Kanādas zinātnieki no Albertas provinces atraduši pavisam maziņa dinozauru bērniņa atliekas, kas, neraugoties uz 74 miljonu gadu vecumu, bija pavisam labi saglabājušās.

Skelets gan patiesībā atrasts pirms diviem gadiem, taču pirms atrādīšanas plašākai publikai zinātnieki to rūpīgi pētījuši. Tikmēr mazulim dots arī vārds - viņu sauc "Mazulis".

Kā medijiem pavēstījis Albertas universitātes paleobioloģijas profesors Klaivs Kojs, atrastais eksemplārs ir trīs gadus vecs hazmozaurs (chasmosaurus belli). Visticamāk, viņš iekritis upē un noslīcis, bet pārējais bars aizgājis savu ceļu.

Hazmozauri, tāpat kā daudz slavenākie triceratopi, pieder pie ragaino zālēdāju grupas. Pieauguši viņi varēja sasniegt divu tonnu svaru un četru līdz piecu metru garumu. (Atrastais mazulis ir pusotru metru garš.)

Pieauguši hazmozauri, pēc zinātnieku domām, dzīvoja aptuveni 20 gadus, bet tik mazs nekad nav bijis atrasts. "Šis ir pirmais atrastais hazmozauru mazulis. Iepriekš mums nebija precīzu ziņu, kā šis dzīvnieks izskatījās šādā vecumā un kā viņš tālāk attīstījās," izteicies Kojs.

Paleontologs atklājis, ka unikālais atradums ir satraucis visus universitātes ekspertus, un, iespējams, ar Mazuļa starpniecību tiks pārskatīti daudzi ekspertu pieņēmumi par mūsu planētas vēsturi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!