Foto: Shutterstock
Nāk rudens apgleznot Latviju… Tepat, rokas stiepiena attālumā, ir gada krāsainākais laiks dabā, kad košo vasaras zaļumu sāk nomainīt rudens pieklusinātie toņi un lapu dzīvespriecīgās krāsas.

Latvieša mentalitātei brūnie, oranžie, zeltainie un tumši sarkanie toņi ir sirdij tuvi un labāk "saprotami" krāsu valodā, tādēļ nevajadzētu baidīties tos izmantot sava mitekļa interjerā visu cauru gadu. Atliek vien izvēlēties sev tīkamāko no krāsām un ķerties pie darba - pārmaiņas būs acīmredzamas arī bez lieliem kapitālieguldījumiem.

Ja atjauno vai būvē māju, skaistajās rudens dabas nokrāsās vari iekārtot virtuvi, izklāt vannas istabas sienas vai akcentēt tikai atsevišķas detaļas - viss tavā ziņā. Portāls "Houzz" piedāvā variantu rudens krāsu gammas iedzīvināšanai savās mājās.

1. Griesti - interjera dizaineri zina, ka, spēlējoties ar krāsām, var panākt dažādus efektus: siltās krāsas vizuāli pietuvina objektu, bet vēsās attālina. Ja, piemēram, telpas griestus nokrāsosi tumšā purpura krāsā, tajā uzreiz radīsies pieklusināta un intīma noskaņa, līdz ar to šāds paņēmiens ir derīgs guļamistabā vai plašās telpās, kurām nepieciešams piešķirt "raksturu".

2. Nišas - ja tavā miteklī ir kādi stūri vai nišas, kurās vēlies radīt īpašu mājīguma sajūtu, tad droši vari ķerties klāt krāsošanas darbiem. Silti oranža vai purpurkrāsas siena nišas aizmugurē ļaus radīt īpašu relaksējošu atmosfēru un šādā stūrītī drīz vien gribēsies ieritināties ar karstas šokolādes tasi rokās un klausīties mīļāko mūziku vai baudīt rudens mieru un klusumu.

3. Īpaša akcentsiena - mūsdienu tehnoloģijas ļauj izpausties pat vistrakākajām interjera idejām. Radikāli noskaņotie var, piemēram, ķerties pie matēti zeltainās krāsas un tajā nokrāsot ēdamistabas centrālo sienu. Kombinējot rūsas aktivizētāju kopā ar metālisko krāsu, var iegūt interesantu efektsienu, kas piestāvēs ar ēdināšanu saistītām telpām - ēdamistabai un virtuvei. Kā zināms, siltie toņi, īpaši oranžais, veicina apetīti.

4. Spilgtas krāsas durvis - trakos toņos krāsotas ārdurvis ir vadošā interjera modes tendence šoruden. Ja tavā miteklī dominē silti brūnie un citi zemes toņi, tad bez šaubīšanās ieejas durvis vari nokrāsot oranžas - tas telpā ienesīs dzīvesprieku un liks ciemiņiem pasmaidīt, jau pārkāpjot slieksnim.

5. Sadzīves tehnika - šāda radikāla izvēle nav domāta konservatīviem cilvēkiem, bet lieliski izskatīsies jauniešu mitekļos vai tādā interjerā, kur spilgtas krāsas organiski iekļaujas kopējā koncepcijā. Dzeltena plīts vai oranžs ledusskapis būs pietiekami spilgti akcenti, lai nevajadzētu domāt par īpašiem telpas dekoratīvajiem elementiem, jo tie automātiski nonāks uzmanības centrā.

6. Virtuves darba virsma - ja vēlies nedaudz "pieklusinātāku" akcentu, virtuves mēbeles vari papildināt ar purpura krāsas darba virsmu. Šāda krāsa ir nomierinoša, uzrunājoša un piestāvēs neitrālu toņu virtuvei.

7. Grīdas - ne visi var atļauties interjera dizaineri vai pilnīgu dzīvokļa vai mājas pārbūvi. Viena lieta, ko bez problēmām izdarīt pašu spēkiem vai ar viena eksperta palīdzību, ir nomainīt grīdas segumu. Guļamistabai piestāvēs purpura toņu paklājs, virtuvei - sarkanvīna krāsas un oranžu toņu linolejs.

8. Gaismas ķermeņi - gandrīz visa stila interjeros labi izskatās matēta zelta toņa gaismas ķermeņi. Stilistiski pēc formas pieskaņo tos kopējai noskaņai, jo kļūdīties būs grūti - arī dabā visi gaismas avoti ir siltajos toņos: uguns, sveces liesma, rietoša saule…

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!