Foto: Vida Press
Oslo universitātes pētnieki, kuri strādājuši pie teorijas par pingvīnu homoseksualitāti, pauduši uzskatu, ka sieviešu uzticība vīriešiem atkarīga no viņu sēklinieku izmēra.

Kā vēsta ārvalstu mediji, zinātnieki apgalvo, ka pastāv korelācija starp uzticību un tēviņa sēklinieku izmēru. Pētījumos līdzīgi secinājumi izdarīti arī pēc primātu novērošanas - sievietes biežāk krāpj vīriešus ar lieliem sēkliniekiem.

Sākumā zinātnieki pētījuši bonobo jeb punduršimpanzes, kuru tēviņiem ir lieli sēklinieki un šie dzīvnieki ir vienīgie pērtiķi, kas piekopj dažādus dzimumaktu veidus un ir seksuāli aktīvi.

Novērojumi liecina, ka šīs sugas dzīvnieku mātītes pārojušās ar tēviņiem un nav veidojušas tuvāku saikni ar vienu no tēviņiem.

Savukārt gorillas demonstrējuši citu uzvedības modeli - šīs sugas mātītēm bijis daudz mazāk partneru, lielākoties viņas izvēlējušās vienu, ar kuru dibināt tuvāku saikni.

Šis atklājums ieinteresējis zinātniekus, jo gorillu tēviņiem ir nelieli sēklinieki.

"Tas nozīmē, ka, paskatoties uz tēviņa sēkliniekiem, mēs varam noteikt sieviešu uzticības līmeni. Ja tēviņš var apaugļot tikai vienu mātīti un viņam nav konkurentu, viņš ir ieinteresēts vien tajā, lai sperma sasniegtu olšūnu. 

Bet no mātītes puses izdevīgāk šādā situācijā ir pāroties ar vairākiem partneriem. Tad vajadzētu uzvarēt tēviņam ar lieliem sēkliniekiem, taču mēs noskaidrojām, ka šādā "sacensībā" uzvar gorillas ar maziem sēkliniekiem.

"Vīriešu sēklinieki ir pusotru reizi lielāki par gorillu sēkliniekiem. Tāpēc mēs varam savus partnerus par uzticību pārliecināt līdz kļūstam zili, taču sēklinieki ir pierādījums, ka sievietes biežāk krāpj tos, kuriem tie [sēklinieki] ir lieli," teicis profesors, kurš iepriekš strādājis pie teorijas, ka pingvīni var būt homoseksuāli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!