Foto: Shutterstock
Satiekot kārtējo pievilcīgo vīrieti, tu, iespējams, domāsi, ka zvaigznes beidzot ir sastājušās tev vēlamā pozīcijā un pēc vairākām vilšanām, piedzīvotām neveiksmēm un sāpīgām atziņām tomēr arī tu esi sastapusi savu īsto – vīrieti, ar kuru vērts saistīties nopietnās attiecībās, plānojot arī kopīgu nākotni.

Lai prieks par jauno simpātiju objektu neizrādītos pāragrs vai, tieši otrādi, jau krietnu laiku ilgušās attiecības patiesībā neizrādītos vien lieka laika tērēšana ar cilvēku, kura ceļiem patiesībā nemaz nav lemts krustoties ar taviem, vērts aizdomāties par īpašībām, pēc kurām lūkoties partnerī, ar kuru vēlies veidot kopīgu dzīvi.

Protams, ikvienam cilvēkam būs savi individuāli kritēriji, pēc kuriem vērtēsim mīļoto, taču ir arī kopīgas īpašības, kas vieno veiksmīgas attiecības un partnerus, kam vērts veltīt savu laiku, enerģiju un rūpes savstarpējo attiecību kopšanā. Nedaudz plašāk par tām stāsta grāmatas "Secrets of Great Marriages: Real Truths from Real Couples About Lasting Love" autori, attiecību terapeiti un psihologi Linda un Čārlijs Blūmi (Linda Bloom, Charlie Bloom).

Kopīgas intereses

Ikvienu saskaņas un harmonijas pilnu partnerattiecību pamats ir draudzība. Savukārt draudzība dzimst vienotās interesēs un pasaules uzskatos. Vai jums ir patīkami pavadīt laiku, nodarbojoties ar kopīgām aktivitātēm? Pārus vienojoši vaļasprieki veido komandas garu un stiprina savstarpējo saikni.

Gadījumā, ja attiecības ar jauno sirdsāķīti ir vēl tikai sākuma fāzē, vīrieti tuvāk iepazīt ļaus šādu jautājumu uzdošana, abiem sniedzot uz tiem atbildes:

  • Kādas bija tavas intereses, aizraušanās un hobiji bērnībā?
  • Vai ar kādu no tiem nodarbojies arī šobrīd?
  • Vai tevi vairāk saista aktivitātes, kas pieprasa fizisku vai garīgu piepūli un izaicinājumus?
  • Kādā laikmetā tu labprāt dzīvotu, ja varētu to izvēlēties?
  • Vai ir kādas nodarbes, aktivitātes, ko noteikti nevēlies izmēģināt?

Humora izjūta

Smiekli, savstarpēja ķircināšana, pašironija un spēja uz notikumiem paraudzīties ar humoru attiecībām piešķir vieglumu un bezrūpību, kas ļauj vieglāk atrisināt arī sarežģītas situācijas un problēmas. Tāpēc ir vērts sev uzdot jautājumu – vai esot kopā ar partneri, jūties priecīga, vai šis cilvēks spēj tevi sasmīdināt un arī pats labprāt smejas un joko?

Pētījumos ir pierādīts, ka smiešanās, kā arī prasme pajokot par sevi un optimistiska personība kopumā ir kritēriji, kas raksturo teju katras ilglaicīgas un nopietnas attiecības, ļaujot to dalībniekiem vieglāk pieveikt dažādus izaicinājumus un vienkārši justies labāk, esot apmierinātākiem vienam ar otru.

Tāpat atklāts, ka spēja uz situācijām paraudzīties no to komiskās puses veicina arī piedošanas spēju, ļaujot ātrāk atbrīvoties no aizvainojuma. Jāpiebilst, ka par sirsnīgas smiešanās pozitīvajām īpašībām un ietekmi uz mūsu veselību ir runāts gana daudz un bieži – kārtīga izsmiešanās ne tikai spēcina mūsu imunitāti, veicina noturību pret stresu un mazina paaugstinātu asinsspiedienu, bet arī novērš hronisku slimību un depresijas, kā arī citu garīgās veselības problēmu rašanos, apgalvo pētnieki.

Spēja komunicēt

Prasme paust savas sajūtas vārdos, izsakot bažas, kā arī ieklausoties otra cilvēka teiktajā, ir vēl viens būtisks partnerattiecību priekšnosacījums. Ikviena no mums zina, cik grūti ir komunicēt ar cilvēku, kurš savas izjūtas pauž nevis atklāti par tām runājot, bet noslēdzoties sevī un klusējot, vai ne? Šī un citas pasīvās agresijas formas attiecībās var izpausties dažādi, taču ilgtermiņā rada vien attālināšanos un savstarpējās saiknes zudumu.

