Alas vienmēr ir bijušas mazliet biedējošas, mistiskas un intriģējošas vietas. "Delfi Ceļojumi" piedāvā apkopojumu ar pasaules iespaidīgākajām alām, kas atstās neaizmirstamu iespaidu uz ikvienu ceļotāju.

Vaitamo alas Jaunzēlandē


Valsts ziemeļu salā atrodamas Vaitamo alas, kas ir vairāk kā 2 miljonus gadus vecas un ir viens no Jaunzēlandes interesantākajiem apskates objektiem. Plašajos alu labirintos mīt tikai Jaunzēlandē atrodamu spīdošu kāpuru kolonijas, kas alu griestus izgaismo kā zvaigznes. Ik gadu Vaitamo alas apmeklē tūkstošiem cilvēku. Vislabākais veids, kā izbaudīt maģisko skatu, ir doties braucienā pa pazemes upi, kas plūst cauri alu labirintam.

Kristālu ala Meksikā


Meksikas ziemeļos, aptuveni 300 metrus zem zemes atrodas absolūti satriecošā Kristālu ala, kur ir apskatāmi pasaulē lielākie kristāli. Vislielākais no tiem ir 12 metrus garš, tā diametrs sasniedz 4 metrus un tā svars ir 55 tonnas. Šajā alā ir visai ekstrēmi apstākļi, jo gaisa temperatūra konstanti turas ap +58 grādiem un gaisa mitrums sasniedz vairāk kā 90%. Tieši tādēļ Kristālu alā var nokļūt tikai profesionāļu vadībā un uzvelkot īpašus aizsargtērpus, jo bez īpašas aizsardzības alā var izturēt tikai aptuveni 10 minūtes.

Eisriesenwelt ala Austrijā


Tulkojumā no vācu valodas "Eisriesenwelt" nozīmē "ledus milžu pasaule" un ne velti – šī ir pasaulē lielākā ledus ala, kuras labirinti stiepjas 42 kilometru garumā. Eisriesenwelt ala atrodas aptuveni 40 kilometrus uz dienvidiem no Zalcburgas, Tennengebirge kalnos, un ik gadu to apmeklē ap 200 000 tūristu. Eisriesenwelt ala radās pirms aptuveni 100 miljoniem gadu, kad cauri kalniem plūda upe, kas lēnam izgrauza alas ejas.

Son Doong ala Vjetnamā


Pagaidām šī ir pasaulē lielākā ala, kuras augstums sasniedz 200 metrus un platums – 150 metrus. Šī ala vēl joprojām nav īsti izpētīta, tomēr tās garums ir vismaz 5 kilometri. Son Doong ala ir paslēpusies dziļi džungļos, tādēļ tā tika atklāta tikai salīdzinoši nesen. Alai cauri plūst pazemes upe, kas rada nedaudz biedējošu troksni. Tādēļ arī vietējie iedzīvotāji, kas zināja par šīs alas eksistenci, baidījās izpētīt tās milzīgos kambarus. Son Doong alā ir atrasti arī gigantiski stalagmīti, kuru augstums sasniedz 70 metrus.

Krubera (Voronja) ala Gruzijā


Krubera (Voronja) ala Gruzijā. Šī ir pasaulē dziļākā ala, kuras dziļums sasniedz 2191 metru, tomēr iespējams, ka tas ir vēl lielāks. Tā atrodas Gruzijas rietumos pie Melnās jūras krasta. Pasaulē dziļākās alas titulu tā ieguva 2001. gadā, kad Ukrainas speleologi sasniedza 1710 metru dziļumu. Nākamais rekords tika sasniegts 2004. gadā, kad pētnieku ekspedīcija nokļuva 2080 metru dziļumā. Pašreizējais 2191 metra rekords tika sasniegts 2007. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!