Foto: AP/Scanpix
Kad cilvēki izvēlas ceļojuma galamērķi, vērā tiek ņemti dažādi faktori – cik ilgi jālido, cik izmaksās viesnīcas, cik daudz vāciešu gulēs pludmalē.... Taču nereti cilvēki aizmirst painteresēties, cik konkrētajā valstī vai pilsētā ir lielas izredzes ieraudzīt pret sevi pavērstu ieroča stobru un tikt nolaupītam.

Nolaupīšanu skaits nedrošajos reģionos pasaulē tikai pieaug. Lai ceļotāji aizdomātos par to, pirms "bāž degunu" eksotiskos nostūros, resurss "Ridus.ru", atsaucoties uz ārvalstu medijiem, apkopojis sarakstu ar vietām, kur ir vislielākā iespēja nokļūt dažādu nemiernieku, teroristu vai laupītāju nagos.

Pēdējo 20 gadu laikā nolaupīšanu apjoms palielinājās aptuveni deviņas reizes. To saista ar sociāli ekonomisko nevienlīdzību un radikāli noskaņotu grupējumu skaita pieaugumu, tāpēc pat tūristi un kāda projekta ietvaros strādāt atbraukuši ārvalstnieki vairs nav pasargāti no iespējas tikt nolaupītiem. Dažādi statistikas dati vēsta, ka pagājušajā gadā visā pasaulē notikušas 80 000-100 000 nolaupīšanas.

Lielākoties cilvēki nolaupīti finansiālu apsvērumu dēļ. Šādas rīcības motivācija var variēt no ideoloģiskiem iemesliem līdz vienkārši iemīlēšanās trakumam. Tomēr pēdējā laikā nolaupīšanas kļuvušas par ienākumu gūšanas veidu individuālām personām vai pat organizācijām ( vislielākā pieprasītā izpirkuma maksa bijusi pat 500 miljoni dolāru par vienu nolaupīto).

Vietas, kur tūristiem jābūt sevišķi uzmanīgiem:


Meksika

Foto: AFP/Scanpix

Bīstamības pakāpe: cilvēku nolaupīšana Meksikā nav nekas jauns. Pēdējo 10 gadu laikā cilvēku nolaupīšanas gadījumu skaits pieaudzis par 245% (saskaņā tikai ar oficiālajiem avotiem). Pagājušajā gadā veiktas apmēram 1583 nolaupīšanas - tas ir tāds savdabīgs rekords Meksikai.

Cilvēki tiek laupīti galvenokārt ar tradicionālām metodēm un iemānīšanu ( izmantojot sociālos tīklus, internetu), jo īpaši tūristi. Piemēram, pagājušajā gadā šeit nolaupīja spāņu rokgrupu, kas ieradās Mehiko, lai sniegtu koncertu kādā festivālā. Nolaupītāji prasīja 380 000 dolāru par visu grupu. Ir vērts pieminēt, ka nolaupītāji, kas uzdarbojas Meksikā, ir pazīstami ar savu nežēlību. Laika posmā no 1994.-2008.gadam šeit nogalināti aptuveni 935 nolaupīto.

Iemesli: stingrie valsts ieviestie pasākumi, lai apturētu narkotiku tirdzniecību - tie spēlēja lielu lomu. Daļai narkobiznesā iesaistīto nācās meklēt jaunu veidu, kā pelnīt.

Rezultāti: valsts popularitāte un pievilcība tūristu acīs ir krietni samazinājusies, tāpēc viņi šeit iegriežas krietni retāk.

Indija

Foto: AP/Scanpix

Bīstamības pakāpe: Tieši cilvēku nolaupīšanu skaits salīdzinājumā ar citu veidu noziegumiem Indijā pēdējo 60 gadu laikā palielinājās vairākus desmitus reižu.

Vairāki tūristu nolaupīšana gadījumi pagājušajā gadā bija daudzu pasaules mediju virsrakstos. Sevišķi skaļi izskanēja vairāki gadījumi, kad ārzemju tūristes sievietes tika nolaupītas un izvarotas.

