Foto: PantherMedia/Scanpix
Līdz ar sezonas pirmajām karstajām dienām atklāta arī sauļošanās sezona. Šai sakarā piedāvājam ekspertu ieteikumus, kā ātri iegūt noturīgu iedegumu, vienlaikus nekaitējot ādai un veselībai.

  • Lai iedeguma mūžs būtu ilgāks un āda – mirdzošāka un labāk mitrināta, ieteicams dienā izdzert vismaz divus litrus ūdens. Bez tam – pietiekams šķidruma daudzums organismā uzlabos kopējo ādas izskatu, kā arī pašsajūtu un palīdzēs kristies liekajiem kilogramiem.
  • Tāpat neaizmirsti par regulāru pīlingu, tā attīrot ādu no atmirušajām šūnām, kas kavē iedeguma veidošanos.
  • Ja lieto sauļošanās līdzekļus ar pašiedeguma efektu, pēc pārnākšanas no pludmales nemazgājies vismaz četras stundas – tas ļaus līdzeklim iesūkties, nodrošinot maksimālo efektu.
  • Lai iedegums būtu spēcīgāks, pirms sauļošanās paātrini asinsriti. Ieej dušā un izmasē ķermeni vai dodies nelielā rīta skrējienā – tas piegādās šūnām vairāk skābekļa.
  • Neaizmirsti par ādas mitrināšanu – tas iedegumam liks saglabāties ilgāk un būt dziļākam. Pēc sauļošanās mitrinoša losjona lietošana ir obligāta.
  • Sauļošanās saprātīgā daudzumā ir patiesi noderīga veselībai – D vitamīns stiprina imunitāti, kaulus un zobus, kā arī uzlabo noskaņojumu. Vien atceries, ka pārmērīga sauļošanās veselībai savukārt kaitē.
  • Atceries, ka, sauļojoties dabiskajā saulē aizliegts lietot solārijiem paredzēto kosmētiku – tā var veicināt apdegumu veidošanos, kā arī nepasargā ādu no saules starojuma.
  • Nereti, dodoties sauļoties, izmantojam dažādas eļļas, tai skaitā populāro bērnu eļļu. Tomēr tās lietošana ir bīstama, jo veicina ādas vēža rašanos, kā arī priekšlaicīgu tās novecošanu. Bez tam – eļļa, protams, paātrina iedeguma veidošanos, tomēr tā paaugstina arī apdegumu, pigmenta plankumu un vasaras raibumu rašanās risku, kā arī vairums sauļošanās laikā izmantoto eļļu ir minerāleļļas, kas liedz skābekļa piekļuvi ādas šūnām. Tiesa, bērnu eļļas vari izmantot pēc sauļošanās, ar tām mitrinot un barojot ādu.
  • Iedeguma noturīgumu vari stiprināt arī, dzerot betakarotīna kapsulas vai lielā daudzumā ēdot burkānus - tas iedeguma toni padarīs arī tumšāku un vienmērīgāku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!