Foto: Freepik

2023./2024. mācību gadā 9. klašu centralizēto eksāmenu snieguma slieksni saglabā 10% līmenī, kāds tas bija pagājušā mācību gadā. To paredz Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavotie noteikumu grozījumi, kurus otrdien, 9. aprīlī, apstiprināja valdības sēdē. Iepriekš bija paredzēts, ka pamatizglītību apliecinošu atestātu saņems un uz otru gadu nepaliks tie devītklasnieki, kas eksāmenos ieguvuši ne mazāk par 15%, tomēr iepriekšējā mācību gadā eksāmenu rezultāti bija tik vāji, ka nolemts slieksni saglabāt 10 % līmenī. Šobrīd IZM izstrādā Izlīdzinošā gada koncepciju, lai 2024./2025. mācību gadā nodrošinātu izglītības iespēju piedāvājumu tiem 9. klašu skolēniem, kuri nav sasnieguši prasīto snieguma līmeni un nesaņems apliecību par obligātās pamatizglītības ieguvi. Savukārt 12. klašu centralizēto eksāmenu slieksnis šajā mācību gadā ir 15%, kā tas bija paredzēts jau iepriekš.

Vēl nesen 9. un 12. klašu beidzējiem centralizēto eksāmenu (CE) rezultātu slieksnis, lai saņemtu pamata vai vidējo izglītību apliecinošu atestātu, bija 5 %.

Pārejot uz jauno izglītības saturu, tika nolemts, ka šis slieksnis ir pārāk zems – citviet Eiropā prasības ir krietni augstākas. IZM plānoja paaugstināt šo slieksni par 5% gadā, lai pakāpeniski, trīs mācību gadu laikā pamata un vidējās izglītības satura, zināšanu un prasmju apguvi apliecinātu ar eksāmenu minimālo slieksni – 20%, kas daudz objektīvāk atspoguļo skolēna gatavību nākamajam izglītības posmam.

Kovida pandēmijas rezultātā minimālā sliekšņa paaugstināšana palēninājās, iepriekšējā mācību gadā pirmo reizi CE eksāmenu vērtējumi tika izteikti procentos, savukārt minimālais slieksnis tika paaugstināts līdz 10 %.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!