Foto: Privātais arhīvs
Strādājot birojā, veikalā, salonā vai kur citur, iespējams, reizi pa reizei prātā iezogas doma, kā būtu, ja tur dzīvotu arī četrkājains draugs. Taču vairāki stāsti šo domu pārvērš realitātē un ļauj ieskatīties ikdienā, kurā līdzās cilvēkam "strādā" arī peļu junkuriņš. Lūk, turpinājumā četri ārzemju stāsti par mīlīgajiem darbiniekiem un arī viens pašmāju piemērs par to, cik labi runcis Tuncis jūtas, strādājot birojā Andrejsalā.

Krunkainā kaķenīte Rozīnīte, kura 'strādā' veterinārajā klīnikā ASV

Veterinārajā klīnikā ASV mīt skaista kaķenīte Rozīne, kura palīdz četrkājainajiem pacientiem atkopties no procedūrām un padara klīnikas apmeklējumu patīkamāku. Mīlule ik dienu kopā ar saimnieci dodas uz klīniku, kur viņai atvēlēts īpašs "darbiņš".

"MansDraugs" sazinājās ar Rozīnītes saimnieci Rutu Hefernoni, kura apstiprināja, ka kaķenīte tik tiešām bieži uzturas veterinārajā klīnikā, un tur strādā arī pati Ruta.

Rozīne jeb Rozīnīte ir aptuveni pusotru gadu veca sfinksu šķirnes kaķenīte, kura dzimusi pie kaķu audzētājiem Floridā, ASV. Diemžēl mīlulei jau kopš pirmajām dzīves dienām bijušas problēmas ar actiņām, kā dēļ Rozīnīte nodota dzīvnieku patversmē. Ar laiku Rozīnes problēmas apārstētas, taču viņai joprojām vajadzējis saimnieku, kas par kaķenīti rūpētos īpaši cītīgi. Un par Rozīnītes jauno saimnieci kļuvusi Ruta.

Jautāta, kāpēc kaķenīte nosaukta par Rozīni (no angļu valodas vārda "raisin" - rozīne), Ruta smējās: "Jo viņa ir krunkaina kā rozīne!" Sfinksiem ir raksturīga teju vai kaila, krunkaina āda.

Lasīt vairāk

Rudais runcis Bobo, kurš deviņus gadus nodzīvojis pārtikas veikalā

Tu ieej veikalā, bet tur priekšā – četrkājainais draugs! Teiksi, ka tas ir neiespējami? Lūk, veikaliņā Ņujorkā jau gadiem ilgi mīt kaķis, kas sagaidījis teju katru pircēju. Taču pavisam drīz runcis Bobo dosies uz jaunām mājām – īsto vietu, kur jādzīvo kaķītim.

Bobo ir aptuveni deviņus gadus vecs rudas krāsas kaķītis, kas dzīvo Ņujorkā, ASV. Konkrētāk – kaķis dzīvo veikalā kādā no Ņujorkas rajoniem. Jā, tik tiešām – četrkājainais draugs teju visu savu dzīvi ir pavadījis, sagaidot pircējus pārtikas un citu preču veikalā.

Kā "MansDraugs" pastāstīja Bobo saimniece Enija, kura strādā veikalā, kaķītis ir pilnībā vesels un ļoti skaists. Viņa rudās krāsas kažoku paspilgtina baltie plankumi, ap kaklu veidojot tādu kā šallīti. Mīluļa zaļās actiņas sagaidījušas teju vai katru, kas ienācis veikalā.

"Pārsvarā visi rudi kaķi ir draudzīgi un jauki. Bobo gan pietiek, ja viņam pāris reizes paglauda galviņu. Noteikti nedrīkst aiztikt viņa vēderu, jo viņam nepatīk, ja tā dara," skaidro Enija.

Lasīt vairāk

Kaķenīte Betija jau četrus gadus 'piestrādā' frizētavā Melburnā

Dodoties pie friziera, kaķis noteikti nav pirmā dzīvā radība, ko klients plāno sastapt. Taču tieši tas iespējams kādā salonā Melburnā, Austrālijā, kur sava veida darbinieces funkcijas pilda kaķenīte Betija.

Portālā "Love Meow" norādīts, ka Betijas saimniece Krisa Gugliemi, kurai piederot salons, mīluli atradusi pirms septiņiem gadiem. Viņa uzņēmusies rūpes par mīluli, vēl nemaz nenojaušot, ka nākotnē kaķenīte kļūs par viņas salona "seju".

Betija esot atrasta gaužām sliktā stāvoklī, un, ja nebūtu Gugliemi gādības un rūpju, mīlule, ticams, tiktu pakļauta bēdīgam liktenim. Taču Betija izārstēta un veiksmīgi iekļāvusies saimnieces ģimenes dzīvē.

2013. gada oktobrī atvērts Gugliemi salons, un, saprotams, tajā savu vietu radusi arī Betija. Viņa guvusi īpašu ievērību klientu vidū, kuri ļaujot kaķenītei sēdēt klēpī un baudīt cilvēka uzmanību.