Iemesli: Šādai rīcībai nabadzība ir galvenais dzinējspēks. Tomēr arī organizētā noziedzība ir visai izplatīta, tāpat kā dažādu nemiernieku grupu darbība.

Venecuēla


Foto: AFP/Scanpix

Bīstamības pakāpe: Pagājušajā gadā laikā veiktas 1000 nolaupīšanas, pieprasot izpirkuma maksu.

Venecuēlas galvaspilsētai Karakasai piešķirta pirmā vieta pasaulē pēc noziedzības līmeņa. Viena no iespaidīgākajām pēdējā laika nolaupīšanām notika 2012.gadā. Kāds portugālietis tika nolaupīts no autoservisa un apmēram gadu turēts bunkurā zem zemes. Nolaupīto izglāba 2013.gadā (laupītāji tā arī nesaņēma savus prasītos 6,5 miljonus dolārus).

Iemesli: Ekonomiskā situācija ir tik bēdīga, ka cilvēki sper izmisuma soļus. Noziedzība, ar kuru neviens necīnās, plaukst un zeļ.

Rezultāti: Venecuēla ir tikai drosmīgāko tūristu galamērķis. Venecuēlā, un jo īpaši Karakasā, ceļotājiem ir jābūt ļoti, ļoti uzmanīgiem un pirms ierašanās sīki jāiepazīstas ar visu pieejamo informāciju par drošību šajā valstī.

Libāna


Foto: AFP/Scanpix

Bīstamības pakāpe: Daži aprēķini liecina, ka nolaupīšanas gadījumu skaits 2013.gadā pieaudzis par 94 %. Tās ir 39 nolaupīšanu pagājušajā gadā. Tomēr ņemot vērā "caurspīdīgumu" informācijai par notiekošo Tuvajos Austrumos, var uzskatīt, ka realitātē šādu gadījumu ir vairāk.

Visbiežāk tiek nolaupīti vietējie iedzīvotāji, žurnālistus un tūristi. Tātad.... faktiski jebkurš var tapt nolaupīts. 2011.gada martā tika nolaupīta grupa velosipēdistu - uzbrukums bija plānots un koordinēts. Riteņbraucēji tika atbrīvoti pēc četriem mēnešiem. Velobraucēji aprakstīja nolaupītājus kā bruņotus islāma radikāļus, kas spieda tūristus pieņemt islāmu.

Iemesli: Libāna pagājušā gadsimta 70-80. gadus pavadīja pilsoņu kara apstākļos, un cilvēku nolaupīšana bija ikdienas parādība. Deviņdesmitajos gados sākās šķietams "klusais periods", tad sāka ierasties tūristi, taču karadarbība kaimiņvalstīs pārāk ietekmēja situāciju arī Libānā.

Rezultāti: Kamēr situācija kaimiņvalstī Sīrijā nav noregulējusies, netiek prognozēts, ka uzlabosies ar noziedzību un jo īpaši nolaupīšanām saistītā situācija Libānā. Iekārojamākie laupījumi šeit joprojām ir Rietumvalstu žurnālisti un tūristi no Eiropas.

Filipīnas


Foto: Reuters/Scanpix

Bīstamības pakāpe: nolaupīšanu skaits Filipīnās laika posmā no 2011.-2013. gadam palielinājies divas reizes.

Iemesli: Noziedznieki un separātistu grupējumi nolaupa galvenokārt turīgos uzņēmējus no Ķīnas. Piemēram, bruņotu islāmistu grupa Abu Sayyaf , kas saskaņā ar dažiem avotiem ir saistīta ar "Al Qaeda", pēdējo 3-4 gadu laikā ir nopelnījusi 35 miljonus ASV dolāru, saņemot izpirkuma maksu par nolaupītajiem cilvēkiem.

