Foto: Shutterstock
Nav noslēpums, ka augstu papēžu valkāšana nopietni kaitē mūsu veselībai. Nesen veikti pētījumi pat apgalvo, ka regulāra un ilgstoša staigāšana augstpapēžu kurpēs ir cieši saistīta ar osteoartrīta attīstīšanos ceļgalu locītavās, vēstī "Women's Health", piedāvājot podiatres komentārus par augstpapēžu apavu ietekmi uz organismu un maksimālo laika daudzumu, ko varam atļauties tajos pavadīt.

Augsti papēži kaitē mūsu pēdām un attiecīgi arī locītavu un muguras veselībai tāpēc, ka novieto pēdas velvi nedabiskā pozīcijā. Lai to novērstu, vēlams samazināt stundu skaitu, ko pavadām augstpapēžu apavos, kā arī izvērtēt, kādai slodzei kājas pakļaujam, teic speciāliste, piedāvājot arī ieskatu par konkrēta papēžu augstuma ietekmi uz veselību.

2,5 cm

Šāda augstuma papēdis ir visieteicamākais, ja zini, ka ilgas stundas nāksies pavadīt uz kājām. Izvēlies 2,5 cm augstu papēdi, ja plāno doties iepirkties, ceļojumā, kur daudz laika pavadīsi staigājot, vai uz ballīti, kur vēlies izdejoties!

3 – 7 cm

Vidēji augstus papēžus vari vilkt uz pasākumu, kurā kājas izdosies arī atpūtināt, piemēram, saviesīgām vakariņām. Ja papēža augstums tuvojas 7 cm robežai, pēc trīs stundām tos ieteicams vilkt nost, lai nekaitētu veselībai, uzsver speciāliste.

8 un vairāk cm

Ja kurpēm ir augsti papēži, kas pārsniedz 8 cm atzīmi, maksimālais to valkāšanas ilgums ir stunda. Protams, ja kurpēm būs slēgts purngals vai ērta platforma, tajās jutīsies komfortablāk un valkāšanas laiku varēsi paildzināt, taču atceries, ka no šāda augstuma papēžiem vispār vajadzētu izvairīties!

Protams, neraugoties uz iepriekš minēto informāciju, mēs diezin vai būsim gatavs atteikties no savām iecienītākajām augstpapēžu kurpēm. Taču veselības labā varam piekopt kādu paņēmienu – kad kurpes novilktas, ar pēdu paripini pa grīdu galda tenisa vai golfa bumbiņu. Tas veicinās asinsriti, atslābinās savilktos muskuļus un reizē tos arī stiprinās, teic eksperti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!