Foto: PantherMedia/Scanpix
Sejas vaibsti pamazām, bet tomēr izplūst, ādas krāsa kļūst pelēcīga, vizīte pie kosmetologa tiek atlikta no reizes uz reizi, sev iestāstot, ka neviena procedūra tik un tā nav pietiekami efektīva, turklāt pat to laikā sasniegtie niecīgie uzlabojumi ātri zūd. Ja tā ir pārliecība vai kaut vai tikai šaubas, otros svaru kausos derētu ielikt informāciju par tādu iespēju kā detoksikācija. Par to stāsta franču biologs Stefans Žolēns.

Skaistumkopšanas pasaulē Stefans Žolēns ir atzīts eksperts. Viņš sadarbojies ar tādiem zīmoliem kā Guerlain un Kiehl's, taču īpaši veiksmīga bija viņa sadarbība ar Colette, šā veikala kosmētikas nodaļai piesaistot daudz lielāku uzmanību, turklāt īpaši ieinteresējot tieši prasīgākos klientos. Pirms dažiem gadiem Stefans nolēma sākt savu biznesu, atverot Parīzē pirmo organiskā SPA salonu L'Appartement 217. Šis salons iekārtots dzīvoklī - septiņu istabu apartamentos ar greznu interjeru un ļoti mājīgu noskaņu - gaisā virmo rozmarīna un vībotnes aromāts, klusināti skan ritmblūzs, radot absolūtas harmonijas izjūtu. Te tiek piedāvātas salīdzinoši retas procedūras. Acīmredzot tieši tāpēc šī vieta kļuvusi ļoti populāra - gaidītāju sarakstā lasāmi arī slavenību vārdi, piemēram, Sofija Kopola šeit izmēģinājusi visus salona piedāvātos masāžas veidus, bet Izabellai Adžāni patīk pagulēt zem japāņu kupola Iyashi Dome.

Būdams diplomēts biologs, Stefans Žolēns māca saviem klientiem, kā panākt harmoniju ar sevi un kā atjaunot seju un ķermeni, izmantojot savas zināšanas gan šūnu atmiņas teorijā, gan aromterapijā, gan kinētiskajā vingrošanā un psiholoģijā. Savu metodi viņš balstījis uz pārliecību, ka atjaunošanos var panākt, sasniedzot iekšēju harmoniju, jo bez tās nav iespējams panākt pietiekamus un ilglaicīgus rezultātus.

Attīrīšanās māksla
Ar katru dienu mūsu organismā palielinās tajā uzkrājošos šlakvielu daudzums - tās nāk gan no apkārtējās vides, gan ar uzturā lietoto nekvalitatīvo pārtiku. Organismu apgrūtina stress un nepareizs dzīvesveids, tāpēc laika gaitā tam kļūst aizvien grūtāk tikt galā ar šiem atkritumiem un tos izvadīt. Galu galā uzkrājušās šlakvielas var provocēt dažādas nepatīkamas lietas un saslimšanas, piemēram, celulītu, tauku izgulsnēšanos, gremošanas pro-blēmas, izraisīt uztūkumu zem acīm... Reāls šo problēmu risinājums var būt detoksikācijas programma. Stefans Žolēns uzskata, ka āda jādziedē iekšķīgi. Attīrot iekšējos orgānus, īpašu uzmanību pievēršot izvadsistēmu orgāniem - urīnpūslim, nierēm, žultspūslim, liesai, zarnu traktam un aknām -, iespējams jūtami uzlabot labsajūtu un organisma kopējo stāvokli. Taču rīcībai jābūt secīgai un pārdomātai. Ārsts brīdina, ka attīrīšanās programma ir sarežģīts komplekss, kura gaitā var rasties arī problēmas: "Process parasti saistīts arī ar tā sauktajām attīrīšanās krīzēm. Jāsāk ar ēšanas paradumu un dzīvesveida maiņu. Attīrīšana jāsāk pakāpeniski, lai izvairītos no paaugstinātas temperatūras, vemšanas un caurejas. Pēc vairāku dienu attīrīšanas procedūrām cilvēkam var mazliet sāpēt galva, dažreiz - arī sirds. Var pārņemt grūtsirdība. Taču tas viss ātri pāriet.

