Kāds vīrietis Minesotā, ASV, dzirdēja kādu kaķēnu skaļi ņaudam automašīnu stāvlaukumā. Vīrietis kaķēnu atradis paslēpušos zem tuvējās mašīnas. Ieraugot mazo un bezpalīdzīgo murrātāju, viņš nespēja to atstāt stāvlaukumā. Aizvedis kaķēnu mājās, vīrietis pamanījis, ka tas nav parasts kaķis, vēsta portāls "Lovemeow.com"

Apskatot mazo rūpīgi, viņš sapratis, ka tā izskats neatbilst standarta kaķim. Lai pārliecinātos par savām aizdomām, viņš vērsās pie savvaļas dzīvnieku aprūpes centra "Wildlife Rehabilitation Center of Minesota" darbiniekiem.

Apskatot dzīvnieku, aprūpes centra darbinieki saprata, ka kaķēns patiesībā ir rūsganā lūša mazulīte. 24 stundas vēlāk savvaļas dzīvnieku aprūpes centrs paņēma mazo lūsēnu savā apgādībā.

Kaut pēc izskata rūsganais lūsis atgādina citus šīs sugas pārstāvjus, šie lūši ir izmēros vismazākie. Iespējams, tas ir viens no iemesliem, kāpēc vīrietis uzreiz nepamanīja izskata un izmēra atšķirības.

"Wildlife Rehabilitation Center of Minesota" komunikācijas direktors Tamijs Vogels atzīst, ka viņiem nav skaidrs, kādēļ lūša mazule ir noklīdusi no mātes, taču var izdarīt minējumus, balstoties uz savu pieredzi ar citiem savvaļas dzīvniekiem. "Visticamāk, lūšu ģimenei ir uzbrucis kāds plēsējs, tādēļ visi drošības labad izklīduši. Māte ar pārējiem mazuļiem aizskrējusi uz vienu pusi, taču šis lūsēns izdomājis paslēpties citviet," viņš stāsta. Savvaļas dzīvnieku aprūpes centra darbinieki uzskata, ka māte nav ievērojusi, ka viens no mazuļiem ir noklīdis, tāpēc nav devusies to meklēt.

Vidēji vienā metienā lūšu māte piedzemdē divus līdz četrus mazuļus, taču mazuļu skaits var sasniegt pat sešus. Mazuļu audzināšu pilnībā uzņemas māte, līdz ar to izsekot līdzi sešiem lūsēniem viņai ir īpašs izaicinājums.

Parasti aprūpes centra darbinieki veiktu dzīvnieka veselības pārbaudi un nogādātu viņu atpakaļ vietā, kur tas ticis atrasts, taču šoreiz viņi rīkojās citādāk. "Jebkuram, kurš atrod noklīdušu savvaļas dzīvnieku mazuli, tas ir jānogādā atpakaļ viņa dabiskajā teritorijā. Protams, vispirms ir jāpārliecinās, ka tas nav ievainots vai dzīvniekam nav nepieciešama cita veida medicīniskā palīdzība," uzsver Tamijs. "Nebarojiet un necentieties to pieradināt. Tā vietā aizvediet dzīvnieku atpakaļ uz vietu, kur to esat paņēmis. Kad māte sapratīs, ka mazulis ir pazudis, viņa dosies to meklēt uz vietu, kur tas noklīdis." Tomēr, ja pēc pāris dienām mazais savvaļas dzīvnieciņš vēl aizvien atrodas vietā, kur to atradāt, tad labāk nogādājiet viņu speciālās iestādēs, kur par mazuli parūpēsies apmācīti darbinieki.

Taču mazās lūšu meitenes situācija ir nedaudz citādāka. Vīrietis to atrada dzīvniekiem neraksturīgā vietā, kur tai varēja draudēt dzīvības briesmas. Lūšu meitene stāvlaukumā viena pati bija pavadījusi visu nakti, tāpēc tās paņemšana ir bijis pareizais lēmums. Apstākļi, kuros savvaļas mazulis tika atrasts, aprūpes centra darbiniekiem lika pieņemt lēmumu uz neilgu laiku uzņemties pastāvīgas rūpes par dzīvnieku.

Kad lūšu meitene nonāca rehabilitācijas centrā, viņas dzīvībai un veselībai draudu nebija. Lūsēns, kas tobrīd tika dēvēts par kaķēnu, bija tikai nedaudz dehidrējies.

Šobrīd lūšu mazulīte pāris dienas pavadīs "Wildlife Rehabilitation Center of Minesota" savvaļas dzīvnieku aprūpes centrā. Kad viņas stāvoklis būs stabils, lūšu meitene tiks nogādāta speciāli lūšiem izveidotā aprūpes centrā. "Pēc laika mēs viņu noteikti palaidīsim brīvībā, " atzīst "Wildlife Rehabilitation Center of Minesota" komunikācijas direktors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!