Foto: Shutterstock
Pieredzējuši ceļotāji ļoti labi zina, cik viegli ir kļūdīties, dodoties ceļā. Dažkārt uz viena un tā paša grābekļa nākas uzkāpt pat trīs reizes. Vien tad, kad aiz muguras ir tūkstošiem kilometru un desmitiem galamērķu, beidzot ir kaut kāda nojausma, kā pareizi sagatavoties ceļojumam un nepieļaut šīs 17 izplatītākās tūristu kļūdas.

Dokumenti un nauda

Foto: PantherMedia/Scanpix

Pirms ceļojuma nepārbaudīt dokumentus

Pase un vīza, tie ir divi dokumenti (divi vienā), kuri garantē, ka jūs ielaidīs ārvalstīs un turklāt izlaidīs no tām arī ārā. Vai tiešām esat droši, ka jūsu pase joprojām ir derīga? Pat tajās valstīs, uz kurām ceļojot, vīza nav nepieciešama, ja līdzi būs pase ar derīguma termiņu mazāku par 90 dienām, jūs iekšā netiksit. Vai esat pārliecināti, ka ieceļošanai paredzētā vīza joprojām derīga? Domājat, ka izraudzītajā valstī vīza ceļošanai nav vajadzīga, bet, vai esat pārliecināti, ka pēdējā gada laikā nav notikušas kādas izmaiņas? Ceļošanai nederīgi dokumenti - tas ir vislielākais jebkura ceļojuma ienaidnieks, kas var kāroto piedzīvojumu apturēt jau pašā tā sākumā.

Neizprintēt rezervācijas apstiprinājumus un biļetes

Elektroniskās vēstules, planšetdatori, piezīmju datori, Evernote, Dropbox un citas elektroniskās ierīces - tās ir burvīgas un tajās var saglabāt visu ceļojumam nepieciešamo elektronisko dokumentu kopijas. Taču, dodoties ceļojumā, obligāti ņemiet arī līdzi mapīti ar visu dokumentu kopijām papīra formā: rezervāciju apstiprinājumus, aviobiļetes, ieskanētu pasu un vīzu kopijas. Kādēļ gan? Tas - visādam gadījumam. Galu galā papīram nav nepieciešama ne elektrība, ne internets, tos itin viegli var uzrādīt nepieciešamības gadījumā.

Nepārbaudīt mobilā telefona tarifa plānu

Šis punkts ir jāiekļauj ikviena ceļojuma sagatavošanās darbu sarakstā, proti, jāpārbauda mobilā operatora piedāvātie tarifu plāni izvēlētajā ārvalstī. Jānoskaidro, vai operatora piedāvātais plāns vispār pieļauj saņemt zvanus konkrētajā valstī? Vai varēsit saņemt īsziņas? Cik maksās 1MB interneta (atbilde: gandrīz vienmēr ārkārtīgi dārgi, tāpēc labāk internetu vispār atslēgt).

Jānoskaidro, cik dārgi vai lēti izmaksās viesabonēšana? Kaut arī varbūt esat 100% pārliecināti, ka visas šīs atbildes jau zināt - labāk pārliecinieties atkārtoti. Mobilie operatori mīl "pārsteigt", taču sakari ir vitāli jebkura ceļojuma laikā.

Veselības apdrošināšanas iegādes ignorēšana

Fakts, ka esat valstī,kur lētas mašīnas un lēts alus (ASV), vēl nenozīmē, ka saņemsit lētu medicinīsiko aprūpti. Rēķins par medicīnisko palīdzību ASV slimnīcā būs vismaz ar divām nullēm, visticamāk, gan ar trim, bet, ja atgadīsies patiesi kaut kas nopietns - tad ar visām četrām. Citas valstīs mediķu apetīte ir piezemētāka, taču bez maksas ārzemniekus neārstē praktiski nekur. Par spīti tam, bieži ignorējam un nevērīgi izturamies pret to, ka veselības apdrošināšana tomēr mūs var pasargāt no dažādām problēmām ceļojuma laikā, un tā var izglābt no patiešām dziļām, nopietnām nepatīkšanām.

