Foto: Kadrs no video

Tūkstošiem skatījumu feisbukā guvuši aculiecinieka Armanda Kotkes publicētie video, kurā redzams briedis, kas peldas jūrā. Rīgas zoodārzā brieža uzvedību skaidro ar to, ka šie dzīvnieki ir labi peldētāji, taču cilvēkiem vajadzētu būt uzmanīgiem, nonākot šādā situācijā.

Aculiecinieks Kotke video aprakstā norādījis, ka peldošo briedi jūrā viņš sastapis 2. augustā pie atpūtas bāzes "Lenkas", starp Liepāju un Pāvilostu. Kopā ar domubiedriem viņam "bijis tas gods ieraudzīt un iemūžināt šo cēlo un skaisto briedi, kurš prātam neaptverami peld pa jūru".

"Unikāli kadri, ko tādu ne katru dienu var redzēt," aprakstā minējis Kotke, salīdzinot, ka briedis peld kā ronis. Pēc peldes briedis mierīgi izkāpis krastā un devies kāpu virzienā.

Lūgts komentēt video redzamo brieža uzvedību, Rīgas Zooloģiskā dārza pārstāvis Māris Lielkalns "MansDraugs" atklāja: "Brieži, aļņi ir labi peldētāji un var nopeldēt krietnus gabalus, lai šķērsotu ūdenstilpes. Kas noticis pirms tam, to, šķiet, neviens nepateiks, tomēr, redzot, kā staltbriedis, iznākot no ūdens, skatījās noteiktā virzienā, pat nepievēršot uzmanību pārējai apkārtnei, varētu domāt, ka kāds ir palīdzējis viņam nokļūt ūdenī."

Foto: Kadrs no video

Jautāts, kā cilvēkiem vajadzētu rīkoties, nonākot līdzīgā situācijā, zoodārza speciālists ieteica: "Redzot šādus skatus, cilvēkiem vajadzētu saglabāt mieru un vēsu prātu. Pie reizes jāpadomā par saviem līdznācējiem suņiem, tie gan būtu laikus jāsavāc pavadā, citādi, aiz priekiem pakaļ dzenoties, var nomaldīties vai arī dabūt mācību no lielā ragaiņa. Attālums līdz dzīvniekam bija pietiekami liels, lai tas, cilvēku nepamanījis, aizietu savās gaitās."

"Ja dzīvnieks būtu nācis krietni tuvāk, tad gan būtu vēlams dot ziņu par savu eksistenci, lai briedis varētu laikus izlemt, uz kuru pusi bēgt. Kā zināms, panikā gan dzīvnieks, gan cilvēks var pieņemt nepareizus lēmumus, tāpēc arī ziņa par sevi jādod nevis pēdējā mirklī, bet gan laikus," teica Lielkalns. "Ja tur būtu māte ar bērniem, tad, izbiedējot pēdējā mirklī, lielais dzīvnieks varētu pieņemt lēmumu aizsargāt mazos un aizdzīt cilvēku. Tad, iespējams, par to mēs lasītu ziņu citā sadaļā..."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!