Foto: Shutterstock

Pasaulslavenās kāpnes, kas ved uz neaizmirstamu skatu Havaju salās, tiks nojauktas, jo tūristi tās izmanto par spīti aizliegumam, vēsta CNN.

Haiku kāpnes, Oahu salas orientieris, kuru bieži dēvē arī par kāpnēm uz debesīm, aprīļa beigās sāks nojaukt, presei ziņojusi Honolulu pilsētas valdība.

Kāpnes Otrā pasaules kara laikā uzbūvēja ASV flote, un kopš 1987. gada tās sabiedrībai ir slēgtas. Taču problēmas sociālo mediju laikmetā ir palielinājušās, jo, neraugoties uz bīstamo reljefu, "Youtube" lietotāji un tiktokeri, kā arī citi piedzīvojumu meklētāji turpināja doties uz aizliegto apskates objektu. Haiku kāpnes sastāv no 3922 pakāpieniem, kas vijas cauri kalnu takai Oahu salas austrumos. Lai kāpnēm piekļūtu, tūristi bieži klejojuši arī pa apkārt dzīvojošo cilvēku privātīpašumiem.

Kā skaidrojusi Honolulu pilsētas domes locekle Estere Kiaina, pateicoties cilvēku nelegālajai piekļūšanai kāpnēm, pilsētai tiek radīta ievērojama atbildība un izdevumi, kā arī tiek ietekmēta apkārtējo iedzīvotāju dzīves kvalitāte. Padome vienbalsīgi par kāpņu nojaukšanu bija nobalsojusi jau 2021. gadā. Darbs prasīs vismaz sešus mēnešus un izmaksās 2,5 miljonus ASV dolāru.

Lēmumu ietekmējuši vairāki faktori. Kāpņu likvidēšanas prioritāte ir sabiedriskā drošība, mērķis apturēt nelikumīgu piekļūšanu kāpnēm un novērst nekārtības, ar kuriem gadu desmitiem saskārušies vietējie iedzīvotāji, kā arī saglabāt teritorijas dabisko skaistumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!