Noņemt no kredītkartes naudu

Lielākā daļa banku ņem komisijas maksu par skaidras naudas noņemšanu no kredītkartes (lūdzu, nejaukt ar debetkarti). Komisijas nauda var sasniegt līdz pat 15% no pieprasītās summas pat Latvijā. Bet,ja jūs vēlaties skaidru naudu no kartes noņemt aiz robežas, likme var būt ievērojami lielāka. Ja turklāt vēlaties naudu no kartes noņemt citā valūtā, rēkinieties, ka atkal būs jāmaksā. Labāk jau būtu no kredītkartes naudu vispār nenoņemt. Bet, ja to darāt, tad tiešām ārkārtas situācijās un apzinoties, cik liela summa no jums tiks par to iekasēta.

Bagāža un citas nedienas lidostā

Foto: AP/Scanpix

Līdzi paņemts pārāk daudz bagāžas

Cilvēkiem, esot mājās, nav īpašu iemeslu staigāt vienās un tajās pašās drēbēs vairākas dienas. Taču ceļojumā viss ir pavisam savādāk. Saskaņā ar pavisam svaigu Travelodge statistiku, 2/3 ceļotāju mājās atgriežas ar vismaz sešiem apģērba galabliem čemodānā, kurus tie ne reizi neuzvilka ceļojuma laikā. Ticiet, ka jums ceļojumā nebūs nepieciešams jauns apģērbs ikdienas un ka jūs vienu un to pašu vilksiet vismaz divreiz.

Paļauties uz ideālo brīdi biļežu iegādei un rezervāciju veikšanai

Saskaņā ar statistiku Travelers Today piedāvāto statistiku, visizdevīgāk iegādāties aviobiļetes un rezervēt viesnīcu ir 34 dienas pirms došanās ceļojumā. Saskaņā ar CheapAir.com analīzi, vislētākās biļetes lidojumiem var iegādāties 49 dienas pirms lidojuma. Saskaņā ar Teksasas universitātes A&M pētījumu, vislabākās dienas, lai meklētu atlaides ceļojumiem, ir sestdienas un svētdienas. Kāds no tā visa ir secinājums? Tāds, ka labākais brīdis vispār neeksistē. Viss atkarīgs no veiksmes. Viens ir pavisam droši - biļešu iegādi un rezervēšanu atlikt uz pēdējo brīdi, gandrīz vienmēr nozīmē, ka maksāsiet vairāk un turklāt nav garantijas, ka būs palikušas brīvas vietas.

Mainīt naudu lidostā

Nepieredzējušu ceļotāju izplatītākā kļūda ir doties uz mazattīstītāku valsti pilnīgi citā kontinentā un valūtas maiņu tur veikt lidostā. Skaidrs, ka tur valūtas maiņas kurss būs ievērojami neizdevīgāks nekā pilsētā. Attīstītās valstīs šī starpība vidēji ir no 5-7 %. Tas nozīmē, ka te lidostās ir jēdzīgi mainīt taksometram vai sabiedriskajam transportam, vakariņām un kādam suvenīram nepieciešamo summu. Tik daudz naudas, lai pirmās stundas jaunā pilsētā jūs nepavadītu izmisīgos valūtas maiņas punkta meklējumos. Daudz patīkamāk ir šādu punktu "atrast pa ceļam'.

Nenovērtēt starptautiskās lidostas

Pati izplatītākā kļūda, ko pieļauj visi iesācēji, viņi uzskata, ka milzīgas starptautiskās lidostas ir tikai "nedaudz" lielākas par Rīgas lidostu. Tie ir maldi. Lielajās starptautiskajās lidostās, kā, piemēram, Parīzes Šarla de Golla lidosta, bieži vien ir daudz lielākas un turklāt tajās ir daudz lielāka nekārtība. Ja reiz lidojat ar pārsēšanos kādā no šīm lidostām, parūpējaties, lai pārsēšanās veikšanai jums būtu ne mazāk par divām, bet, vēl labāk, trim stundām.

Viesnīca un pastaigas

Foto: Shutterstock

Ticēt raksturojumam "netālu no pilsētas centra"

Pirmais mārketinga likums: ja viesnīca savā raksturojumā var uzrakstīt, ka atrodas netālu no centra, tā to noteikti arī darīs. Arī tad, ja šis "netālu no centra" nozīmē, ka līdz centram būs jābrauc pusstundu ar autobusu, turklāt cauri "korķiem". Tāpēc vienmēr pārbaudiet kartē, kur tieši viesnīca atrodas, kur ir pilsētas centrs un kā tie savā starpā savienojas.

