Foto: Publicitātes foto
Nesen zinātnieki oficiāli pierādīja, ka sieviešu un vīriešu smadzenes ir fizioloģiski atšķirīgas, un līdz ar to tiek skaidrotas arī vairākas stereotipiskas viņu uzvedības atšķirības, piemēram, orientēšanās kartē.

"Pētījumi pierādījuši, ka tipiskās vīriešu smadzenēs pastāv daudz saišu starp vienas un tās pašas smadzeņu puslodes priekšējo un aizmugurējo daivu, turpretī sieviešu smadzenēs signāli lielākoties tiek nodoti starp labo un kreiso puslodi," vēsta izdevuma "Independent" raksta autors Stīvs Konnors.

Zinātnieki pieļauj, ka šīs neiroloģiskās atšķirības var spēlēt būtisku lomu izpratnē par to, kāpēc vīrieši lielākoties labāk tiek galā ar uzdevumiem, kas saistīti ar telpiskām un motorām iemaņām, bet sievietes - ar verbāliem uzdevumiem, kas saistīti ar atmiņu un intuīciju (jeb "domāšanu bez domāšanas").

"Independent" vēsta par pētījumu, kurā piedalījušies 949 cilvēki vecumā no astoņiem līdz 22 gadiem; no viņiem 521 bija sieviete, bet 428 - vīrieši. Šajā pētījumā secināts, ka atšķirība starp sieviešu un vīriešu smadzenēm reāli sāk izpausties tikai no pusaudžu vecuma.

Zinātnieki izstrādājuši īpašu smadzeņu skenēšanas metodiku, kas tiek dēvēta par "diffusion tensor imaging" un ar kuras palīdzību iespējams izsekot ūdens molekulu plūsmai pa nervu ceļiem.

Ar šīs metodes palīdzību fiksēta saistība starp gandrīz simts smadzeņu apgabaliem un izstrādāta īpaša vīriešu un sieviešu smadzeņu karte (attēlā).

"Šī smadzeņu karte rāda, vai dažādas smadzeņu daļas ir savstarpēji saistītas fizioloģiski, un uzskatāmi demonstrē atšķirības starp vīriešu un sieviešu smadzenēm," raksta Pensilvānijas universitātes radioloģijas profesors Ragini Verma (Ragini Verma).

Tāpat izdevums citē pētījuma līdzautora doktora Rabina Gura (Rabin Gur) vārdus, kurš uzsver, ka vienīgā smadzeņu daļa, kurā mijiedarbība starp labo un kreiso puslodi vīriešiem ir izteiktāka nekā sievietēm, - tās ir smadzenītes, kas saistīta ar motoriku.

"Apbrīnojami, cik lielā mērā sieviešu smadzenes un vīriešu smadzenes viena otru papildina," teicis doktors Gurs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!