Foto: Shutterstock

Grieķijas ekonomiskās problēmas un pat bankrota draudi pašlaik ir visas pasaules uzmanības centrā, tāpat kā plānotais atvaļinājums jau šovasar. Vai pašlaik braukt atpūsties uz Grieķiju būs izdevīgi, vai tieši otrādi – rezervācijas var tikt atceltas?

Izrēķini, cik vajag, un ņem naudu līdzi

Jau šajā svētdienā, 5. jūlijā, Grieķijā notiks referendums, kas būs saistīts ar notiekošajām Grieķijas sarunām ar Eiropas Savienību un iespējamo vienošanos ar Grieķijas kreditoriem. Līdz šai dienai visas bankas un fondu biržas būs slēgtas. Tomēr aizliegums izņemt vairāk nekā 60 eiro skaidrā naudā ik dienu attiecas tikai uz Grieķijas iedzīvotājiem, tūristiem formāli problēmām nevajadzētu būt. 

Tomēr tā gluži nav. Latvijas Ārlietu ministrija ceļotājus, braucot uz Grieķiju, aicina nodrošināties ar skaidru naudu vai maksāt ar karti. Vēlams iepriekš painteresēties un izrēķināt, cik liela summa būs nepieciešama dzīvošanai, ēšanai un izklaidei, lai beigās naudas nepietrūktu.

Foto: Shutterstock

"Sazinoties ar klientiem, kas atrodas Krētas salā noskaidrojām, ka liela daļa bankomātu uz laiku nedarbojas, un pie tiem, kas darbojas stāv rindas, norēķināties ar ārzemēs izdotām bankas kartēm nav problēmu, restorāni un izklaides vietas strādā. Nekādas demonstrācijas nenotiek, viss ir mierīgi, un tūristi nekādus traucējumus nejūt," stāsta "Latvia Tour" vadītāja Ieva Keiša.

Rīdzinieks Justs Dimants, kas no 21. līdz 27. jūnijam bijis Grieķijas salā Krētā, stāsta, ka problēmas ar naudas izņemšanu sākušās īsi pirms aizbraukšanas – bankomātos beigusies nauda. "Sākumā vēl bija, bet tad, kad gribējām izņemt naudu braucienam uz lidostu taksim, naudas bankomātā vairs nebija. Tomēr lidostā problēmu nebija, un naudu dabūjām."

Cenas - vecās

Tūrisma nozarē strādājošie atzīst, ka ekonomiskā krīze Grieķijā pieprasījumu pēc ceļojumiem uz šo valsti nav diez ko ietekmējusi un šis joprojām ir viens no populārākajiem atpūtas galamērķiem.

Interesanti, ka arī tūrisma objekti, kuros iepriekš varēja norēķināties tikai ar skaidru naudu, pašlaik domā par iespējām norēķināties par ieeju arī ar maksājumu kartēm. Grieķijas Kultūras ministrija 29. jūnijā paziņoja, ka šāda iespēja turpmāk būs arī tūristu iecienītajā demokrātijas simbolā Akropolē. "Par to runāts jau ilgi, bet nu tas ir piepildījies. Vismaz tik ilgi, kamēr būs grūtības ar skaidro naudu, tūrisma grupas saņems kuponus," teikts ministrijas paziņojumā.

Arī lidostas, transporta infrastruktūra, viesnīcas un ekskursijas Grieķijā pašlaik tiek nodrošinātas normālā režīmā. Tomēr, ja kāds cer, ka pašlaik uz Grieķiju ceļot ir izdevīgāk un lētāk nekā pagājušajā vasarā, tam gan nebūs pamata, jo cenas saglabājušās iepriekšējās, arī nakšņošana viesnīcās vēl lētāka nav kļuvusi, stāsta Marina Ulanova, tūroperatora "Tez Tour" mārketinga vadītāja. 

Arī Dimants stāsta, ka cenas Grieķijā pašlaik esot aptuveni 30 % augstākas nekā pie mums, bet tūristu netrūkstot. "Tomēr ievērojām, ka Krētā, kas ir izteikta tūristu sala, ir daudz iesāktu un nepabeigtu jaunceltņu. Līdzīgi kā bija pie mums krīzes laikā, kad projekti tika iesaldēti."

"Jāpiezīmē arī, ka Eiropas lielāko tūroperatoru vadība šajās dienās uzturas Krētas salā un kopīgi ar viesnīcu tīklu pārstāvjiem apspriež iespējas, kā Krētā palielināt izmantojamo numuru skaitu šajā sezonā. Kopumā situācija ir ļoti stabila, nav vērojamas kaut kādas protestu izpausmes vai nekārtības, arī panikas krīzes saistībā nav. Grieķija joprojām ir ļoti droša atpūtas vieta," uzsver Ulanova.

Kur griezties problēmu gadījumā?

Ārkārtas situācijā Ārlietu ministrijas preses sekretārs Ivars Lasis iesaka nekavējoties sazināties ar Latvijas vēstniecību Grieķijā vai Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta diennakts dežurantu pa tālruni: +37126337711 vai e-pastu: palidziba@mfa.gov.lv. Tāpat Ārlietu ministrija stingri iesaka jebkurai personai, kas dodas uz ārvalstīm, pirms ceļošanas iegādāties dzīvības un veselības apdrošināšanas polisi, kas paredz arī personas repatriāciju slimības vai nāves gadījumā, kā arī reģistrēties konsulārajā reģistrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!