Jāpiebilst, ka ikvienu attiecību sākumposmā ir būtiski pārrunāt arī nozīmīgus tematus, kas ietekmē pāra kopdzīvi un iespējamo nākotni. Protams, tieša sarunas uzsākšana par tiem ne vienmēr būs labākā pieeja partnera izzināšanai un tuvākai iepazīšanai, taču ir tēmas, ko nudien vērts aplūkot. Lūk, dažas no tām:

  • Finanses – naudas tērēšanas, uzkrāšanas paradumi; attieksme pret budžeta veidošanu un izdevumu sadali;
  • Veselība – slimību vēsture, ģimenes locekļu veselība, iespējamās slimības, kas var ietekmēt arī partneri vai kopīgos bērnus;
  • Attieksme pret bērniem, to audzināšanu;
  • Reliģiskā pārliecība.

Punktualitāte

Nav noslēpums, ka attiecības ar cilvēkiem, kuri neievēro norunas, netur doto vārdu un ir nepastāvīgi, veidojas sarežģīti. Protams, pārmērīga punktualitāte, savukārt, var kļūt par apgrūtinājumu, taču samērīgās devās tā ir nepieciešama ikvienā savienībā. Ja apzinies, ka tavs partneris ir cilvēks, uz kuru vari paļauties, rēķinoties ar viņa dotajiem solījumiem un to izpildi, zini, ka jūsu attiecībām ir perspektīvas iespējas.

Visvienkāršāk novērtēt partnera attieksmi pret dotā vārda turēšanu varēsi noteikt, objektīvi paraugoties uz laiku, kas nepieciešams viņa doto solījumu izpildīšanai, kā arī to, vai vari paļauties un rēķināties ar mīļotā sniegto atbalstu ikvienā dzīves situācijā.

Kompromisu rašanas māksla

Neraugoties uz zināmu saskaņas un savstarpējās sapratnes nepieciešamību ikvienu partnerattiecību veidošanā, nereti, protams, gadās situācijas, kad saduras divi atšķirīgi viedokļi. Vienīgais veids, kā veiksmīgi atrisināt nesaskaņas, ir, spējot rast kompromisus. Tomēr vienošanās ne vienmēr tiek panākta vienkārši un ātri. Nereti mūs piekāpties otra cilvēka teiktajam kavē pašu spītība, tāpat zināmu ietiepību var izrādīt arī partneris.

Tiesa, vēloties saglabāt attiecības un rūpējoties par to kvalitāti, vēlme rast kopīgu valodu radīsies gluži dabiski pat tad, ja būs nepieciešams atkāpties no zināmiem principiem. Savukārt, ja, piemēram, konflikta situācijā sastopies ar vienu vienīgu taisnību, kas pieder vīrietim, izvērtē, cik saskanīga un harmoniska varētu būt šo attiecību nākotne.

Dāsnums

Dāsnums izpaužas ne tikai attieksmē pret finansēm. Tas var tikt fiksēts arī neskaitāmos citos veidos ikdienas saskarsmē ar līdzcilvēkiem, jo īpaši – mīļoto. Vērtējot, vai šī īpašība piemīt tavam partnerim, vari sev uzdot sekojošus jautājumus – vai mīļotais ir gatavs atteikties no paša labuma jūsu abu labklājības un laimes vārdā? Vai jūties kā viena no galvenajām sava vīrieša ikdienas dzīves prioritātēm? Vai tavs partneris izrāda rūpes par savu ģimeni, iespēju robežās palīdzot vecākiem, vecvecākiem, brāļiem un māsām vai citiem radiniekiem?

Personības dvēseles dāsnumu raksturo spēja piedot, prasme izteikt komplimentus un priecāties par otra panākumiem, dzīvesprieks un gaišs pasaules redzējums, spēja ziedoties augstāka mērķa vārdā, kā arī citi cēli žesti, kas ļauj izjust mīļotā pieķeršanos, rūpes un gādīgumu.

Ambiciozitāte

Lai gan nav noteiktas mērauklas, pēc kuras vērtēt mīļoto cilvēku (mums katrai taču ir savi kritēriji, kā jau minējām iepriekš), vairums sieviešu partnerī gluži zemapziņas līmenī lūkojas pēc cīņasspara, ambiciozitātes un mērķtiecības. Šīs īpašības lielā mērā ietekmē ne tikai personības ikdienu, bet arī attiecības kopumā, ļaujot mums noteikt, kurp konkrētā savienība virzās.

Vīrieša orientēšanās uz mērķi un vēlme sasniegt iespējamās savas dzīves virsotnes gan karjerā, gan partnerattiecībās sievietei sniedz drošības sajūtu un apziņu, ka konkrētā savienība ik dienas attīstās, ļaujot tās dalībniekam vienam otru nemitīgi papildināt, mudinot arī attīstīties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!