Foto: Publicitātes foto

Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā (Rīga Zoo) tiek būvēta vēl nebijusi ligzdas platforma un ligzdas pamatne tur mītošo melno stārķu pāra vajadzībām, ziņo projekta atbalstītājs "Lidl".

Rīgas melno stārķu ligzdas projektu radījuši zooloģiskā dārza ornitoloģijas un terārija nodaļas darbinieki sadarbībā ar eltniecības nodaļu. Projektu finansiāli atbalsta lielveikalu tīkls "Lidl".

Melnajiem stārķiem viens no vairošanās pamatnosacījumiem ir iespēja olas dēt un izperēt ligzdā, kas atrodas koka vai īpašas platformas galotnē. Dabā melnie stārķi savas ligzdas veido vecu koku galotnēs apmēram 4 līdz 25 metru augstumā, tādēļ Rīga Zoo tagad tiek būvēta īpaša platforma, kas maksimāli pietuvināta dabiskiem ligzdošanas apstākļiem.

Melno stārķu skaits Latvijā pēdējo gadu laikā strauji samazinās. Pēc jaunākajiem datiem Latvijā kopumā ligzdo tikai 500 līdz 700 melno stārķu pāri. Šie putni ir īpaši jāaizsargā, jo intensīvas mežizstrādes rezultātā tiek iznīcināti vecie koki, kas labi piemēroti melno stārķu ligzdošanai.

"Mūsu melno stārķu pāris ir vēl jauns, tie nav iepriekš perējuši pēcnācējus un tagad tiem būs ērta vieta nākamo paaudžu veidošanai, kurā jau pavisam drīz ļoti ceram ieraudzīt snaikstāmies mazo stārķēnu izsalkušos knābīšus," atklāj zooloģiskā dārza Dzīvnieku kolekcijas vadītāja Guna Vītola.

Īpašā melno stārķu ligzda tiek veidota Rīgas Zoo aviārijā. Platformas un ligzdas veidošanā tiek izmantoti dabīgi, ķīmiski neapstrādāti kokmateriāli, kā arī tiek pārbaudīts, lai visu skrūvju, naglu un pārējo konstrukcijas materiālu asie gali būti noslēpti un nolīdzināti. Lai projektu padarītu unikālu un piešķirtu tam īpašu raksturu, 1 x 1 metru lielās ligzdas platformas koka pamatne tiek veidota senlatviešu Saules zīmes veidolā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!