Foto: Publicitātes foto

Viens no ietekmīgākajiem britu laikrakstiem The Independent 13. Augustā publicējis karikatūru, kurā izsmej par zemo algu strādājošos lietuviešu viesstrādniekus, un šī bildīte izraisījusi arī lielu satraukumu Lietuvā.

Karikatūra ir veidota kā parodija par Tesco tirdzniecības tīkla reklāmu - lozungs Every little helps (Palīdz jebkas) pārtaisīts par Every Lithuanian helps (Palīdz katrs lietuvietis).

Tāpat ironija par "lētajiem" lietuviešiem pausta uzrakstā "Divi par vienu cenu", bet uz iepakojuma rakstīts, ka tas izgatavots Austrumeiropā. "Lēta darbaspēka iepakojums," teikts karikatūrā.

The Independent žurnālisti savu karikatūru nopublicējuši arī savā sociālā tīkla Facebook profilā, kur izvērsusies kaismīga diskusija - daži lasītāji laikrakstu apsūdz rasismā, bet citi tajā saskata politisko satīru.

"Briesmīgi. Nav ne smieklīgi, ne informatīvi, ne arī acis atver," pie karikatūras pierakstījusi kāda angliete.

Savukārt citi lasītāji uzdod jautājumu, kāpēc bildē attēloti tieši lietuvieši, nevis poļi, rumāņi vai latvieši. "Vai viņiem ir arī derīguma termiņš" - ironizē kāds komentētājs.

Lietuvas interneta portāls Delfi precizē, ka saskaņā ar oficiālajiem 2011. datiem Lielbritānijā dzīvo aptuveni 95 000 lietuviešu, no tiem - 40 000 Londonā. Taču neoficiāli tiek lēsts, ka viņu tur ir daudz vairāk.

"Aizvainota izsalkušu balto nēģeru masa," tā portālā Delfi.lt lakoniski situāciju komentē kāds Lietuvas iedzīvotājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!