Ja cilvēks ir sevi sakārtojis iekšēji, tas atspoguļojas arī viņa ārienē. Mūsu organisma reģenerēšanās spējas ir apbrīnojamas. Pirmie rezultāti var parādīties pēc divām nedēļām, mēneša vai diviem mēnešiem - precīzu laiku paredzēt grūti, jo rezultāti izpaužas ļoti individuāli. Šo procesu tēlaini var salīdzināt ar ziedu. Kosmetoloģiju galvenokārt interesē puķes ziedlapiņas, par zieda kātiņu tai jau ir mazāka interese,
bet augsnei, kurā puķe aug, kosmetologs var vispār nepievērst uzmanību. Tomēr zieda skaistumu un noturību pret laika apstākļu maiņām nodrošina tieši augsne. Tas pats notiek ar cilvēka organismu. Kad cilvēks sasniedzis 40 gadu vecumu, viņš domā, ka āda svaigumu zaudējusi tikai tāpēc, ka iet gadi. Patiesībā šiem procesiem ar vecumu nav nekāda sakara. Skaistums dzimst iekšienē."

Tas ir jāzina
Par harmoniju organismā liecina ne tikai laba āda, skaisti mati un stipri nagi, bet arī fiziskā enerģija, jo tieši tā organismam palīdz pašattīrīties. Stefans Žolēns uzskata, ka cilvēka ķermenis pats spēj izvadīt piesārņojumu, ļaujot izzust celulītam, pietūkumam zem acīm, kā arī tauku nogulsnējumiem uz gurniem, jostasvietas un muguras. Ja šie tauku nogulsnējumi nepazūd, tas nozīmē, ka organisma izvadsistēmas netiek galā ar saviem uzdevumiem. Labs stimuls organismam var būt sports, tomēr pārāk liela slodze var kaitēt. Tam nepieciešama maiga stimulēšana. Žolēns iesaka 20 minūtes dienā pavadīt klusā vietā un vienkārši mierīgi elpot. Tā vajadzētu rīkoties katru dienu divas nedēļas. Sākumā šis ieteikums var šķist muļķīgs, taču ar to panāktie rezultāti ir pārsteidzoši. Organisms sāk strādāt labāk, daudz aktīvāk izvadot šlakvielas. Tā ir iespēja bez jebkādas piepūles tikt vaļā no liekajiem kilogramiem, pat neapmeklējot sporta zāli.

Ir vēl dažas nianses, par kurām daudzi nezina. Droši vien apbēdināti jutīsies tie, kam garšo mocarellas siers ar tomātiem, bet tomāti kopā ar piena produktiem nav ieteicams savienojums, jo abi produkti ir oksidētāji, kuru iedarbība organismam jāneitralizē. Mikroelementi, kuri veic šo uzdevumu, atrodas kaulos. Jo vairāk cilvēks ēd piena produktus, jo ātrāk tiek izlietotas kaulos esošās mikroelementu rezerves. Tā pamazām var veidoties osteoporoze. Lai tas nenotiktu, Stefans Žolēns iesaka lietot vitamīnus un pēc iespējas atturēties no piena produktiem. Parastā piena vietā
labāk lietot mandeļu pienu. No sojas vispār vajadzētu atteikties, jo tajā ir pārāk daudz hormonu.

Personiski pārbaudīts
Kad teorija apgūta, jāķeras pie prakses. Agri no rīta dodos uz Stefana Žolēna salonu. Kā aperitīvu saņemu vācu profesora un detoksikācijas programmu izstrādātāja. Pētera Džentšura ieteiktu zāļu uzlējumu. Blakus uz šķīvja - divas mazas karotītes ar putekšņu, graudaugu un sasmalcinātu žāvētu dārzeņu maisījumu, kas pēc garšas atgādina vīģi ar seleriju. Dīvaina garša, taču ēst var. Tagad jāizmēģina slavenais Iyashi Dome kupols - iekārta, kas radīta Japānā, lai novērstu Hirosimā notikušā atombumbas sprādziena ietekmi uz cilvēku organismu. Šis aparāts palīdz no organisma izvadīt ne tikai smagos metālus, bet arī taukus, šlakvielas un pat parazītus. Pusstundu ilga seansa laikā organisms sadedzina  600 kilokaloriju un ar elpošanu izvada 1,2 litrus šķidruma, ko varētu panākt, piemēram, noskrienot 20 kilometrus. Pēc procedūras - duša ar dinamizētu ūdeni un glāze zāļu sulas. Nākamais posms - masāžas. Un tās ir satriecošas! Ķermenis gluži vai dzied, taču gulēt, kā tas mēdz būt pēc parastās masāžas, negribas it nemaz. Pienācis laiks mazliet uzēst. Kas būs pusdienās? O, tās taču ir īstas gardēža dzīres - gaspačo no svaigiem dārzeņiem, ingvera, piparmētrām un kressalātiem, ābolu un ingvera sula, dārzeņu suši, kūpināts tofu siers, bet desertā - cepeškrāsnī cepti augļi. Viss ir ļoti garšīgs. Bet šodienai tas arī viss...

