Foto: Shutterstock

Šķiršanās, īpaši, ja izjukusi laulība un ģimene, ir nepatīkams notikums jebkurā gadījumā: gan tad, ja tā bijusi gaidīta un nākusi kā atvieglojums, gan tad, ja otra cilvēka aiziešana no mūsu dzīves notikusi pēkšņi. Tomēr katrai medaļai ir divas puses un neveiksmīgu attiecību izjukšana var būt arī nozīmīgs pavērsiena punkts pretim labākai dzīvei. Lūk, Woman's Day piedāvātie veidi, kā šķiršanās var padarīt mūsu dzīvi un arī mūs pašus labākus, kā arī Viņa.lv apkopotā sieviešu pieredze par piedzīvoto.

Atkal jutos kā lemtspējīgs cilvēks, nevis atkarīga no otra

Foto: Shutterstock

Esot attiecībās, ir viegli daļu ikdienas pienākumu uzticēt otram. Viens no izplatītākajiem situācijas pavērsieniem ir nevienlīdzīga atbildības uzņemšanās pār finansēm, īpaši, ja vīrietis ir tas, kurš strādā, savukārt laulībā esošā sieviete uzturas mājās, audzinot bērnus.

"Biju precējusies desmit gadus, un šai laikā nestrādāju. Bijušais vīrs vēlējās, lai rūpes veltu mūsu bērniem un mājoklim, nevis veidoju karjeru. Es šādam variantam piekritu – kādu laiku bija pat patīkami nemocīties ar darba radīto stresu, bet mierīgi rosīties mājās un dārzā. Protams, laiku pa laikam pieslēdzos dažādiem projektiem, taču lielais pelnītājs tik un tā bija vīrs.

Kad mūsu laulība izjuka, sākumā jutos pilnībā izmesta no laivas. Jā, man bija uzkrājumi un tuvinieku atbalsts, kas neļāva palikt uz ielas, tomēr apziņa, ka nu viss ir atkarīgs tikai un vienīgi no manis bija biedējoša. Taču, kad ar sākotnējo šoku tiku galā, mani pārņēma sajūsma! Es un tikai es biju atbildīga par savu izdevumu plānošanu, uzkrājumiem, maksājumiem par pašas lietām. Atkal jutos kā lemtspējīgs cilvēks, nevis atkarīga no otra," Inga, 39 gadi.

Nu vairs nebaidos runāt un pastāvēt par sevi

Foto: Shutterstock

Protams, ikviena šķiršanās ir nepatīkama. Gan tad, ja par mīļotā cilvēka aiziešanu no savas dzīves pārdzīvo, gan tad, ja esi atvieglota par neauglīgo attiecību izbeigšanos. Jebkurā gadījumā sajūta, ka reiz būvētie sapņi tomēr ir sagruvuši, sāpina. Taču raugies uz to no gaišās puses – šķiroties no cilvēka, kurā reiz saskatīji partneri visam mūžam, ir kļuvis skaidrs, ko no otra cilvēka vēlies sagaidīt un ko – nē.

"Pēc šķiršanās kļuvu daudz drosmīgāka. Ilgus gadus, tā vietā, lai paustu savu viedokli skaļi, biju klusējusi – mīļā miera labad. To, protams, izmantoja mans partneris, kurš bija tas, kurš attiecībās noteica toni. Nu es vairs nebaidos runāt, turklāt darīt to pārliecinoši un pastāvēt par sevi. Tāpat arī zinu, kas man otrā pusītē patiešām ir būtiski. Agrākās kvalitātes, pēc kurām vīriešus vērtēju, ir pamatīgi mainījušās. Priecājos par šo skaidrību," Laura, 31 gads.

Tagad man ir vēl viena augstākā izglītība

Foto: Shutterstock

Vairums sieviešu pēc šķiršanās burtiski uzplaukst jaunai dzīvei. Tiek pieņemti izaicinājumi, izvirzīti mērķi un realizēti savulaik malā noliktie sapņi. Teju katra taču ir piedzīvojusi sajūtu, kad pēc neveiksmes privātajā dzīvē mostas milzu vēlme sevi realizēt profesionāli, vai ne? Lūk, vismaz viens ieguvums no nepatīkamās situācijas.