Lasīt vairāk

Biroja kaķis no ASV piepelnās, garāmgājējiem atņemot dolārus

Kaķis, kas pelna. Izklausās neticami? Taču kāds runcis ASV atradis veidu, kā nopelnīt vienu dolāru pēc otra. Kā? Atņemot garāmgājējiem, kas vēlas ar viņu paspēlēties!

Birojā ASV Oklahomas štata pilsētā Tulsā, izrādās, mīt kāds zaglīgs kaķis. Runcis nosaukts par Seru Čīkstētāju (angļu valodā vārds rakstāms kā "Whines-A-Lot", kas tulkojumā nozīmē "ļoti daudz čīkst"). Taču ne jau vārda dēļ kaķis kļuvis populārs, bet gan kāda ieraduma iespaidā.

Mārketinga firmas "GuRuStu" īpašnieks Stjuarts Makdaniels portālam "The Dodo" atklājis, ka reiz no ielas izglābtais kaķis iemantojis kādu nelāgu paradumu. Runcis garāmgājējiem atņemot naudu! Makdaniels ievērojis, ka uz grīdas vietā pie durvīm, kur kaķim patīkot sauļoties un vērot cilvēkus, atradušies daži dolāri. Toreiz neesot bijis skaidrs, kāpēc nauda atrodas uz grīdas, tāpēc nolemts veikt eksperimentu.

Kaķa uzvedība pārbaudīta, caur stikla durvīm slidinot dolāru. "Kaķis palecās un to satvēra," norādījis Makdaniels. Izrādās, kaķis šādi piepelnoties naktīs, kad darbinieki aizgājuši un runcis "dežūrē" pie loga. Biroja vadītājs skaidrojis: "Manuprāt, pirmie cilvēki dolāru izmantojuši, lai paspēlētos ar kaķi, bet viņš to saķēris." Makdaniels novērojs, ka sākumā kaķis dolāru vien pabakstot ar ķepu, bet veikli to varot arī satvert: "Pēkšņi viņš tajā iekodīsies un izraus no cilvēka rokas. Viņš to dara tik ātri, ka grūti pat saprast, kas notiek."

Lasīt vairāk

Runcis Tuncis – mārketinga kaķis, kurš mīt birojā Andrejsalā

"Kaķim birojā ir daudz interesantāka dzīve nekā vidējam mājas kaķim," pārliecināti stāsta Ģirts Ozoliņš, pašmāju uzņēmuma "Erica Synths" dibinātājs un vadītājs. Uzņēmuma darbinieki, kuri nodarbojas ar modulāro sintezatoru ražošanu, jau aptuveni gadu birojā Andrejsalā rūpējas par runci Tunci, melnbaltu kaķīti, kuru pērn notrieca auto. Lai arī biroja kaķi Latvijā nav ikdiena, Tunča stāsts pierāda, ka arī dzīvnieciņš var labi iejusties uzņēmuma kolektīvā un pat kļūt par sava veida darbinieku!

Uzņēmuma dibinātājs Ģirts "MansDraugs" stāsta, ka Tuncis viņa komandas aprūpē nonācis no dizaina aģentūras "Carre Branding" īpašnieces un daudzu "Erica Synths" mūzikas instrumentu dizaina autores Inetas Briedes gādīgajām rokām: "Inetai piemīt apbrīnojama īpašība piesaistīt dzīvniekus, kuri kaut kādu iemeslu dēļ ir palikuši bez saimnieka, un atrast tiem jaunus saimniekus."

Runci pērn pavasarī Krasta ielā notriekusi automašīna, bet Ineta negadījumu redzējusi un kaķīti paņēmusi aprūpē, atceras Ģirts. "Kaķēnam nebija nopietnas traumas, bet bija nopietna elpošanas ceļu infekcija un sēne kažokā, tāpēc divus mēnešus katru dienu viņš bija jāmazgā ar īpašu šampūnu. Pirmās nedēļas par Tunci rūpējās Ineta, un pēc tam viņš pārcēlās pie mums uz biroju Andrejsalā. Kad es jautāju kolēģiem, vai mums vajadzētu kaķēnu, atbilde bija vienbalsīgs "Jā"!" kopīgo lēmumu uzņemties rūpes par Tunci, min uzņēmuma pārstāvis. Kopā ar darbiniekiem Tuncis birojā uzturas jau aptuveni gadu, kopš pērnā aprīļa.

Jautāts, vai runča vārdam ir kāda īpaša nozīme (nemaz tik bieži negadās sastapt runci vārdā Tuncis), Ģirts teic, ka vārdiņu sākotnēji piešķīrusi Ineta, un tāds mīlulim arī palicis. "Tam ir pavisam vienkārša nozīme: Runcis -Tuncis," tā Ģirts. "Kamēr kaķēns vēl nebija pie mums, viņam bija vairāki vārda varianti, bet Tuncis vislabāk reprezentē viņa personību. Tas ir vislabākais vārds, kāds viņam varēja tikt iedots. Iepazīstoties ar Tunci un uzzinot viņa vārdu, cilvēki noteikti pasmaida."

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!