skaļas vokālās dotības, taču tās viņa salīdzinājusi nevis ar vienkārši spalgu ņaudēšanu, bet gan kaut ko līdzīgu melodiskai dziedāšanai vai čiepstēšanai.

Kaķa astes dēļ radušās vairākas leģendas, no kurām viena vēsta, ka īsā astīte radusies kādas dzirksteles dēļ, kā ietekmē aste aizdegusies, kaķis skrējis pa ceļiem un aizdedzinājis tos, izpostot Japānas impērijas galvaspilsētu. Savukārt imperators pavēlējis visiem kaķiem nocirst astes, lai turpmāk negadītos līdzīgi notikumi. Par kaķa dzimteni arī tiek uzskatīta Japāna.

Šīs šķirnes mīluļi nebaidās no izaicinājumiem, ir ziņkārīgi un gudri. Bobteiliem patīk pavadīt laiku ar savu saimnieku, nodoties draiskulīgām spēlēm, vienlaikus neaizmirstot, ka arī atpūtas brīžiem ir sava nozīme un vērtība kā saimnieka, tā paša mājdzīvnieka dzīvē. Tiek pat vēstīts, ka kaķi ir tik apķērīgi, ka spēj iemācīties atnest saimnieka aizmestus priekšmetus. Ja to izdodas iemācīties, tad aizraujošas spēles ar Japānas bobteilu garantētas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!