Rezultāti: Diemžēl salas, ko tā iecienījuši tūristi, tik pat labi tīk arī noziedzniekiem. Vai te ir arī kāda labā vēsts? Jā! Lielākā daļa nolaupīto cilvēku paliek neskarti (protams, ja nauda ir samaksāta).

Kolumbija

Foto: AFP/Scanpix

Bīstamības pakāpe: Varbūtība tikt nolaupītam Kolumbijā pēdējo desmit gadu laikā ir samazinājusies, taču tas joprojām notiek. Kolumbijas revolucionārie armijas spēki pēdējā gada laikā kopumā veikuši 219 cilvēku nolaupīšanu (vēstī oficiālu avotu informācija).

Lielākoties tūristu nolaupīšanai ir "ekspress" raksturs - tā ilgst ne ilgāk par 48 stundām. Parasti noziedznieki pieprasa savam upurim pašam samaksāt izpirkuma naudu par sevi caur apmaksas termināļiem, izmantojot starpniekus, lai nodrošinātu operācijas slepenību.

Rezultāti: Par spīti tam, ka Kolumbijā ir ievērojami samazināta noziedzīgu bandu un narkotiku tirgoņu aktivitāte, risks tapt nolaupītam joprojām saglabājas. Jo īpaši attiecībā uz starptautisku uzņēmumu darbiniekiem, par kuriem ir iespējams pieprasīt lielu izpirkuma maksu .

Brazīlija


Foto: Reuters/Scanpix

Bīstamības pakāpe: Oficiāli identificēti 319 nolaupīšanas gadījumi 2011.gadā. Tomēr - tā kā "īstermiņa" nolaupīšanas pieņemts statistikā neuzrādīt, analītiķi uzskata - patiesībā Brazīlijā ik gadu notiek aptuveni 6000 cilvēku nolaupīšanas gadījumu.

Presē regulāri parādās stāsti par nelāgiem gadījumiem, kad, piemēram, bruņoti vīrieši uzbrūk busiņā ceļojošiem tūristiem. Cilvēki tiek nolaupīti, piekauti, sievietes izvarotas, turklāt pārējiem tūristiem nereti ir likts šajā procesā noskatīties. Parasti tūristiem tiek atņemtas arī kredītkartes un dažu stundu laikā dažādās vietās ātri iztukšotas.

Iemesli: Noziegumu sakne Brazīlijā meklējama organizētās noziedzības, dažādu bandu un narkodīleru vidē. Īsāk sakot, pilns komplekts. Kā noziedznieki bieži sāk darboties jauni puiši, kuriem vienkārši vajag naudu.

Rezultāti: Dažādiem uzlabojumiem, kas saistīti ar gatavošanos 2014. gada Pasaules čempionātam futbolā un 2016.gada Vasaras Olimpiskajām spēlēm, kaut kā vajadzētu mainīt situāciju uz labo pusi. Vai arī otrādi - tieši tad nolaupītājiem būs karstākais darba laiks....

Kenija

Foto: AFP/Scanpix

Bīstamības pakāpe: 2013 .gadā Kenijā tika izdarītas apmēram 77 nolaupīšanas ar sekojošu prasību par izpirkuma maksu.

Tika ziņots par, piemēram, angļu tautības vīrietis un sievieti, kas tika nolaupīti un nogalināti 2011.gadā piejūras kūrortā netālu no robežas ar Somāliju. Sešus mēnešus vēlāk kāda Francijas pilsone tika nolaupīta no īrēta dzīvokļa. Viņa nomira gūsta laikā.

Iemesli: akūta sociālās un ekonomiskās situācijas nestabilitāte, kas nodrošina lielisku pamatu ekstrēmistu grupu attīstībai, piemēram, Al- Shabab.

Rezultāti: ekstrēmistu grupu attīstība netiek īpaši ierobežota. Al - Shabab septembrī triecienā ieņēma lielveikalu galvaspilsētā Nairobi. Grupējums ir saistīts ar daudzām nolaupīšanām un slepkavībām, secinājušas vietējas varasiestādes, tomēr iestāžu spēkos nav situāciju mainīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!