Foto: Publicitātes foto

Turpinot septembrī Tallinā aizsākto starptautiskā projekta "Baltijas gaismas ķēde" ("Baltic light chain") četru Baltijas valstu gaismas festivālu iniciatīvu, sestdienas naktī, 10.oktobrī, Lietuvas galvaspilsētas Viļņas naksnīgos parkus izgaismoja jauno mākslinieku gaismas instalācijas festivālā "Beepositive". Jau novembrī daļa no šiem objektiem būs skatāmi Rīgā.

"Beepositive" norises laikā varēja aplūkot gan septembrī Tallinā izstādītos speciāli "Baltijas gaismas ķēdei" tapušos darbus, kuru autori ir Paula Vītola (LV), Donatas Norusis (LT), Rūta Palionite (LT), Grete Veskivali (EE), Krista Dintere (LV) un Piotrs Mača (PL), gan jaunus darbus. Pirmoreiz tika eksponēta gaismas instalācija "Mītiskā radība" (autores Kotrina Čalkaite, Jurga Marcinauskaite (LT)), interaktīvs gaismas objekts "Gaismas skaņa" (Linas Kutavičus (LT)), objekts "Melnā saule" (Kadi-Mārja Vosu (EE)), videoprojekcija "Piejūras vēstures" (Agņeška Piesecka, Justīna Orlovska (PL)), kā arī vēl viena Donatas Norusis (LT) skulpturāla gaismas instalācija 'Ķermeņa daļas". Pirmoreiz varēja apskatīt arī interaktīvu konstruktīvu objektu "Gaismas dizainera sākuma komplekts", ko veidojis Toms Upītis no Latvijas.

Starptautiskais gaismas festivāls "Beepositive" ir gaismas dizaina un instalāciju festivāls, kas katru gadu rudenī notiek Lietuvas galvaspilsētā Viļņā. Festivāls piedāvā gan radošās darbnīcas, gan izglītības un kultūras programmas, gan eksperimentus ar gaismu, tirdziņus un citas aktivitātes, kas priecē gan pieaugušos, gan bērnus. Festivālu ik gadu apmeklē ap 30 tūkstoši cilvēku, kuriem "Beepositive" piedāvā iespēju aplūkot vairāk nekā 50 gaismas instalācijas un iesaistīties radošās aktivitātēs. Šogad, kad festivāls svinēja piecu gadu jubileju.

Foto: Publicitātes foto

Projekts "Baltijas gaismas ķēde" ir četru Baltijas valstu gaismas festivālu iniciatīva. Projekta ietvaros paredzēts izveidot gaismas festivālu ilgtermiņa sadarbības tīklu starp Baltijas valstīm – Igauniju, Latviju, Lietuvu un Poliju, lai palielinātu kvalitātes līmeni gaismas festivālos, nodrošinātu mobilitātes un starptautiskas karjeras iespējas māksliniekiem un veicinātu sabiedrības informētību par gaismas festivāliem.

Pēc Tallinas, kur gaismas instalācijas bija skatāmas līdz 27. septembrim, tās aplūkojamas arī festivālos "Beepositive" 10.oktobrī Viļņā, "Staro Rīga" no 18. līdz 21.novembrim un festivālā "Narracje" Gdaņskā, 20. un 21.novembrī. Plašāka informācija par objektiem pieejama mājaslapā www.lightchain.org.

Pilsētvidē izstādītie un apskatāmie gaismas objekti tapuši projekta "Baltijas gaismas ķēde" vasaras skolā, kurā piedalījās astoņpadsmit studenti un jaunie mākslinieki no Baltijas valstīm. No izstrādātajām idejām starptautiska ekspertu žūrija izvēlējās labākos un piemērotākos gaismas objektu projektus, kuri šogad tiks realizēti un izstādīti četros Baltijas gaismas festivālos.
Projektu "Baltijas gaismas ķēde" organizē Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments sadarbībā ar "BEEPART kūrybines dirbtuves" (Lietuva), "Valgusfestival" (Igaunija) un "Instytut Kultury Miejskiej" (Polija). Projektu atbalsta Eiropas Savienības programma "Radošā Eiropa".

Vairāk informācijas: www.lightchain.org

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!