"Pēc šķiršanās sapratu, ka tikai un vienīgi es pati esmu atbildīga par to, kāda ir mana dzīve. Tāpat mani piemeklēja spēcīga sajūta, ka es nebūt nedzīvoju tā, kā man vajadzētu, kā es varētu! Laulības laikā, šķiet, biju sevi mazliet pazaudējusi, vairs neredzot virzienu, kādā iet, un mērķus, pēc kuriem tiekties. Nolēmu to mainīt un iestājos augstskolā. Nu man ir vēl viena augstākā izglītība un plāni veidot savu biznesu. Domāju, bez neveiksmes privātajā dzīvē es nebūtu tam saņēmusies," Iluta, 34 gadi.

Biju nolaidusies, nu jūtos un izskatos uzplaukusi

Foto: Shutterstock

Dažādi pētījumi liecina, ka precēti cilvēki dzīvo ilgāk. Taču ar nosacījumu – ja laulība ir laimīga. Pretējā gadījumā, pārciestais stress mūsu veselību tikai pasliktinās.

"Laulības pēdējā gadā es burtiski sabruku. Zināju, ka vīrs nav uzticīgs, konfliktēju ar bērniem, kuri notiekošajā vainoja mani… Jutos kā pēdējā neveiksminiece, un tas, protams, ietekmēja manu pašsajūtu. Nebeidzamo stresu un depresiju remdēju ar ēdienu. Apzinājos, ka esmu nolaidusies, pazaudējusi sevi, taču man nebija spēka tam pretoties. Biju padevusies.

Tikai tad, kad beidzot pieņēmu faktu – laulība ir izjukusi, jāiesniedz šķiršanās – burtiski pamodos. Savas sirdssāpes un dusmas sāku remdēt sportā. Laikam jau manī pamodās kaut kāda snaudusī pašcieņa. Sapratu, ka, ja man dara pāri citi, tad vismaz pašai sevi ir jālolo. Kad ritēja šķiršanās, jau biju zaudējusi daļu liekā svara, bet nu esmu pilnībā mainījusi savu izskatu. Jūtos uzplaukusi un, jā, laimīga! Un tas, protams, ir pozitīvi ietekmējis manu veselību un pašsajūtu," Rūta, 33 gadi.

Varu realizēt savus sapņus, par to nejūtoties vainīga

Foto: Shutterstock

Ne vienmēr mūsu vēlmes sakrīt ar mūsu partnera uzskatiem un vajadzībām, kā arī kopējo situāciju ģimenē. Tev tik ļoti gribas doties ceļojumā pa Āziju, taču nauda jāiegulda nemitīgajā ģimenes mājokļa remontā, bērnu vajadzībās un citās krietni nozīmīgākās lietās. Tāpat tam arī nav laika – kopīgu atvaļinājumu paņemt nav iespējams, kurš tad pieskatīs māju un suni, un vispār – varbūt jau esi par vecu, lai ceļotu? Šādas izjūtas piemeklē virkni sieviešu, kā rezultātā nelaimīgas laulības šķiršana var šķist kā vēl lielāka atbrīvošanās.

"Manam bijušajam vīram ceļot nepatika, savukārt es pati nevarēju saņemties doties uz kādu svešu valsti viena. Arī tik tuvu draudzeņu ar līdzīgām interesēm man nebija. Tā nu klusītēm cerēju, ka varbūt kādreiz tomēr izdosies paviesoties zemēs, par kurām biju lasījusi, nebeidzami ilgi skatījusies fotogrāfijas un video, kā arī citādi interesējusies. Un šis laiks patiešām pienāca. Bērni izauga, aizgāja savā dzīvē, savukārt mēs ar vīru attapāmies kā pieklājīgi svešinieki, kuri nezina, ko vienam ar otru iesākt. Šķiršanās bija ātra, viegla un nesāpīga, mans paziņu loks kļuva kuplāks un nu man beidzot ir visas iespējas realizēt savus kādreizējos sapņus, nejūtoties par to vainīgai ne mirkli!" Guna, 48 gadi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!