Foto: Publicitātes foto
Lai gan bibliskais Noasa šķirsts tradicionāli tiek attēlots kā liels kuģis, vēsturnieks Irvings Finkels nācis klajā ar jaunu šķirsta aprakstu, kas ir apaļš un visai būtiski atšķiras no "pierastā" šķirsta.

Šomēnes izdota Finkela grāmata "In the Ark Before Noah: Decoding the Story of the Flood", un tajā viņš mītam par Noasa šķirstu centies izsekot kopš tā pirmsākumiem.

Kā zināms, Bībeles stāsts par grēku plūdiem ir tikai citu tautu lokālo leģendu atstāsts un adaptācija, tāpēc Finkels par autentiskāko uzskata pašu pirmo šķirsta aprakstu, ko viņš atšifrējis no 3700 gadus seniem mezopotāmiešu ķīļrakstiem.

Tajos vēstīts, ka šķirsta diametrs bijis 67 metri, bet tā augstums - seši metri. Galvenais varonis bijis šumeru valdnieks Atram-Hasiss, kuru dievs uzrunājis, lai paglābtu no lielajiem plūdiem.

Zinātnieki jau sen secinājuši, ka mīti par lokāliem plūdiem Mazāzijā un Divupē atspoguļoti senajos tekstos, bet popularitāti tie, protams, ieguvuši līdz ar Bībeles stāstu par Noasu un "grēku" plūdiem.

Tagad doktors Finkels ir pārliecināts, ka atšķetinājis šo vēsturisko pavedienu un atšifrējis pašu senāko mītu par plūdiem un šķirsta būvēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!