Foto: Reuters/Scanpix
Kubā šāgada pirmajos sešos mēnešos pārdoti tikai 50 automobiļi un četri motocikli – gan jauni, gan lietoti –, neskatoties uz atcelto ierobežojumu prasīt valsts atļauju spēkrata iegādei. Kubā brīva transportlīdzekļu tirdzniecība ieviesta pirmo reizi pēc vairāk nekā 50 gadu noslēgtības. Tomēr transportlīdzekļu cenas ir tik augstas, ka tos var atļauties tikai retais.

Tas saistīts ar ļoti augstajām nodevām. Spēkrati Kubā ir vidēji par 400 procentiem dārgāki nekā citviet. Kubas valdība apgalvo, ka 75 procentus no iekasētajām auto nodevām investēs sabiedriskā transporta infrastruktūrā.

Kubā ir 11 auto dīleru centri, kuri šāgada pirmajos sešos mēnešos pārdevuši mašīnas par kopējo summu 1,28 miljonu ASV dolāru apmērā, vēsta "Reuters". Vidēji tie ir 24 tūkstoši dolāru par katru pārdoto transporta vienību, ieskaitot motociklus. Lielākoties darījumi notikuši par lietotu spēkratu iegādi no auto nomu amortizētā transportīdzekļu parka.

Tikmēr jauni auto Kubā ir ārkārtīgi dārgi. Piemēram, jauns "Peugeot 206" hečbeks, kas joprojām tiek ražots Latīņamerikā, Kubā maksā 91 tūkstoti dolāru (67 tūkstoši eiro), bet lielais sedans "Peugeot 508" – 262 tūkstošus dolāru (192 tūkstoši eiro).

Šāda jauno auto gala cena pārsteidza pat tos samērā turīgos Kubas iedzīvotājus, kuri sākotnēji apsvēra tamlīdzīga spēkrata iegādi. Jāatzīmē, ka strādnieku vidējā alga šajā valstī ir ap 20 dolāru mēnesī (ap 15 eiro).

Pret šādām auto cenām iebilst arī ārvalstu kompānijas un potenciālie investori, kuriem arī līdz šim bija jāprasa valsts atļauja transportīdzekļa importam.

Kuba tikai pēdējo gadu laikā atvieglina auto tirgus nosacījumus. 2011. gadā šajā valstī tika atļauts cilvēkiem savstarpēji pirkt un pārdot lietotus auto. Līdz tam brīvi pirkt un pārdot drīkstēja tikai automobiļus, kuri Kubā bija vēl pirms 1959. gada revolūcijas – pamatā tie ir 50. gadu ASV ražojuma spēkrati. Vēl samērā populāri ir "Lada" markas automobiļi, kurus līdz 1991. gadam šeit piegādāja no PSRS.

Fotogalerija ar dzīvi Kubā:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!