Nekritiska paļaušanās uz ceļvedi

Neviens ceļvedis nav ideāls. Tas ātri var novecot, patiesībā gada laikā pēc tā izdošanas. Turklāt autors varbūt ir paslinkojis vai arī ne visu pareizi sapratis. Tāpēc plānojot ceļojumu, apgūstiet informāciju no ne mazāk kā trim informācijas avotiem. Un vienmēr palasiet arī atsauksmes dažādos tūrismam veltītos portālos.

Sabildēts pārāk daudz fotogrāfiju

Ja jums rokās ir mūsdienīgs viedtālrunis, nav grūti pārvērsties par "cilvēku-objektīvu", kas fotografē visu pēc kārtas. Bet, kam gan tas vajadzīgs? Vai tiešām pēc tam grasāties nogurdināt savus draugus ar simtiem fotogrāfiju, kurās var redzēt katru ceļojuma laikā redzēto puķi, putnu vai kolonnu? Fotogrāfijām jābūt kā stāsta ilustrācijām, nevis pašmērķim. Turklāt, nododoties fotografēšanai, nemaz nepagūsit atpūsties jo būsiet aizņemts, domājot, ko vēl nobildēt.

Vēlme iepazīt metropoli brīvdienās

Berlīne, Parīze, Londona, Maskava, Ņujorka, Roma - nevienu no lielajām metropolēm jums neizdosies pilnībā apskatīt divu trīs dienu laikā. Nepietiks arī ar nedēļu. Tāpēc, ja reiz pirmo reizi esat Berlīnē, nofokusējaties uz kaut ko konkrētu, piemēram, ievērojamāko vietu apskate centrā un arī tad, veiciet to ļoti raitā solī.

Līdzi paņemti pilnīgi jauni apavi

Ja vien jūsu mērķis nav visu nedēļu pārvietoties no viesnīcas līdz pludmalei, tad ceļojums būs intensīvu pastaigu pilns. Tāpēc kājās vilkt neienēsātus apavus (vai arī iegādāties lētas "iešļūcenes" turpat uz vietas) - tas ir neprāts! Apavi ir pati svarīgākā jebkura tūrista garderobes sastāvdaļa.

Suvenīri un ēdiens

Nenopirkt pirmo reizi pamanītu lietu

Jūs domājat, ka "izmetīsit līkumu" un atgriezīsities pie tā paša veikala. Vai domājat, ka atradīsit to pašu lietu tikai lētāk. Tas nenotiks, ļoti daudz un dažādu iemeslu dēļ! Tāpēc, ja reiz esat pamanījuši ko tādu, kas patiešām iepaticies, iegādājieties to uzreiz, citādi pēc tam nāksies vēl ilgi un rūgti nožēlot savu šaubīšanos.

Kaulēties līdz pēdējam

Jā, tuvajos Austrumos, tirgū vai veikalā izvairīties no kaulēšanās - nozīmē aizvainot pārdevēju. Taču visam ir savas robežas. Nav nekāda iemesla tirgoties līdz pēdējai asins lāsītei. Kaulēšanās ir tikai daļa no rituāla. Tā ir svarīga daļa, bet ne pati svarīgākā. Pret kaulēšanos nevajag attiekties pārāk nopietni. Jūs taču atpūšaties, ķerat kaifu, izklaidējaties, nevis cenšaties pārdot kārtējo izdevīgo darījumu. Atslābinieties!

Izvairīšanās no ielu pārtikas

Ne visiem ir "stiprs vēders", taču arī pilnīgi vājprātīgi baidīties no ielu ēdieniem tādās vietās kā Meksika vai Taizeme, ir pilnīgākās muļķības. Kāpēc tad jūs vispār uz šīm valstīm esat atbraukuši? Ņemiet vērā, ka vietējie iedzīvotāji nemīl saindētu pārtiku tieši tāpat kā jūs. Un arī viņi ir cilvēki, no miesas un asinīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!