Foto: Publicitātes foto
Lapu savākšana pie mājas, parkos, sabiedrisko ēku teritorijās kļuvusi vienkāršāka. Šoruden lielāku interesi par lapu pūtējiem izrāda tieši mājsaimniecības, portālu "Delfi" informē veikalu tīkla "K-rauta" pārstāvji.

"Lapu pūtēji ir populāri ārzemēs. Šis darba rīks ievērojami atvieglo daudzo rudens darbu nastu. Turklāt, ja sākotnēji par lapu vākšanas efektivitāti pārliecinājās parku, skolu un citu sabiedrisko objektu apsaimniekotāji, tad tagad lapu pūtējus aizvien vairāk iegādājas arī mājsaimniecības," uzsver veikalu tīkla "K-rauta" pārstāve Maija Kalnciema.

Lapu pūtēji paveic daudz vairāk nekā vienkārši pūš lapas - taupot laiku un enerģiju, tie salīdzinoši ātri nopūš lapas no nevēlējamām vietām, piemēram, mājas pagalma, parka gājēju un riteņbraucēju celiņiem, ietvēm utml. Lapu pūtēji ir viegli pārnēsājami.

Daudzos lapu pūtējos ir iestrādāta iesūkšanas funkcija, kas lapas arī iesūc, un daudzi lapu pūtēju modeļi pat tās sasmalcina. Ar tiem var tīrīt terases vai nopūst uz bruģa sakrājušos netīrumus. Lapu pūtēji ir darbināmi gan elektriski, gan izmantojot  degvielu. Elektriskie lapu pūtēji ir vienkāršāk darbināmi un svara ziņā vieglāki. Bet to lietotājiem ir jārēķinās, ka šie agregāti ir paredzēti mazāku dārzu uzkopšanai. Uzkopjot lielākas platības, šiem modeļiem elektrības vads var izrādīties neparocīgs, tāpat ir jāuzmanās, lai motors nepārkarstu.

Dārzkopības konsultante Vēsma Dzintare uzsver, ka rudeņos ir svarīgi novākt lapas, it īpaši plankumainās. Labvēlīgā vide kaitēkļiem nākamajā sezonā var izraisīt kokiem dažādas nevēlamas slimības. Galvenokārt jāuzmanās augļu koku saimniekiem, jo koku slimības būtiski ietekmē arī augļu ražu.

Pērnās lapas, pareizi izmantojot, var būt arī ļoti vērtīgs dārza mēslojums. Ja dārza izvietojums to atļauj, no lapām var izveidot komposta kaudzi, kas laika gaitā kļūs par vērtīgu mēslošanas līdzekli. Kompostēšana ir ļoti vienkāršs risinājums, kā ietaupīt gan atkritumu izvešanu, gan minerālmēslu iegādi. Lai trūdošas lapas un organiskos atkritumus pārvērstu par augsnes bagātinātāju, pamatā ir pareiza komposta sabalansēšana un izvietošana kārtās. Lapas un zāles atliekas ir jāliek kārtās ar organiskajiem atkritumiem, zariem u.c. Savukārt labākam trūdēšanas procesam var pievienot biokompostētājus.

Jāņem vērā, ka biokompostētāji sāk darboties aptuveni 15 grādu siltumā, un aukstajā laikā arī komposta kaudzē būs miera stadija. Ja komposta kaudze veidota jau vasarā, tad tagad rudenī to vēlams pārcilāt, apakšējai kārtai vajadzētu būt jau satrūdējušai un to var izmantot dārza zemes uzlabošanai. Rudenī komposta kaudzi daudzi dārzkopji cenšas nostiprināt sastīpojot ar drātīm, pārklājot ar melno plēvi utml., lai, kompostā kaudzē salikto, vējš neiznēsā apkārt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!