Mīlā un karā viss ir atļauts, un tas attiecas arī uz laulības dzīvi. Nemānīsim sevi. Pat mīlas pilnas attiecības var izvērsties par niknu cīniņu starp diviem nesamierināmiem ienaidniekiem.
Šajā bīstamajā laulības dzīves spēlē nekas nesagādā tādu baudu kā atmaksa un vienīgais, kas šķiet svarīgi, ir gūt virsroku. Mutiski un fiziski draudi un pāridarījumi kļūst par ieročiem laulības dzīves konfliktos.

Vienīgais padoms, ko var dot pāriem, kas uzsācis šādu cīņu: "Nekavējoties meklējiet palīdzību vai izstājieties no spēles." Par laimi, lielākā daļa cilvēku nav gatavi izcīnīt līdz galam šīs nežēlīgās un destruktīvās cīņas. Vēl vairāk, es pieņemu, ka visi tomēr vēlas iemācīties veidot mierīgas un mīlestības pilnas attiecības. Ja tas ir tā, tad ļauj man tevi nopietni brīdināt. Nekad nedraudi partnerim un nemēģini iebiedēt vai nodarīt pāri savam partnerim.

Lai cik dusmīga tu būtu, apsoli sev vienu lietu - nekad un nekādos apstākļos ne ar vārdiem ne darbiem nedraudēt savam dzīves draugam. Ja tev nav īsti skaidrs, kas ir drauds, to varētu skaidrot kā izteikumu, žestu vai rīcību, kuras nolūks ir nodarīt fiziskas vai emocionālas sāpes partnerim.

Partneris, kurš draud, ir partneris, kuru dzīvesbiedrs, iespējams, ir dziļi sarūgtinājis vai sāpinājis, vai arī viņš ir cilvēks, kas pats kādreiz cietis vārdiskus vai fiziskus pāridarījumus. Vienīgais veids, kādā šāds cilvēks prot mazināt savas ciešanas, ir pāridarījumi partnerim. Ja atmaksa šķiet svarīgāka par uzklausīšanu, tad jūsu attiecības ir tuvu bīstamai krīzei.

Patiesībā, ja pajautātu pārim, kuru attiecības nonākušas šādā bīstamā situācijā: "Vai jūs patiešām vēlaties darīt pāri viens otram?" atbilde vienmēr būtu: "Nē, es vienkārši tik ļoti saskaišos, ka viņš mani neuzklausa, ka zaudēju savaldību," vai "Man nepatīk tas, kas notiek ar mums, taču es tik ļoti esmu pūlējusies, lai viņš mani saprastu, bet viņš vienkārši atsakās klausīties. Viss ir aizgājis tiktāl, ka vienīgais, ko es vēlos, ir nodarīt viņam sāpes." Šo sarūgtinājumu dēļ cilvēki ķeras pie vardarbības, uzskatot, ka tā ir vienīgais līdzeklis, kā sevi aizstāvēt.

Vingrinājums:

Lai palīdzētu mazināt dusmas, iesaku šādu vingrinājumu. Vēlos uzsvērt, ka tas nevar aizstāt profesionālu palīdzību, kas šādās situācijās var izrādīties ļoti būtiska. Ja tu jūti, ka tevi pārņēmušas dusmas pret savu partneri, rīkojies šādi:

  1. Ieej istabā, kur tevi neviens neiztraucēs un ar rokām vai tenisa raketi dauzi spilvenu, līdz tu jūti, ka dusmas sāk noplakt. Ja tas tev palīdz, sitot spilvenu vari arī kliegt vai lamāties. Iesaku darīt to tā, lai neviens tevi nedzird.
  2. Pēc tam paņem papīra lapu un uzraksti visu, par ko tu dusmojies uz savu partneri. Sāc katru teikumu ar vārdiem: "Es dusmojos uz tevi tāpēc, ka..."
  3. Uzraksti savam partnerim vēstuli, kurā izstāsti visu, kas tevi sanikno. Centies nevainot partneri, bet raksti par saviem sarūgtinājumiem, vientulību un par to, kas tev šajās attiecībās pietrūkst.

Tālāk: 9. Nepazemo partneri

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!