Vai gan bieži gadās tā, ka viens no populārākajiem jautājumiem grāmatnīcā ir par kaķa atrašanās vietu? Taču tā ir realitāte "Left Bank Books" grāmatnīcā Sentluisas pilsētā Misūrī, ASV. Tur jau 11 gadus mītot runcis Spaiks.

Melnais runcis grāmatnīcā pieklīdis, kad vēl bijis pavisam maziņš, raksta "The Dodo". Grāmatnīcas darbinieki ieraudzījuši spalvu kamoliņu, nolēmuši, ka dzīvnieks jāglābj, un paņēmuši viņu iekštelpās, kur Spaiks jau gadiem ilgi esot gluži kā grāmatnīcas talismans. Interesanti, ka pirms Spaika šajā pašā grāmatnīcā jau esot bijuši divi citi kaķi.

Spaiks dienu un nakti aizvadot grāmatnīcas telpās, gulšņādams plauktos un uz grāmatām. Mīlulim sarūpēts gan ūdens, gan barības trauciņš, kā arī, protams, pats labākais – iespēja gulēt, kur vien sirds kāro.

Grāmatnīcas mārketinga un publicitātes menedžere Lorena Vaizere teikusi, ka Spaiks esot gluži kā sargs, cītīgi uzmanīdams, lai gan dienas, gan nakts laikā grāmatas būtu savā vietā. "Spaikam patīk strādāt grāmatnīcā. Viņa mīļākās darbības ir gulēt uz palodzes, lai cilvēki no ielas var viņu apbrīnot, gulēt zem spilgtas lampas, kur ir silti, gulēt direktora krēslā, gulēt uz jaunajām grāmatām, lai cilvēki tās, protams, pamana, un traucēt vadības sapulcēs," minējusi Vaizere. Kaķim pat esot veltīta atsevišķa sadaļa grāmatnīcas mājaslapā, kur darbinieki izvēlas savas mīļākās grāmatas.

Spaiks laika gaitā kļuvis tik populārs, ka ļaudis, ienākot grāmatnīcā, jautājot nevis par grāmatām, bet gan par to, kur tad ir peļu junkuriņš. Pats melnais runcis komunikāciju ar cilvēkiem nesmādējot, skaidro menedžere. "Ļaudīm patīk redzēt, ka Spaiks klejo pa plauktiem. Dažreiz mēs uzminam, kur viņš ir, dažreiz viņš slēpjas no mums. Tā ir Spaika izvēle, kur viņš vēlas atrasties un sveicināt savus fanus. Daži no mūsu klientiem pat nes viņam gardumiņus."

Tā kā grāmatnīcas telpās netrūkstot dažādu augstu vietu, tās darbiniekiem bieži vien nākoties brīnīties par to, kā kaķis uzlecis tik augstu. Savukārt, raksturojot nerātnības, Vaizere teikusi, ka reiz kaķis pa grīdu izmētājis aptuveni 100 maisiņus. Darbinieki par to neesot bijuši dusmīgi, vien pasmējušies par runča delverību.

Paredzams, ka Spaiks savā darba vietā aizvadīšot visu savu dzīvi un ka klienti joprojām varēšot grāmatnīcā interesēties ne vien par jaunākajām grāmatām, bet arī par to, kā klājas četrkājainim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!