Detoksikācijas programma paredzēta trim dienām. Pa šo laiku esmu zaudējusi apmēram piecus kilogramus ķermeņa svara. Bet tas ir tikai sākums, jo tagad tikai sākas mans darbs triju mēnešu garumā. Labi, ka nevajag ievērot īpašu diētu, taču ēšanas paradumus tomēr nāksies koriģēt, pilnīgi aizmirstot par miltu un piena produktiem, kafiju un augļiem pēc pulksten 17. No šā brīža es uzkodām vairs neizvēlos jogurtu, bet tā vietā apēdu kādu žāvētu augli. No rīta un vakarā dzeru zāļu novārījumu, bet dienā - zāļu sulu. Papildus tam jādzer arī vitamīni un ārīgi jālieto antioksidējošie sāļi, pirms gulētiešanas jāierīvē pāris pilieni ēteriskās eļļas un katru dienu jāatceras par "20 miera minūtēm".

...Kad rakstu šīs rindas, kopš Stefana Žolēna salona apmeklējuma pagājušas 27 dienas. Kādā brīdī mani bija pārņēmusi grūtsirdība un nogurums, bet tad atkal sajutu spēcīgu enerģijas pieplūdumu. Pozitīvās pārmaiņas ir acīm redzamas - vidukļa apkārtmērs ir samazinājies par vairākiem centimetriem, āda attīrījusies, sejas vaibsti kļuvuši izteiktāki, bet sīkās krunciņas gandrīz pazudušas. Pa šo laiku neesmu ievērojusi nekādu īpašu diētu, neesmu sevi mocījusi ar nogurdinošām fiziskām nodarbībām un neesmu apmeklējusi nekādas ultramodernas kosmētiskās procedūras. Izrādās, ka to visu mans organisms panācis pats saviem spēkiem.

Detoksikācija Latvijā
"Veselības salons 888" piedāvā attīrīšanas kursu, izmantojot īpašu no augiem radītu preparātu. Pēc datortestēšanas speciālists izvēlas klienta vajadzībām atbilstošāko attīrīšanas programmu. Dietologs sniedz padomus par veselīgu uzturu, lai stiprinātu imunitāti un attīrītu organismu. Centra speciālisti uzsver, ka attīrīšanās var kļūt par pirmo soli ceļā uz atbrīvošanos no tādām nepatīkamām izpausmēm kā, piemēram, alerģija, ādas slimības un migrēna.

Sanatorija Jantarnij bereg organisma attīrīšanai piedāvā sulu kūri. Pirmajā kūres dienā ēdiens pilnībā tiek aizstāts ar svaigi spiestu dārzeņu un augļu sulu kokteiļiem. Papildus jādzer arī Dr. Tereško attīrošās tējas. No otrās dienas ēdienkartē tiek iekļauti augļu un dārzeņu salāti, auzas, griķi, diedzēti graudi un žāvēti augļi. Svarīgs papildinājums šai ēdienkartei ir fiziskās nodarbības, kā arī sejas un ķermeņa kosmētiskās procedūras.

SPA centrs Salute Day SPA piedāvā procedūras, kas aktivizē toksīnu izvadīšanu no organisma. Īpaši populāra ir hidroterapeitiskā vanna Thalaxoterm, kura, stimulējot svīšanu, ļauj organismam attīrīties no šlakvielām un tauku nogulsnējumiem, bet asinsvadus "piespiež vingrot", tādējādi tos nostiprinot. Tvaika vannas efektu pastiprina kastaņas, alvejas, lavandas, citrona, rozmarīna, pačūlijas, cipreses un mārsila ekstrakta labvēlīgā iedarbība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!