Martā Latvijas valsts mežu dabas parkā Tērvetē ikviens varēšot savām rokām uzmeistarot putnu būrīti, teikts parka mājaslapā. Savukārt pirms Lieldienām bērniem paredzētas īpašas darbnīcas un izklaides.

Jaunā putnu māju gatavošanas darbnīca atvērta Rūķu sētā, kur zinošais un prasmīgais Rūķu saimes pārstāvis visiem atklāšot putnu būrīša izgatavošanas un izvietošanas noslēpumus. "Šogad apmeklētājiem, ņemot rokā āmuru un nagliņas, piedāvājam izgatavot mājokli mazajiem putniņiem – zīlītēm. Katrs putnu mājas gatavotājs aicināts ņemt būrīti līdzi, izvietot pie savas mājvietas, dārzā, parkā vai skolas apkārtnē un priecāties par pirmajiem iemītniekiem – dziedošajiem lidoņiem," rakstīts Tērvetes parka mājaslapā.

Kad pirmais mājas darbs – putnu būrīša izlikšana – paveikts, visi aicināti arī atsūtīt fotogrāfiju ar īsu aprakstu uz e-pasts: tervete@lvm.lv, kurā Latvijas pilsētā vai novadā putniem uzcelta jauna mājvieta.

LVM dabas parks Tērvetē vides izziņas programmas "Izzini mežu" ietvaros jau vairākus gadus aicina gan ģimenes ar bērniem, gan skolēnus ne tikai izgatavot jaunus putnu būrīšus, bet arī tos katru gadu tīrīt. Atšķirībā no mājas strazda, kas pavasarī izmet no būrīša veco ligzdas materiālu, mazie putniņi (zīlītes, melnie mušķērāji) būrīšus netīra, bet būvē jaunu ligzdu virsū vecajai.

Tādējādi pēc vairākiem gadiem būrītis ir pilns ar ligzdu materiāliem. Ligzda, kas uzbūvēta virs vienas vai vairākām vecajām ligzdām, ir vieglāk sasniedzama ligzdu postītājiem.
Ieeja putnu māju gatavošanās darbnīcā ar parka biļetēm.

Savukārt pirms Lieldienām, no 21. līdz 24. martam Tērvetē durvis vērs vides radošās darbnīcas bērnudārzu grupiņām un 1. līdz 2. klašu skolēniem. Tērvetes Rūķu saime bērnu grupas aicinās piedalīties trīs darbnīcās: izzinošajā, radošajā un rotaļīgajā. Meža gudrības Rūķu sētā mīsies ar jautrām rotaļām un olu ripināšanas sacīkstēm svaigā gaisā. Bērnus sagaidīs arī īsti garauši no Bauskas puses "Trušu pilsētiņas".

Informācija, pieteikšanās Lieldienu darbnīcām pa tālruni: 63726212 vai 29269794; e-pasts: tervete@lvm.lv.

Savukārt tos, kam tīk nedaudz ekstrēmas izjūtas, nedēļas nogalēs aicina Laimīgās zemes Gaisa takas – desmit metrus virs zemes veidotā virvju trase kokos. Tā ir iespēja iejusties rakstnieces Annas Brigaderes radītā pasaules atklājēja Sprīdīša ādā, dodoties aizraujošā ceļojumā uz Laimīgo zemi. Gaisa takās gaida tikšanās ar Meža māti, Lutausi, cīņa ar pašu Nelabo un citi aizraujoši prieki. Par Laimīgās zemes Gaisa taku apmeklējumu jānorēķinās atsevišķi no ieejas maksas dabas parkā. Grupām virs 10 cilvēkiem Gaisa takās vēlams veikt rezervāciju pa tālruni 29944079.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!