Foto: Reuters/Scanpix
Jauns pētījums liecina, ka pilnmēness laikā par miegu nedomā ne tikai vilkači un vampīri, bet arī parasti cilvēki – noskaidrots, ka sudrabotais spīdeklis tieši ietekmē gan cilvēku miega ilgumu, gan arī dziļā miega fāzes.

Pētījums, kas veikts Toronto universitātes speciālistu virsvadībā, ir pietiekami būtisks, jo dziļais miegs ir īpaši nepieciešams, lai smadzenes atpūstos no ikdienas slodzes.

Pētījumi liecina, ka pilnmēness laikā daudziem cilvēkiem ir nepieciešams gandrīz divreiz ilgāks laiks aizmigšanai, nekā "parastās" tumšās naktīs (sievietēm - 52 minūtes 25 līdz 30 minūšu vietā pārējās naktīs; vīriešiem - 60 minūtes pusstundas vietā).

Pārliecība, ka Mēness spēcīgi ietekmē cilvēka miegu, veselību un uzvedību, ir izplatīta jau gadsimtiem ilgi, tomēr nozīmīgi pētījumi šajā jomā veikti tikai pēdējā laikā.

Piemēram, 2006. gadā Bernes universitātes zinātnieki atklāja, ka naktīs, kad Mēness nav redzams, cilvēki guļ vidēji sešas stundas un 49 minūtes, turpretī pilnmēness laikā - par astoņām minūtēm mazāk.

Savukārt citi pētījumi konstatējuši korelāciju starp pilnmēnesi un augstu trauksmes un depresijas līmeni, kā arī urīnpūšļa problēmu saasināšanos un pat podagru.

Jaunākajā pētījumā starptautiska zinātnieku grupa izpētījusi 300 vidējā vecuma vīriešu un sieviešu paradumus, kontrolējot, cik daudz šie brīvprātīgie gulējuši naktīs, kad pie debesīm bijis pilns mēness, jauns mēness un aptumsums.

Pētījuma rezultāti publicēti populārzinātniskajā žurnālā Sleep, un zinātnieki atzīst, ka pagaidām nespēj izskaidrot, kā tieši Mēness cikli ietekmē atpūtu nakts stundās. Tiek pieļauts, ka tas ir saistīts ar Mēness gravitācijas ietekmi uz smadzenēm dziļā miega laikā.

"Nav izslēgts, ka pilnmēness laikā uz neirohormonu atbrīvošanos var iedarboties Mēness elektromagnētiskā starojuma izmaiņas vai gravitācija. Daži novērojumi ļauj pieņemt, ka paisuma spēks ietekmē dažus bioķīmiskos procesus cilvēka organismā," teikts pētījuma aprakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!