Foto: PantherMedia/Scanpix
Miegs – tas ir tik nomierinošs un jauks vārds, vai ne? Tomēr - kamēr tu guli, tavs ķermenis neatpūšas, bet gan cītīgi strādā un dara arī pa kādai jocīgai lietai. Tomēr uztraukumam nav pamata. Visi šie miegā notiekošie procesi ir normāli. Turpinājumā 10 dīvaini, bet interesanti fakti no resursa "Woman`s Day" par to, ko tavs ķermenis dara, kamēr guli.

Mainās ķermeņa temperatūra


Foto: PantherMedia/Scanpix

Jau pirms aizmigšanas tava ķermeņa temperatūra sāk lēnām nedaudz kristies. Tas tavām smadzenēm sigalizē atbrīvot melatonīnu jeb "miega hormonu", kas ir atbildīgs par tavu diennakts ritmu un dod ziņu tavam ķermenim, ka laiks iet pie miera. Ķermeņa temperatūra visszemākā ir apmēram plkst 2:30 naktī.


Ķermeņa svara izmaiņas


Foto: PantherMedia/Scanpix

Miegā cilvēks zaudē svaru. Nakts laikā cilvēks zaudē šķidrumu elpojot un svīstot. Tas, protams, notiek arī dienas laikā, bet tad svara zaudēšanu vairāk ietekmē uzņemtais ūdens un ēdiens. Lai uzturētu savu ķermeni labā formā, jāguļ vismaz septiņas stundas.

Ķermeņa garuma izmaiņas


Foto: AFP/Scanpix

Cilvēks kļūst garāks. Tu nepamosties gluži kā gigants, bet par kādu centimetru esi garāks gan. Mugurkaula diski kļūst lielāki, it kā izplešas. No rīta cilvēks ir garāks, jo naktī uz mugurkaula diskiem nespiež ķermeņa svars, kā tas parasti ir, cilvēkam stāvot.

Asinsspiediens pazeminās un sirdsdarbība palēninās



Kamēr tu atpūties, tavam ķermenim nav nepieciešamības pumpēt tik daudz asiņu, tādēļ asinsrite palēninās. Asinsspiediens pazeminās un sirdsdarbība palēninās, jo taviem sirds muskuļiem un asinsrites sistēmai ir nepieciešama atpūta un atjaunošanās.

Muskuļi uz laiku paralizēti


Foto: PantherMedia/Scanpix

Izklausās biedējoši, bet tieši tas tevi pasargā no pāragras pamošanās no sapņu jeb REM fāzes. Muskuļu paralīze tevi pasargā no straujām kustībām arī pārējās miega stadijās. Pretējā gadījumā, tas varētu būt pat bīstami, jo tu taču nezini, kas īsti notiek tavā galvā miega laikā. Tādēļ tā ir laba un pat ļoti nepieciešama muskuļu paralīze.

Acis raustās


Foto: PantherMedia/Scanpix

REM jeb sapņu fāzē tavas acis raustās, ko zinātnieki vēl joprojām nevar īsti izskaidrot. Visticamāk, tas ir saistīts ar šajā fāzē redzamajiem sapņiem. Cilvēkam ir nepieciešams "izgulēt" visas miega fāzes, tikai tad viņš pamostas atpūties un atjaunojies.

Seksuāls uzbudinājums


Foto: PantherMedia/Scanpix

Tāpat kā vīriešiem ir erekcija REM fāzes laikā, arī sievietes tad kļūst seksuāli uzbudinātas. Un tas nav saistīts ar to, ka sapnī redzi kādu iedvesmojošu personāžu, bet gan ar to, ka tavas smadzenes REM fāzē ir vairāk aktīvas, tādēļ tās prasa vairāk skābekļa. Rezulātā asins plūsma visā ķermenī palielinās, tostarp arī erogēnajās zonās.

Pasprūk gāzītes


Foto: Shutterstock

To nebūt nav patīkami dzirdēt, bet nakts laikā arī tavas anālās atveres muskuļi atslābinās, tādējādi vieglāk noplūst gāzes. Tomēr cilvēku spēja sajust smaržas un smakas miega laikā ir ļoti samazināta. Tieši tādēļ arī ir izgudroti ugunsgrēka trauksmes zvani, jo miega laikā cilvēkiem oža faktiski nedarbojas.

Iespējami pat krampji


Foto: AP/Scanpix

70 % cilvēku miega stadijā piedzīvo ķermeņa krampjus pēkšņu muskuļu kontrakciju rezulātā. Daži eksperti domā, ka šie krampji rodas no neregulāra miega grafika, bet citi domā, ka no tiem vienkārši nav iespējams izvairīties.

Kolagēna fabrika strādā


Foto: stock.xchng

Kolagēns stiprina asinsvadu sieniņas un dod tavai ādai elastību. Kamēr tu guli, augšanas hormons ir "palaists brīvībā", tādējādi tas palīdz "augt" arī dabiskajam ādas kolagēnam. Svarīgi pirms gulētiešanas lietot mitrinošus sejas krēmus, kas satur retinolus un retinoīdus, jo tie palielina kolagēna daudzumu, cīnās ar pigmentu problēmām un kruciņām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!