Foto: Shutterstock
Frizētavas un skaistumkopšanas saloni piedāvā visdažādākos pakalpojumus, un katram no tiem ir savs termins, kā nozīme ne vienmēr ir izprotama. Šai sakarā portāls Intensa.Pro piedāvā lasītājiem dažu terminu skaidrojumu, kas palīdzēs tikt skaidrībā mūsdienu matu kopšanas industrijas plašajā piedāvājumā.

Matu laminēšana

Laminēšana – tā ir matu kopšanas tehnoloģija, kuras laikā uz matiem uzklāj speciālu līdzekli, kas satur keratīnu. Tādējādi apkārt matam veidojas aizsargslānis, kas nodrošina dabisku mirdzumu, gludumu un elastību. Salonos ir pieejama caurspīdīga vai krāsaina matu laminēšana.

Matu glazēšana

Matu glazēšana – viens no laminēšanas veidiem, kura laikā uz matiem uzklāj speciālu līdzekli, kas aizpilda matu šūniņas, it kā salīmējot tās. "Glazūras" sastāvā esošie keramīdi (lipīdu molekulas) padara matus gludākus un elastīgākus, mati mazāk lūst un šķeļas. Mēdz būt bezkrāsaina un krāsaina (maina krāsu par 1-2 toņiem) matu glazēšana.

Matu ekranēšana un glancēšana

Procedūras laikā uz matiem uzklāj līdzekli, kas pārklāj tos, veidojot īpašu aizsargslāni. Galvenā atšķirība no laminēšanas ir tāda, ka izveidotais aizsargslānis baro ne tikai matu ārējo struktūru, bet arī iekšējo. Pēc procedūras mati iegūst kuplumu, blīvumu un spīdumu.

Matu griešana ar karstajām šķērēm

Karstās šķēres ir iespējams uzsildīt līdz noteiktai temperatūrai. Šādā veidā griezti mati kļūst veselīgāki, paklausīgāki un vieglāk ieveidojami. Griešanas laikā matu gali tiek it kā aizvērti un pārstāj šķelties.

Matu eluminēšana

Eluminēšana nozīmē matu ārstniecisko krāsošanu. Procedūras laikā tiek izmantota īpaša krāsa, ko izstrādājuši japāņu speciālisti un kas nesatur amonjaku un ūdeņraža peroksīdu. Krāsa satur negatīvi uzlādētas daļiņas, kas pievelkas pie pozitīvi uzlādētām daļiņām. Pamatojot to ar fizikas likumiem, eksperti apgalvo, ka krāsojošais maisījums iekļūst matu struktūrā, nekaitējot tiem.

Matu bioieveidošana

Bieoieveidošanai paredzētais preparāts nesatur amonjaku, tioglikolskābi un ūdeņraža pārskābi, bet satur dabiskās aminoskābes.

Matu taisnošana

Populārākais matu taisnošanas veids – taisnošana ar keratīnu. Procedūras laikā mata bojāto daļu aizpilda ar keratīnu – vielu, no kuras sastāv mūsu mati. Šī ārstnieciskā procedūra ir domāta visiem matu tipiem, tās laikā tie tiek iztaisnoti, iegūst spīdumu, un pazūd matu „pūkainība”.

Karvings

Šāda veida matu ieveidošana piešķir tiem kuplumu, un ar tās palīdzību var ieveidot dažāda izmēra lokas vai šķipsnas. Var ieveidot visus matus vai atsevišķas matu šķipsnas.

Matu aizpildīšana ar keratīnu

Keratīns piešķir matiem elastīgumu un stiprina tos. Keratīns – tā ir olbaltumviela, kas veidojas no aminoskābēm. Keratīna sastāvā ietilpst dzelzs, cinka, vara, mangāna un hroma mikroelementi, ka arī vitamīni A, B, C, D un P. Visizplatītākās procedūras matiem ar keratīna izmantošanu ir matu maskas un matu taisnošana.

Matu ķīmiskie ilgviļņi

Ķīmiskie ilgviļņi – iespēja mainīt matu struktūru. No medicīniska skatu punkta ilgviļņi ir mata serdes salaušana vēlamās formas ieveidošanai.

Mezoterapija matiem

Šīs procedūras laikā galvas ādā ievada „kokteili”, kas sastāv no ārstnieciskiem preparātiem. Tā sastāvā ir aktīvas vielas, kas palīdz cīnīties ar izplatītākajām galvas ādas problēmām - blaugznā, ādas zvīņošanos, sausumu u.c.

Galvas ādas pīlings

Procedūra, kuras laikā ādas mataino daļu atbrīvo no atmirušās raga kārtas, taukskābēm un notīra ādas virsmu.

Molekulāra glancēšana

Glancēšanu sauc arī par ārstniecisku procedūru, jo tās pamatā ir matus stiprinošu un to struktūru barojošu eļļu un preparātu uzklāšana uz matiem ar augstas temperatūras palīdzību. Pēc tam izmanto matu taisnotāju rezultāta nostiprināšanai. Aktīvas vielas iekļūst matu bojātajā kutikulā un nostiprina matu zvīņas. Mati tiek stiprināti no iekšpuses un iegūst spīdumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!